Ayurvedisk linssoppa med spenat för kapha, vata och pitta

Linssoppa med spenat (för Kapha)

Röda linser och spenat hettar upp kroppen och linserna hjälper till att torka ut kaphas tendens att skapa slem. Spenat kan täppa igen kroppens kanaler och kombineras därför alltid med dill som motverkar denna egenskap. Starka kryddor, här i form av harissa hjälper till att ge den värme och stimulans som kapha behöver.
4 portioner

  • 3 ½ dl röda linser
  • 250 g spenat (eller gärna nässlor, kirskål, svinmålla)
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • ½ dl hackad dill
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • ½–2 msk harissa
  • Salt, peppar, citron

Skölj linserna i kallt vatten. Skölj och hacka spenaten. Skala lök och vitlök och hacka grovt. Fräs lök och vitlök lätt i oljan. Tillsätt spiskummin och koriander. Rör ner linserna och låt steka någon minut. Häll på buljongen. Låt puttra under lock i ca 15 minuter. Lägg i spenaten och dill och låt koka ytterligare några minuter. Smaka av med harissa, salt, peppar och kanske lite citron.

Servera soppan med lite topping av t ex färska groddar, hackad blekselleri eller finhackad röd paprika.

Anpassa för vata

  • Tillsätt lite extra malda fänkålsfrön
  • Öka mängden olja
  • Servera med en klick yoghurt

Anpassa för pitta

  • Byt ut olivoljan mot ghee eller kokosolja
  • Minska ner mängden harissa
  • Tillsätt extra dill
  • Välj gärna andra blad än spenat
  • Välj andra linser än röda linser

Läs mer om Ayurveda här.

Recept: Kristofer Edlund, Ayurvedisk läkare. Läs mer om honom här.

Foto: Crelle photography

Det här inlägget postades i Artiklar, Recept, Vegan och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.