Detox laddad med naturen

Holistic UltraDetox

UltraDetox är en blandning av 35 örter som stödjer kroppens utrensningssystem. Se detoxkuren som en tuff minisemester för din kropp som ger dig energi att orka med resten av året.

Vad är detox?

På engelska betyder detox avgiftning. På svenska har ordet fått betydelsen utrensning. En detoxkur syftar till att rensa ut slaggprodukter som vi samlar på oss då vi stressar, äter mediciner och processad mat eller utsätts för föroreningar av olika slag. Många av de slaggprodukter som finns i kroppen bildas i tarmen. Om de inte rensas ut så läcker de vidare ut till blodet och belastar resten av kroppen, det vill säga alla celler och organ. Därför är det smart att gå på detox en eller två gånger per år. Då ger du kroppen en chans att återhämta sig och rensa ut slaggprodukter. Se dessa detoxkurer som en minisemester för din kropp. Det ger dig energi att orka med resten av året.

När ska jag göra detox?

Signaler som säger att det kan vara dags är att du har stela och knäppande leder när du stiger upp på morgonen, att du känner dig trött och hängig och ”uppblåst” i magen eller att du har dålig hy. Efter semestern samt efter jul och nyår brukar vara bra tillfällen att ge det nya, sunda livet en bra start.

Bra mat under detox

Vatten. Drick 2 liter vatten per dag, gärna med mineraldroppar. Grönt te och Chaga innehåller mycket antioxidanter.

Ekologiska grönsaker. Ät mycket gröna bladgrönsaker, rödbeta och kronärtskockor. Passa även på och lär dig äta ”ogräs” som maskros, kirskål och nässlor. Bra guide till ätliga växter i naturen är skogsskafferiet.se.

Råkost. Råkost har fått en renässans i dag med tillgång på nya, spännande livsmedel och goda recept. Sök på ”raw food recept” på internet.

Frukt går bra om du inte har ett överskott av jästsvampen candida, diabetes eller metabolt syndrom. Tänk dock på att bananer och torkad frukt innehåller snabba kolhydrater. Alla typer av bär går bra att äta, gärna blåbär, gojibär och mullbär. Sockerfri tranbärsjuice är också bra.

Ät mycket nötter, frön och kärnor (melonfrön, solrosfrön, hampafrön, pumpafrön med flera).

Nyttiga fetter. Kallpressad linfröolja, jungfrulig olivolja, avokado och kokosolja. Det finns en detoxkur med kokosolja som huvudingrediens. Googla på kokosolja detox eller coconut oil detox.

Olika typer av kryddor och örter är bra detoxmat, t.ex. bovete, vitlök, ingefära, gurkmeja, kanel, kardemumma, kummin, cayennepeppar, basilika, salvia, timjan, lakritsrot, aloe vera.

Fibertillskott, t.ex. psylliumfröskal och hela linfrön som legat i blöt över natten.

Alger som chlorella, spirulina, kelp och wakame.

Vetegräs och korngräs. Vetegräs förbättrar matsmältningen och näringasupptaget. Det ökar kroppens naturliga avgiftning. Korngräs är – liksom vetegräs – basbildande.

Mat att undvika under detox

All raffinerad mat. Det inkluderar alla hel- och halvfabrikat.

Alla snabba kolhydrater från bröd, pasta, socker, choklad (rå kakao går bra), saft, läsk, glass, godis, frukostflingor. Har du överskott på jästsvampen candida bör du även vara försiktig med frukt.

Kaffe. Förbered din detoxkur med att dra ner på kaffet ett par dagar i förväg eftersom man kan få huvudvärk och abstinensbesvär om man slutar med kaffe för snabbt. Drick örtte och grönt te istället.

Alkohol och tobak. Observera att även vin och öl räknas som alkohol och bör undvikas.

Ät inte mat uppvärmd i mikron. Det bör du undvika även när du inte detoxar.

Ta bort alla mejeriprodukter!

Undvik livsmedel som innehåller gluten det vill säga vete, korn och råg (OBS! vetegräs och korngräs innehåller inte gluten.)

Ät också mindre protein. Undvik framför allt rött kött. Vildfångad fisk går bra.

Motion och vila

Motionera lätt. Promenader och yoga är bra. Om du fastar enbart på juice bör du undvika hård träning eftersom kroppen behöver all energi för att återhämta sig. När du motionerar smörjer du leder och muskler och rensar ut slaggprodukter. Att svettas, t.ex. bada bastu (ej torrbastu), är också

en naturlig och effektiv detox. Torrborstning är också bra. Sist men inte minst: vila och slappna av så mycket du kan. När vi vilar och sover ger vi kroppen en chans att återhämta sig och reparera sig själv.

Efter detox

Försök att behålla dina nya, goda matvanor så gott det går. Om du vill återinföra mat som du saknat så gör det försiktigt och etappvis så du inte stressar kroppen för mycket. När man mår bra är det allt för lätt att glömma hur man mådde innan.

Det här inlägget postades i Artiklar, Kosttillskott och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.