Ayurvedisk rödbetssoppa för vata, kapha och pitta

Rödbetssoppa för vata (läs mer om doshorna här)

Rödbetor är värmande, fuktskapande och ger tyngd till kroppen. Det är egenskaper som den lätta, torra och kalla vata mår så bra av. Fänkålsfrön, stekt vitlök och en klick yoghurt bättrar på den vata-sänkande och stärkande effekten hos denna soppa. Se längre ner hur du kan anpassa soppan till din kroppstyp.

4 portioner

  • 4-5 rödbetor
  • 2 potatisar
  • 3 msk olivolja
  • 1–2 msk smör eller ghee
  • ½ röd lök
  • 1 liter buljong
  • 1 tsk fänkålsfrön (eller timjan)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad dill
  • Himalayasalt, svartpeppar
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • Mald kanel
  • Flytande honung
  • Sesamfrön

Värm ugnen till 200°. Skala och skär potatis och rödbeta i bitar, häll över ca 2 msk olivolja samt fänkålsfrön och rosta i ugnen i ca 25 minuter, tills rotfrukterna är helt mjuka.

Skala och hacka löken grovt. Hetta upp 1 msk olivolja i en kastrull. Tillsätt den hackade löken. Stek tills genomskinlig. Tillsätt nu de rostade rödbetorna och buljongen och låt puttra under lock 8–10 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer. Blanda i hackad dill och smaka av med salt och färskt mald svartpeppar.

Skala vitlök och skär i tunna strimlor. Hetta upp smör eller ghee i en liten stekpanna. Stek den strimlade vitlöken tills den blir gyllenbrun. Häll upp soppan i en skål. Häll den stekta vitlöken och smöret ovanpå soppan. Garnera gärna med lite hackad dill och några nypor rostade sesamfrön (se nedan). Servera soppan rykande varm med en klick av den kryddiga yoghurten (se recept nedan).

Kryddig yoghurt

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 2 tsk honung
  • salt
  • kanel

Blanda och servera till soppan

Rostade sesamfrön

Rosta i ugnen i 200° tills de får en ljusbrun färg.

Anpassa rödbetssoppan till pitta

  • Byt ut olivoljan mot ghee eller kokosolja
  • Hoppa över vitlöken
  • Tillsätt extra dill
  • Servera soppan med en skvätt citronsaft och lite hackad ruccola
  • Hoppa över yoghurten

Anpassa rödbetssoppan till kapha

  • Minska ner mängden olja och smör
  • Tillsätt gärna extra svartpeppar och
  • Servera med hackad blekselleri eller lite ruccola istället för yoghurt

Läs mer om Ayurveda här.

Recept: Kristofer Edlund, Ayurvedisk läkare. Läs mer om honom här.

Foto: Crelle photography

Det här inlägget postades i Recept och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.