Ge ditt hjärta och miljön en chans till balans

Ditt hjärta behöver flera saker för att må riktigt bra: motion, bra mat, god sömn och framför allt kärlek. Att du mår bra och gör det du mår bra av är absolut viktigast. För att ditt hjärta ska kunna ge dig de bästa förutsättningarna att må bra så behöver du balans mellan omega 3 och omega 6.

Sedan 1950-talet har vi ökat intaget av omega 6 oljor kraftigt då processad mat, snabbmat och tillsatser gjorde sitt stora intåg. Omega 6 är nödvändig i kroppen p.g.a. att den är essentiell men till skillnad från omega 3 så har den en inflammatorisk effekt. Till inflammatoriska sjukdomar hör bland annat hjärta-kärl problem.

De värsta omega-6-skurkarna
Omega-6 tillsätts i dag i en lång rad livsmedel som vegetabilisk olja och beskrivs i varudeklarationen som vegetabilisk olja eller fettämne. Det finns i rostad lök, snabbmat, kakor, kex och bröd, färdigmat, pulvermat (såser, soppor), margarin, chips, allt friterat, fiskkonserver med olja och en hel del annat.

För att undvika överskott på omega 6 behöver vi omega 3 för att få balans.
Linfröolja är en olja som man pressar ur linfrön. Linfröolja innehåller ca 60 % omega 3 fettsyror i form av ALA (alfalinolensyra). ALA är essentiell, det betyder att den är nödvändig i kroppen men att vi inte har förmågan att tillverka den själva. Holistic Ekologisk Linfröolja med rosmarin är tillverkad av svenska KRAV-odlade linfrön. Linfröna pressas i Sverige i mörker under 37 grader i en helt syrefri miljö. Restprodukten (linfrökaka) återanvänds som ekologiskt djurfoder.

Varför ska jag välja Linfröolja framför fiskolja?
Den är vegetabilisk, inte belastad med tungmetaller och PCB, bidrar inte till utfiskningen av världshaven och det räcker med en matsked om dagen för ditt dagsbehov.

Hur omvandlar jag ALA till EPA och DHA?
3 enzymer behövs för att omvandla ALA till EPA och DHA. Har du brist på vitaminer och mineraler så fungerar inte dessa 3 enzymerna lika bra vilket gör omvandlingen sämre. Äter man vitaminer och mineraler så hjälper det enzymerna att bli mer effektiva på att omvandla ALA. Framförallt behöver du vitamin B, C och E samt magnesium, kalcium och zink.

 

Det här inlägget postades i Artiklar, Kosttillskott och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.