Gurkmeja – Denna vackert guldfärgade krydda, används sedan länge inom Ayurvedisk medicin och Indisk matlagning för dess många hälsofrämjande egenskaper.
Gurkmeja innehar en starkt antiinflammatorisk effekt som har påvisats i över 7000 olika vetenskapliga studier. Tillsammans med till exempel svartpeppar, som innehåller ett ämne som heter bioperin och ger bättre upptag, så är den en fantastisk och läkande krydda.
Utöver den antiinflammatoriska effekten så är den även en otroligt stark antioxidant som slår de flesta vitaminer men framförallt samarbetar den med andra vitaminer och ökar upptaget. Den är även bra för matsmältningen och hjälper vår lever för att nämna några av dess andra fantastiska egenskaper.
Man rekommenderar att äta ca en matsked om dagen av gurkmeja för att få den antiinflammatoriska effekten.
Golden Milk eller Gyllene mjölk: denna dryck har sitt ursprung i ayurveda och kan utifrån grundreceptet varieras med olika kryddor för att passa din smak. Grunden i Golden Milk är en pasta av gurkmeja och vatten som sedan tillsätts i mjölk som värms för att sedan smaksättas med honung och lite olja. Det går även utmärkt att tillsätta den gyllene pastan i smoothies, yoghurt, gröt, te, kaffe eller olika maträtter.
För att göra ”pastan” till mjölken:
- 1/2 dl mald ekologisk gurkmeja
- Ca 1 1/2 dl vatten
Mät upp vatten och gurkmeja i en kastrull. Koka upp försiktigt under omrörning, sänk värmen och koka på låg värme i 7-8 minuter till en krämig pasta. Rör om då och då och tillsätt lite mer vatten om pastan känns för tjock. Det här pastareceptet räcker till många drycker och smoothies, så förvara pastan som blir över i glasskål med lufttätt lock. Håller ca 2 veckor i kylskåp.
För att göra Gyllene mjölk:
- 2 dl ekologisk mandelmjölk (eller valfri mjölk)
- 1/4 tsk gurkmejapasta
- Ekologisk honung
- 1/2 – 1 tsk Holistic Kokosolja
- Om du önskar: några korn svartpeppar, kanel, kardemumma eller det som passar din smak
Mät upp mjölken med pastan och vispa, värm till önskad temperatur. Tillsätt kokosolja och smaksätt med honung och eventuell krydda.
Hej!
Undrar varför man ska göra en pasta, kan man inte bara använda det malda pulvret som det är?
Hej Marie
Det går bra att använda bara pulvret men man får bort en del av bitterheten genom att hetta upp det först samt att upptagligheten blir bättre.
Pingback: Santa Catalina goes green….. |
Hej.
Har sett en del andra recept på detta och då har man lagt till en tsk. mald ingefära. Vad är det för fördelar med det?
Kan ha att göra med att få mer smak, annars sägs ingefära ha antiinflamatoriska egenskaper. Allt gott Sarah
Svartpeppar och kokning möjliggör mkt större upptagningen av gurkmeja i kroppen. Så koka alltid en pasta, eller stek gurkmeja i olja om den används i matlagning. Tillsätts svartpeppar ökar upptagningen och den näst intill magiska verkan som gurkmeja har med flera tusen procent.
Jag har testat guldmjölk men har väldigt svårt för smaken. Har läst på en del om gurkmeja och det verkar ju vara så bra så får försöka vänja mig vid smaken.
Vilka fördelar har kokosoljan i guldmjölken? Jag tycker inte det är så gott men undrar om jag går miste om några fördelar om jag utesluter kokosoljan?
Hej Inger, du kan utesluta Kokosoljan om du vill. Den har fina egenskaper i sig men ingenting som påverkar gurkmejans antiinflammatoriska effekt. Med vänliga hälsningar, Malin
Hej!
Jag undrar om det finns några biverkningar som inte är så bra om man tar gurkmeja dagligen.
Mvh
Anna-Lena
Hej Anna-Lena,
Inga kända biverkningar, men diabetiker behöver vara observanta då gurkmeja kan öka insulinkänsligheten och då behöver de givetvis reglera insulinintaget. Det finns även människor med känslig galla som kan reagera med illamående.
Med vänlig hälsning, Lisa
Jag fick kraftigt lös mage av Enzymeja, vars huvudingrediens är gurkmeja. Slutade därför med kapslarna. Hade inga magbesvär tidigare. Vad drar man för slutsats av det?
Håkan
Hej Håkan,
Tack för att du hör av dig till oss. Det kan vara en symtom på utrensning alternativt en reaktion på gurkmejaextraktet. Behöver inte vara en negativ reaktion, men om besväret kvarstår och man vill undvika så kan du minska dosen eller ta 1 kapsel varannan dag. Ha en trevlig helg! Vänliga hälsningar, Lisa