Möt Usama Aziz

Usama och MadelinnUsama är OS-brottaren som blev en yogi. Med en gedigen träningsbakgrund och en brinnande passion för att påverka hälsa så startade han tillsammans med Madelinn Fernandez träningsformen Tauff (kolla gärna in dem här på Facebook).

Vi på Holistic har hängt med Usama i snart 10 år och det är vi glada för, många kramar, många skratt, en hel del god mat och många goda idéer och samarbeten har passerat under de åren.

 

Beskriv din idrottskarriär…

Usama: Oj, jag började med idrott som sjuåring och har sedan dess tävlat utan avbrott. Som ung provade jag olika idrotter som bandy, hockey, karate, judo, fotboll och handboll. Men det var inom brottning som jag blev som mest framgångsrik. Jag tävlade som brottare i många år och hann bland annat med två OS innan jag bytte sport och tävlade i boxning. Där fick jag fem SM-brons, var rankad 1:a i Sverige och fick representera landslaget vid ett par tillfällen. Sedan blev det brottning igen och därefter MMA.

 

Vad är MMA?

Usama: MMA står för Mixed Martial Arts och är en blandning mellan olika fullkontaktsporter som brottning, brasiliansk jiu-jitsu, judo, boxning och thaiboxning med mera. Det har faktiskt sitt ursprung i det antika grekiska sporten pankration, där allt utom vapen var tillåtet.

 

Det låter farligt…

Usama: Ja, det låter farligt, och det kan se otäckt ut, men inte värre än andra accepterade sporter som ishockey eller hästhoppning som har mer skador än kampsport.

 

Du har sagt att din främsta talang är din disciplin. Kan du utveckla det?

Usama: Jag har kommit fram till att man har tre olika egenskaper för att lyckas inom såväl idrott som i sitt privatliv, och disciplin är en av dem. Den andra egenskapen är talang, och den tredje är viljan att vinna. Även den mest talangfulla personen har vilja och disciplin, men kanske mindre grad av det. Sedan finns det underbarn som Gunde Svan eller Ingemar Stenmark som har hög procent av alla tre. För min del är disciplin min största del av dessa tre.

 

I dag lär du ut TAUFF, hur skulle du beskriva det för någon som aldrig hört talats om det?

Usama: Tauff.com är en utbildningssida och en övningsbank som lär ut kunskaper i funktionell parträning. Till dessa övningar finns utvecklade träningsformer och färdiga program som är anpassade för allt från elitutövare till motionärer och barn. Träningsformerna är inspirerade av löpning, kampsport och brottning. Vi tror på enkelheten, att använda sig av övningar där man endast använder sig av en partner eller sin egen kroppsvikt som belastning och motstånd. Över tusen år gamla övningar har utvecklats och förnyats med inspiration från brottning, MMA, Crossfit, kettlebells och TRX.

 

Du började med yoga 2001 för att du alltid varit extremt stel, har jag hört.

Usama: Ja, det stämmer. Yogan har hjälpt mig att bli mer flexibel och rörlig. Överlag är jag en bättre kampsportare idag än jag var när jag borde ha varit som bäst. Sedan 2006 kör jag yoga och meditation regelbundet. Jag ser yogan som en del av livet. Vissa dagar är jobbiga och vissa bara underbara, men genom att vara disciplinerad och regelbunden så sker det en utveckling utan att man behöver anstränga sig.

 

Kan man säga att yogan gör dig mer lycklig?

Usama: Den får mig att förstå vad lycka är.

 

Hur mycket tränar du i veckan?

Usama: Jag rör mig mellan tre och fem timmar om dagen. Ordet träning kan låta negativt, och därför pratar jag hellre om rörelse eller röra på sig.

 

Äter du någon speciell kost?

Nej. Jag äter så ren mat som möjligt, den får inte vara torr och tråkig. Jag gillar mat som smakar mycket. Jag tycker att smaken är viktig. Men den ska vara så naturlig som möjlig och gärna ekologiskt.

 

Vad har du för knep om du känner dig riktigt trött och sliten?

Usama: Det spontana och enklaste är att vila. Om jag är trött och sliten mitt på dagen undviker jag kaffe, utan tar citronvatten och basiska ämnen för att pigga upp kroppen.

 

Tar du några kosttillskott?

Usama: Inte förutom det som Holistic erbjuder. Jag tycker om vad naturen erbjuder och Holistic har bra grejer.

usamaaziz.com

tauff.com

15

Det här inlägget postades i Artiklar, Våra vänner och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.