Detox, på kroppens sätt och vis

Det pratas ofta om detox i olika former, främst i syftet att rena kroppen från toxiner, gifter och slaggprodukter. Kroppen är fantastisk på det sätt att den hela tiden jobbar för dig och med dig. Det är mycket som sker i kroppen utan att vi är medvetna om det. Ibland kan det vara värt att ägna en extra tanke åt alla dessa fantastiska funktioner.

 

Lever

Vår lever är en kraftfull motor i vår egen detox och rening och en nyckelspelare gällande avlägsnandet av gifter som föroreningar, läkemedel, koffein, alkohol, bekämpningsmedel och andra kemiska ämnen.

Levern har många funktioner i kroppen:

 • Den renar blodet
 • Den omvandlar fruktos (fruktsocker) till glukos (blodsocker) och lagrar glukos som glykogen för att frisätta energi när det behövs, till exempel vid fysisk aktivitet.
 • Levern aktiverar och tillverkar en del av våra hormoner som styr viktiga funktioner i kroppen. Till exempel omvandlar den sköldkörtelhormonet tyroxin (T4) till den aktiva formen trijodtyronin eller T3. T3 är inblandad i flera viktiga funktioner i kroppen bland annat ämnesomsättningen.
 • Levern agerar lagerplats åt de fettlösliga vitaminerna A, D, E, K och B12, samt mineralet järn.
 • Levern producerar galla (cirka 1-1,5 liter per dag) som bryter ner fett och transporterar gifter till tarmarna och vidare ut med avföringen.
 • Levern tillverkar lymfa, den vätska som återfinns i lymfsystemet runt om i hela kroppen (läs mer om lymfsystemet längre ner).

Man kan säga att man kan ”reta gallfeber” på någon. Det är intressant att vi har det talesättet på svenska då man inom TCM (traditionell kinesisk medicin) kopplar levern till känslan ilska. Den som sägs ha problem med sin ilska kan då även fysiskt få problem med levern enligt TCM.

Ta hand om din lever genom att minska ner eller uteslut alkohol ur din kost då alkohol belastar leverns renande funktion och få i dig bra fetter.

 

Njurar

Vi har två njurar som sitter på vardera sidan av ryggraden, i höjd med de nedre revbenen. Njurarna är ca 10-15 cm stora och ser ut som en böna. Namnet på den röda kidneybönan kommer just från njuren (kidney betyder njure på engelska).

Njurarna:

 • Njurarna reglerar blodtrycket genom att spara på eller göra sig av med vatten och salter.
 • Njurarna renar blodet från slaggprodukter, vilka lämnar kroppen via urinen.
 • Njurarna reglerar även vätskebalansen, elektrolyterna (salter och mineraler), pH och blodbildning.
 • Njurarna aktiverar och avaktiverar hormoner som styr blodvärdet (antalet vita och röda blodkroppar).

Ta hand om dina njurar på bästa sätt. Drick tillräckligt med rent vatten varje dag så att de kan göra det jobb som de ska göra. Njurarna jobbar med att bryta ner proteiner och kan få ett tufft jobb om du äter mycket animaliskt protein. Låt dina njurar få vila genom att byta till mer växtbaserade proteiner.

Inom kinesisk medicin säger man att det är extra viktigt att hålla njurarna varma. Det kan bero på att de sitter ytligt och består av flera större blodkärl, de fungerar helt enkelt bättre när de har bra blodcirkulation. Håll ryggen varm!

 

Lymfsystemet

Lymfan består av ett slutet system av lymfatiska organ som halsmandlarna, mjälten, thymus och ett stort antal lymfkörtlar (mellan 500-1000 stycken) samt lymfkärl och lymfvätskan. I lymfkärlen transporteras en trögflytande vätska som kallas lymfa, den består av vita blodkroppar och proteiner.

Lymfsystemets funktioner:

 • Lymfsystemet bekämpar infektioner och är livsviktigt för immunsystemet.
 • Lymfkörtlarna bildar vita blodkroppar och antikroppar som försvar mot bakterier, virus och mikroorganismer.
 • Lymfsystemet transporterar näring till kroppens celler.
 • Lymfsystemet transporterar bort överskottsvätska från vävnader (svullnad).
 • Lymfsystemet transporterar bort och avlägsnar döda celler.

Den huvudsakliga skillnaden mellan blodomloppet och lymfsystemet är att lymfsystemet inte använder hjärtat för att pumpa runt vätskan. Rörelserna är vanligtvis långsamma och saknar tryck. Lymfcirkulationen kan stimuleras via manuell dränering (massage), muskelsammandragningar och motion. Att svettas är ett enkelt sätt att få igång och rena sitt lymfsystem. Basta och motion är två sätt för att svettas ut ordentligt. Kom ihåg att fylla på med vätska och mineraler (salt) när du svettas mycket.

Rebounding (att hoppa studsmatta) anses vara extra bra för lymfsystemets cirkulation. Det sägs att studsandet gör att lymfkörtlarna öppnas och stängs och att det kan öka cirkulationen av lymfvätska markant. Kan vara värt att prova, om inte annat för att det är väldigt kul att hoppa studsmatta.

Det finns mycket du kan göra för att ta hand om den fantastiska kropp du har. Ge din kropp gåvan av rent vatten, en balanserad kost, motion och vila så har du en bra bas att stå på. Om du leker lite extra, ler lite mera och skrattar oftare så kanske du  står ännu mer stabilt i livets toppar och dalar .

Det här inlägget postades i Artiklar, Inspiration, Kroppen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.