Ayurvedisk kall gurksoppa för pitta, kapha och vata

Kall avocado-gurksoppa för pitta (läs mer om doshorna här)

Gurkans och avokadons svalkande egenskaper gör den här soppan till rena medicinen för någon med pittas inre hetta. Paprikapulver och mald svartpeppar är de snällaste pepparsorterna för pitta. Koriander och färsk citronsaft är alltid användbara för att balansera hetta i kroppen. I svenskt klimat är den här soppan egentligen bara lämplig på riktigt varma sommardagar.

4 portioner

  • 1 gurka
  • 2 avokado
  • Rivet citronskal av ½ citron
  • ½ dl hackad färsk koriander
  • 1 salladslök
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2–3 dl vatten
  • 2–3 dl fettsnål yoghurt eller filmjölk
  • 1–2 msk citronsaft
  • Salt, mald svartpeppar

Finhacka gurkan. Spara ca 2 dl till serveringen. Skala och ta ur kärnan ur avokadon. Skär avokadon i små bitar, spara ca 2 dl. Hacka salladslöken. Mixa alla ingredienser till en smet. Låt stå i kylskåp ca 30 minuter. Tillsätt den hackade gurkan och avokadon till soppan vid servering och garnera med lite hackad, färsk koriander.

Tillbehör

Toppa soppan med lite rostade kokosflingor, rostade solrosfrön eller lite hackad blekselleri.

Anpassa avocado-gurksoppan till Vata

  • Tillsätt lite extra värme genom att krydda med extra svartpeppar.
  • Byt kanske ut paprikapulvret mot mald kanel eller chilipulver.
  • En topping av rostade sesamfrön ger den värme som vata kan behöva.
  • Servera inte kylskåpskall!

Anpassa avocado-gurksoppan till Kapha

  • Minska ner mängden avokado i soppan och späd ut den med mer vatten.
  • Servera inte alltför kallt.
  • Krydda frikostigare med peppar och kanske till och med lite gurkmeja.

Läs mer om Ayurveda här.

Recept: Kristofer Edlund, Ayurvedisk läkare. Läs mer om honom här.

Foto: Crelle photography

Det här inlägget postades i Inspiration, Recept och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.