Gluten – till vilken nytta?

Gluten är ett växtprotein som finns i främst vete, men även i råg och korn. Ur näringssynpunkt är gluten lika med noll, vi vågar till och med påstå minus. Kroppen kan inte bryta ner gluten, eller använda det som energi, och det skapar därför också problem i våra tarmar.

”Du är vad du tar upp i blodbanan”

Våra fantastiska tarmar är porten in i blodomloppet. De har som uppgift att släppa igenom den mat som är tillräckligt nedbrutet så att cellerna kan tillgodogöra sig näringen. På insidan av tarmarna finns villi och mikrovilli, eller tarmludd som det också kallas. Dessa fingerliknande projektioner är till för att öka absorptionsytan i tarmen för näringsämnen. Man kan säga att tarmluddet är vår inkastare av näring till blodbanan och vidare till cellen.

Om du är glutenintolerant, d.v.s. lider av celiaki, så bryts ditt tarmludd ner och du får extremt svårt att ta upp näringen i tarmarna. Kroppen är dock fantastisk, tarmluddet kan alltid växa tillbaka.

Gluten bidrar till läckande tarm

På insidan av tarmen finns det bindningar mellan cellerna, dessa bindningar bestämmer vad som ska släppas igenom tarmens slemhinna ut i blodet. Vi kan kalla dessa bindningar för våra dörrvakter.

När våra dörrvakter (cellbindningarna) slutar att fungera som de ska (p.g.a. obalans i tarmfloran, stress, medicinering, brist på näringsämnen m.m.), börjar de låta osmälta matpartiklar, bakterier, svamp passera genom tarmens slemhinna. Detta tillstånd kallas för läckande tarm. Enligt Dr Allesio Fasani studie ökar gluten tarmens genomsläpplighet, vilket kan leda till sjukdomen celiaki (glutenintolerans).

Immunsystemet reagerar

När läckande tarm uppstår läcker partiklar som från tarmarna ut i blodet. När vårt immunsystem upptäcker exempelvis osmälta matpartiklar så reagerar det genom att attackera dem och en inflammation uppstår. Ett stressat immunsystem kan till slut få svårt att skilja på kroppsegna celler och främmande partiklar, vilket kan leda till att man utvecklar en autoimmun sjukdom.

Autoimmuna sjukdomar är de sjukdomar där immunsystemet attackerar den egna kroppen. Till autoimmuna sjukdomar räknas bland annat reumatism (reumatoid artrit), multipel skleros, celiaki (glutenintolerans), alopecia, typ 1-diabetes, giftstruma, autoimmun tyreoidit, vitiligo, Crohns sjukdom, ulcerös kolit. Nära 1 miljon svenskar lider av autoimmuna sjukdomar av något slag.

Den här studien visar att ju längre en person med bekräftad celiaki blir utsatt för gluten så är risken att drabbas av ytterligare autoimmuna sjukdomar betydligt högre.

 

Nyttan med gluten?

Det verkar svårt att hitta nyttan med glutenrika livsmedel eller gluten överhuvudtaget. Historiskt använde man vatten och vetemjöl som tapetklister med stor framgång vilket säger en hel del om vad det kanske borde användas som istället för livsmedel.

Idag finns det många fina alternativ till vete och du kan enkelt hitta dem i din vanliga livsmedelsbutik. Teffmjöl har blivit väldigt populärt och finns i de flesta livsmedelsbutiker. Mandelmjöl, bovetemjöl, rismjöl, andra nötmjöl och kokosmjöl är exempel på alternativ.

Om du upplever att du har problem med din mage/tarm så rekommenderar vi att man undviker livsmedel som innehåller gluten till förmån för mer grönt eller glutenfria alternativ. Att du är känslig för gluten kan visa sig som uppblåsthet, gasig mage, värk i kropp och leder, illamående, viktnedgång, magknip, trötthet, nedstämdhet m.m.

Till dig som vill undvika gluten

Att äta glutenfritt är inte så svårt, men det kräver lite tid för omställning. Det kan vara bra att se över skafferiet, kylskåpet och frysen och rensa ut de livsmedel som innehåller gluten.

Kolla innehållsförteckningar noga! En del livsmedel kan innehålla spår av gluten eftersom de tillverkas i samma anläggning där de även tillverkar livsmedel som innehåller gluten.

Förbered dig genom att samla på dig enkla recept på glutenfria alternativ till det du brukar äta.

Förslag på alternativ

 

Livsmedel som innehåller gluten Alternativ
Pasta

 

 

Nudlar

Bönpasta eller glutenfri pasta, finns i livsmedelsbutiker.

Undvik sojabönspasta.

 

Sötpotatisnudlar, finns i hälsokostaffärer.

Risnudlar och Kelpnudlar, finns i livsmedelsbutiker.

 

Även ris, sötpotatis och bovete.

 

Bröd

Fikabröd

Baka själv med nötmjöl, rismjöl, bovetemjöl, teffmjöl, kokosmjöl eller havremjöl, recept kan du hitta i vår blogg eller på nätet.

 

De flesta välsorterae livsmedelsbutiker har idag glutenfritt bröd (i hälsohyllan och /eller i frysdisken).

 

Tårta

Dessert

 

Raw food erbjuder många fantastiska och näringsrika recept, du kan hitta många recept på vår blogg eller på nätet.

 

Raw food är mat som inte upphettas över 42-45 grader för att bibehålla vitaminer, mineraler, antioxidanter och enzymer. Raw food är glutenfritt, mejerifritt och utan raffinerat socker.

 

Couscous

Bulgur

Quinoa, som är ett glutenfritt frö, finns i livsmedelsbutik.

Även ris, sötpotatis, potatis och bovete.

 

Var uppmärksam på förändringar! Gluten kan ge effekt både fysiskt och psykiskt. Lägg märke till vad som händer med kropp och knopp.

Avslutningsvis, tänk på att antikropparna som bildas när ditt immunsystem reagerar på gluten ligger kvar i blodomloppet i 3-6 månader efter att du senast åt det. Därför är det viktigt att ge kroppen tid att återhämta sig efter att du slutat att äta gluten.

 

Det här inlägget postades i Artiklar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.