Din livsstil påverkar dina enzymer

 

Stress är ett vanligt inslag i vår vardag. Det påverkar vår kropp mer än vi tror. Alla har vi någon gång ätit i farten och det är tyvärr är inte det mest optimala för vår matsmältning.

Enzymer är fantastiska

De behövs i varje liten del av vår kropp för att vi ska fungera. Enzymer består av proteinmolekyler som antingen skapar eller bryter sönder kemiska bindningar. De reparerar dna, hjälper till vid befruktning och de sätter igång flera olika processer i kroppen. Man kan kalla enzymer för den ”gnista” som får elden att brinna. Utan enzymer så skulle inte mineraler, vitaminer eller hormoner kunna vara verksamma i kroppen.

Det finns 3 olika grupper av enzymer:

  • Metaboliska enzymer i cellerna som är essentiella för kroppens olika funktioner.
  • Matsmältningsenzymer tillverkas i vår egen bukspottskörtel och spjälkar maten vi äter.
  • Matenzymer som finns i rå mat och tillförs när vi äter.

Det finns även vissa aminosyror som är enzymer, till exempel Tyrosin.

Kroppen tillverkar enzymer hela tiden i vår bukspottskörtel. När vi blir äldre avtar vår enzymproduktion. Enzymerna är i sin tur beroende av att vi har tillräckligt med näring i kroppen. Vid näringsbrist så kan vi även få enzymbrist.

Var finns enzymer?

Enzymer förekommer naturligt i vår kost. Främst i grönsaker och frukt. Vetegräs, ananas, papaya och syrade grönsaker är några exempel på enzymrika livsmedel. Enzymer klarar inte av höga temperaturer särskilt väl och överstiger temperaturen 48 grader så dör alla matenzymer i livsmedlet.

Enzymer är viktiga komponenter i maten och de smälter mellan 50-75 procent av den mat vi äter. Det är därför extra viktigt att äta en del råkost för att magen ska fungera så bra som möjligt.

Hur kan jag märka att enzymer jobbar i min kropp?

Ett exempel är enzymet amylas som finns i vår saliv. Det är kanske det enzym du märker av mest. När du tuggar något kolhydratrikt som till exempel en bit äpple så märker man efter en kort stund att det inte finns så mycket kvar att tugga på. Det är enzymet amylas i saliven som jobbar och bryter ner kolhydraterna i den mat vi tuggar på.

 

Hur påverkas mina enzymer?

När vi stressar nedprioriterar kroppen sin egen enzymproduktion, vilket gör att vi kan få en sämre matsmältning med uppsvälld mage, gaser, sämre matsmältning och även andra funktioner i kroppen kan påverkas. Förutom fysiologiska funktioner så styrs även våra mentala funktioner av enzymer. Vilket gör att när vi stressar så kan det ge bland annat sämre minne.

Hur kan jag tillföra enzymer?

Det finns sätt att tillföra enzymer i kosten. Raw food är en kost som är väldigt rik på gruppen matenzymer men den kräver även en del matsmältningsenzymer för att kunna tillgodogöra sig all näring. Syrade grönsaker och syrad kål är även det enzymrikt, men även rikt på mjölksyrabakterier som gör magen och tarmarna glada. Du kan även tillföra enzymer via kosttillskott. Holistic har flera produkter som innehåller enzymer.

Holistic Cellenzym

Holistic Cellenzym är ett kosttillskott. Holistic Cellenzym innehåller matsmältningsenzymer som tas i samband med måltider. Enzymerna understödjer matsmältningen, bryter ner stora molekyler i födan och hjälper till att öka upptaget av näring från födan.

Holistic Laktozym

Holistic Laktozym är ett kosttillskott. Laktozym innehåller enzymet laktas som förbättrar laktosnedbrytningen hos individer som har problem med att bryta ner laktos (mjölksocker).
Dessutom innehåller Laktozym proteas som bidrar till att bryta ned proteiner i mjölk.

Det här inlägget postades i Artiklar, Enzymer, Kosttillskott och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.