Vitamin K2 förebygger hjärt-kärlproblem


Att vitamin K2 förebygger och hjälper vid benskörhet börjar bli allmänt känt. Att vitamin K2 även förebygger och motverkar åderförkalkning, sk aterioskleros som är huvudorsaken till hjärtattacker har man spekulerat i men det har saknats bra studier. I maj 2015 kom en ny studie på 244 friska postmenopausa kvinnor under tre år som visade att vitamin K2 (MK-7) förbättrade artärstyvheten jämfört med placebo, särskilt hos kvinnor som hade en hög styvhet i artärerna, dvs högre risk för hjärt-kärlproblem.

Anledningen är att vitamin K2 behövs för att aktivera  vissa proteiner som är vitamin K beroende. Ett sådant protein är MGP (Matrix Gla Protein) som finns rikligt runt artärerna och har till uppgift att binda kalcium. Därmed hindras kalcium från att avlagras i artärväggen och man undviker att blodkärlen blir styvare och mindre elastiska, samt att det uppstår förträngningar i blodkärlen, det som även kallas för åderförkalkning.

Ett annat vitamin K beroende protein är osteocalcin som har till uppgift att binda kalcium till benmassan i skelettet. Man har länge undrat över varför personer med benskörhet också drabbas av hjärt-kärlprobem och varför tillskott med kalcium inte hjälper mot benskörhet men ökar frekvensen av hjärt-kärlproblem. Orsaken i båda fallen är brist på vitamin K2 som via dessa båda K2 beroende proteiner inte fungerar optimalt. Vid brist på vitamin K2 aktiveras varken osteokalcin eller MGP som behövs för att bygga benmassa respektive att förhindra att blodkärlen förkalkas.

Referens:  Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women: Referenslänk

Det här inlägget postades i Artiklar, Kosttillskott, Vitaminer och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.