Hämta högupplöst bild


EU KRAV Ekologisk

SE-EKO-01. Icke-EU-jordbruk


Kiwa

Chia

Ekologiska frön rika på omega-3

Chiafrön har varit ett viktigt livsmedel för indianerna i Sydamerika i över 4 000 år.

Chiafrön kan användas i allt från gröt och bröd, till sallader och smodisar. Hela chiafrön bör blötläggas i 5–10 minuter innan de används. Vid blötläggning bildas en gele som går utmärkt att äta.

Chiafrön är rika på omega-3, fiber och protein. Alfa-linolensyra bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet vid ett dagligt intag av 2 g ALA, vilket motsvarar 10,6 g hela Chiafrön.

Holistic Chia kommer från Sydamerika, Mexico och östra Afrika.

Chiapudding

2 msk chiafrö, 1-1,5 dl valfri mjölk, 1/2 tsk vanilj. Låt stå i 30 min. Rör om och toppa med valfri frukt eller bär.

Innehåll

250 g.

Ingredienser

  • Ekologiska, hela Chiafrö (salvia hispanica)

Dosering

Chiafrön är godkända enligt EU-förordningen om nya livsmedel (258/97/EG) och (2013/50/EU) med en rekommenderat daglig dos på högst 15 gram/dag och högst 10 % i bakverk, musli och fröblandningar.

Näringsvärde per 100 g*

Kalorier 1 806 kJ / 437 kcal
Fett 28,8 g
varav mättat fett
3,3 g
varav enkelmättat fett
2,7 g
varav fleromättat fett
21,5 g
varav omega-3 (alfalinolensyra)
16 g
Kolhydrater 6,7 g
varav socker
0,8 g
Fiber 31,3 g
Protein 22,1 g
Salt <0,01 g

*Naturliga variationer kan förekomma beroende på säsong.