Q10 ger energi till hela dig

Holistic_Q10

Vad är Q10?

Coenzym Q10 är ett fettlösligt vitaminliknande ämne som behövs för att bilda energi i mitokondrierna. Mitokondrierna brukar kallas för cellernas kraftverk, eftersom det är här näring och syre omvandlas till energi som cellerna kan använda. Q10 finns i alla celler men de största koncentrationerna finns i hjärta, lever och i immunförsvarets celler, organ som kräver mycket energi.

Q10 fungerar även som en fettlöslig antioxidant och skyddar cellmembran och LDL kolesterol från oxidering, den regenererar dessutom andra antioxidanter som C och E-vitamin.

Utmattning och depression

Personer med kroniskt trötthetssyndrom har ofta mycket lägre nivåer av Q10 än friska personer. Ju lägre nivåer av Q10 desto svårare symtom. Där kan Q10 ge bra effekt, genom att motverka inflammation och oxidativ stress som är vanligt vid depression och utmattning. Särskilt på de människor som inte får bra effekt vid behandling med antidepressiva läkemedel.

 Hjärta och kärl

Hjärtat är den muskel i kroppen som utnyttjar mest energi och studier har visat att människor med kardiovaskulära sjukdomar ofta har stor brist på Q10.

Människor med hjärtproblem får dessutom ofta kolesterolsänkande läkemedel (statiner) som blockerar både bildandet av kolesterol och Q10. Behandling med statiner kan ge symtom som trötthet, utmattning, muskelvärk och försämrat minne mm, vilka kan mildras avsevärt vid intag av Q10.

Forskning visar att tillskott av Q10 reducerar frekvensen av hjärtmuskelskador efter en hjärtattack och skyddar hjärtat mot framtida skador. En placebokontrollerad svensk studie med 443 deltagare visade att intag av 200 mg Q10 och 200 µg Selen under 5 års tid ledde till signifikant lägre dödlighet i hjärt-kärlsjukdom[1].

Q10 i kosten

Det mesta Q10 bildas i kroppen, kosten tillför endast små mängder, men finns i bl.a. i sardiner och makrill. Upptaget av Q10 är högre vid intag av måltid som innehåller fett men mycket mindre vid intag utan fett.

Med stigande ålder sjunker nivåerna av Q10 i kroppen. Den kroppsegna produktionen av Q10 är som högst vid 20 års ålder, vid 80 finns bara ca 50 procent av produktionen kvar. Vid sjukdom eller intag av läkemedel kan den vara ännu lägre.

[1] Alehagen U et. al. Cardiovascular mortality andN-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: A 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens.

Int J Cardiol. 2013 Sep 1;167(5):1860-6

Det här inlägget postades i Artiklar, Kosttillskott och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.