David och Liga Appelgren visar vägen till Gröna Vågen 2.0

David Appelgren vid huset

David inspirerar och irriterar. Han och hans fru Liga Appelgren har gått från stadsbo till självförsörjande ekoodlare på mindre än ett år. Och via Matfusket på Facebook når han miljontals läsare och sätter skräck i de stora livsmedelsföretagen. Att vara en självförsörjande människa är något av det farligaste man kan vara i dagens samhälle.

Aproved by bugs – Insekter är den bästa kvalitetsstämpeln

Ombergseko-Liga-är-sommarfin

Man känner sig välkomnad och omhuldad när man besöker David och Liga i deras röda torp vid Omberg i Östergötland. Vedspisen sprakar och sprider en skön värme. Överallt i fönster och bänkar hittar man torkade örter och kryddor och flaskor med färgglatt innehåll. Det är nästan som att stiga in i ett levande matmuseum med David som säker guide.

Man får snabbt lära sig nya ord, eller nygamla ord, för mycket av det som David och Liga bjuder på är urgamla recept och huskurer som fallit i glömska. I alla fall i Sverige. Liga, som kommer Lettland, har inte förlorat sina mathistoriska rötter i samma utsträckning som de flesta av oss i Sverige. Där är t.ex. traditionen med syrad mat levande.

”Syrad mat är lösningen på mycket, och det går att göra mat utan konserveringsmedel”, säger David och bjuder på hemmagjord kombucha som är en fermenterad hälsodryck med över 2 000 år gamla vanor.

”Det här vita som flyter omkring är de nyttiga bakterierna som är grunden i en kombucha. Många blir rädda för att dricka när de ser bakterierna, men det bevisar bara att det är frisk mat du äter”, säger David och bjuder på ett glas rött, kombucha smaksatt med rödbetspulver.

Medan vi skålar för bättre hälsa fortsätter David:

”Det är likadant med maten du äter. I affärerna är grönsakerna så perfekta och sterila att du aldrig hittar en mask i äpplet. För mig är det läskigt. Om inte maskar eller insekter vill äta maten, varför skulle jag vilja äta den? Att insekter gillar grönsakerna och frukter är en kvalitetsstämpel.”

Ombergseko

Om 10 år kommer all mat vara ekologisk

Davids ord säger något om hur vi tappat kontakten med den riktiga maten. David håller ett hyllningstal om den kantstötta frukten och för över samtalet till ekologisk mat.

”När folk förstår vilka gifter vi sprutat på maten kommer alla kräva ekologisk mat, det är jag övertygad om. Att äta besprutad mat kommer att vara lika ofräscht som att röka med barn i bilen. Om 10 år kommer all mat vara ekologisk”, säger David och forsätter:

”Besprutad mat är inte bara farlig för oss att äta. Den tar ju död på jorden också. På ekologiska odlingar är jorden levande med myllrande liv i myllan.

På konventionella odlingar är jorden steril och kräver livsuppehållande medel som konstgödsel för att man ska kunna odla något. Gifterna sipprar sedan ut i vattendragen och påverkar hela närområdet. Det fungerar inte på lång sikt att fortsätta odla konventionell mat på det sätt som vi gör i dag.”

Ombergseko David och Liga Appelgren

100 procent bonde med 100 procent engagemang

Man märker att det är ett ämne som engagerar och medan David talar ställer Liga fram allsköns läckerheter från gården: Hemmagjort hampa- och gurkmejasmör, frökex direkt från torkugnen, ramslöksolja, olika sorters teer, mjölksyrade grönsaker, kombucha i olika smaker korkas upp som champagne på ett kungabröllop.

Hela intervjun håller på att gå över styr. Både fotografen och AD:n och jag som ska göra intervjun äter och dricker och glömmer helt bort att vi har ett arbete att utföra. Och det händer inte bara en gång. Vi har inför den här artikeln följt David och Liga i 2,5 år. Och varje gång vi är där glömmer vi att arbeta och föräter oss på hälsosamma läckerheten som aldrig vill ta slut.

Att David pratar och Liga håller sig i bakgrunden beror på att Liga skyr rampljuset. Det är knappt fotografen får ta en bild på henne. Men engagemanget är det inget fel på. Och inte maten heller.

David Appelgren Ombergseko

David mot matens Goliat

Att stå upp mot den mäktiga matindustrin är inte så enkelt alla gånger. Som när David uppmärksammade ett danskt företag som sa att de hade 90 procent björksav i produkten fast de egentligen bara hade 15 procent (resten var vatten och socker). De var inte glada när de fick betala 10 miljoner i böter till danska myndigheter.

”Det är ett av mina största misslyckanden att det inte uppmärksammades på bredare front.” säger David. ”Produkten säljs fortfarande, även i svenska affärer. Och de säger fortfarande i reklamen att det är 90 procent björksav.”

När David talar om avslöjanden pratar han om sin sida Matfusket på Facebook där han har hundratusentals följare. Störst uppmärksamhet fick han när han skrev om hur besprutade bananer är. Då kunde var varje inlägg läsas av över en miljon människor.

”Det var en miljon svenskar som sedan gick in i affären och frågade efter ekobananer. Då gick det knappt att få en ekobanan. I dag är det tvärtom svårt att få tag på en fulbanan. Att jag hjälpt till att få ekobananer och öka efterfrågan på eko i butikerna är en av de saker jag är mest stolt över”, säger David och bjuder på ett ekologiskt äpple.

Drömmer om gamla äpplen och omöjliga grödor

Att odla äpplen är en gammal dröm som David har. Och att odla svensk quinoa. När han och Liga hittade den här platsen för två år sedan blev de direkt förälskade och började planera sin flytt från Norrköpings innerstad till landet. David Appelgren Ombergseko

”Jorden talade till oss”, förklarar David. Först röjde de upp allt för hand och satte sina första plantor. Redan efter några månader var de i princip självförsörjande på mat. I dag får de 60 procent av all mat från gården. Resten köper de från lokala bönder med pengar de tjänar i sin gårdsbutik. ”Vi i princip 100 procent självförsörjande. Vissa varor, som kaffe och drivmedel köper vi fortfarande.”

Med huset på plats och försörjningen avklarad var det dags att dra igång lite spännande projekt. Som att bli först i Sverige med att odla quinoa. Eftersom alla sa att det var omöjligt. ”Jag gjorde lite research på internet och upptäckte att en dansk forskare tagit fram en quinoasort som nu odlas i både Danmark och Norge. Så varför skulle det inte gå i Sverige?” förklarar David.

”Jag går nog i gång på att folk säger saker är omöjliga. Odla quinoa i Sverige, vilken galen idé! Men varför inte?” Han tog kontakt med en bonde i trakten och är i dag (så vitt han vet) Sveriges första quinoaodlare. ”Quinoa har dubbelt så mycket protein och dubbelt så mycket fibrer som ris och tar bara hälften så kort tid att koka. Det är tåligt mot torka och salta jordar, och jag tror det quinoa kommer spela en viktig roll i kampen för global matförsörjning i framtiden.”

Varför krångla till det?

David får allt att låta så enkelt. Kanske för att han inte krånglar till det. Som när han berättar om sin dröm att rädda gamla äppelsorter.

”Jag vet inte om det finns något land som har så mycket äpplen per person som Sverige, ändå är det svårt att får tag på svenska äpplen i affären. Och den som finns är dessutom kraftigt besprutad, helt i onödan. Gamla äppelsorter är mer härdiga och sjukdomståliga med gener som passar utmärkt för ekoodling.”

Hur hittar han dessa gamla sjukdomståliga ekoäpplen, undrar jag, trålar han ”the dark internet” efter hemliga frörebeller, träffas de i underjordiska garage? Men nä, han bara besöker gamla tanter i trakten och frågar om han får smaka.

”Alla blir glada när jag vill rädda gamla äppelsorter, och nu behöver jag inte ens åka runt längre. De kommer till mig och ber mig smaka deras äpplen. Nu har jag ympat över 40 äppelsorter som inte går att köpa i affären.”

Som sagt. Varför krångla till det.

Ombergseko David och Liga

Allt finns på YouTube

Nu har David och Liga startat en gårdsbutik med lokala läckerheter som kimchi, surkål, surdegsknäckebröd och hampasmör som ”vi säljer mycket av”. Men även: ”Syrat björksav, som är en gammal tradition från Lettland. Äppelcidervinäger är populärt, och det är jag glad för. Vi har så mycket äpplen i vårt land, ändå så går det knappt att få tag på svenskt äppelcidervinäger i affärerna. Varför?”

Ombergseko

David slår ett slag för lokala varor. ”Vi behöver egentligen inte importera någon mat. Allt vi behöver finns ju här, och allt går att ersätta med svenska alternativ. Istället för att ha olivolja på din sallad kan du ta hampaolja, som är godare än den godaste olivolja. Svenskoldkad quinoa kan ersätta importerat ris o.s.v. Det är inte hållbart att importera så mycket som vi gör. Det gäller bara att tänka i nya banor, se nya lösningar”, säger David och Liga.

Och FN håller med. Enligt en ny FN-studie är småskaligt och ekologiskt det enda hållbara sättet att producera livsmedel för att kunna försörja vår planet även i framtiden.

David och Liga är förebilder. Och vi har bara sett början på en den nya Gröna Vågen. Vi kan kalla den Gröna Vågen 2.0 för det är som David säger:

”Den här gången är det mycket enklare än på 70-talet. I dag finns ju all kunskap. Allt du behöver veta finns på Youtube.”

Vad bra, säger jag och slår igen anteckningsbocken i vilken jag förtvivlat försökt skriva ner alla tips och råd och goda recept som David delat med sig av i samma rasande takt som tallrikarna länsas. Allt finns på YouTube, tänker jag, och tar om för tredje gången.

Text: Christer Barregren, Holistic
Fotograf: Crelle
Här är fler underbara bilder: flickr.com/photos/holisticsverige/albums/72157685927641061


Davids och Ligas vinnande recept

Vår passion är att ta tillvara på de nordiska smakerna och det som skog och mark har att erbjuda året om. I alla våra recept använder vi bara ekologiska råvaror eller sånt vi plockar vilt i natur eller odlar själva. Vår filosofi är även att det ska vara så lokalproducerat som möjligt med korta transportsträckor, helst under milen. Vi använder fortfarande banan och kokosolja en del recept, men vi letar ständigt efter lokala substitut till det importerade. / David och Liga Appelgren

Granskottsirap

Förr i tiden åt man granskott som årets första frukt och faktum är att de är rätt goda att äta som de är. Granskottssirap är barnens favorit, men även de stora barnen brukar få ett stort leende på läpparna när jag bjuder på en sked. För inte allt för många årtionden sedan använde man granskottssirap som hostmedicin, och en del äldre säger ”det smakar hostmedicin” när de får smaka på den.

Vi använder oss av kokossocker, men du kan göra den på ekologisk rörsocker eller honung. Sött är det, men det nyttiga i granens skott övervinner nackdelarna. Man äter heller inga större mängder, kanske en matsked åt gången. Eller två.

Så här gör du:

Granskotten plockas på våren eller försommaren. Plocka en större burk med granskott, när du packar dem tätt ska de ta upp cirka hälften av burken. Häll sedan på kokossocker tills att burken är fylld. Placera burken i ett soligt fönster i en månad. Vänd upp och ned på den dagligen så att innehållet blandas. Efter en månad har det mesta av nyttigheterna och smakerna i granskotten extraherats i sockret och bildat en sirap. Sila och häll upp på en flaska och förvara i svalt. Njut!

Granskott

Vildgrässhot

Vildgrässhots

Det har de senaste åren blivit inne att odla vetegräs och korngräs inomhus och sedan juica dem. Få tänker på att en vanlig gräsmatta fungerar lika bra. Gräset utanför dörren – förutsatt att du inte bor mitt inne i staden – är en mycket bättre näringskälla än det inomhusodlade vetegräset eller korngräset.

Gräsmattan innehåller en större artrikedom, de flesta gräsmattor innehåller bl.a. grässorterna rödvsingel, ängsröe och rajgräs.

Den har även grässtråna fått lapa i sig solens livgivande strålar och omvandlat det till högpotent klorofyll och livskraft, istället för att få sitt ljus från en lampa. Det vildväxande gräset har djupare rötter som sträcker sig långt ner i myllan, så att det kan suga i sig mer mineraler och näring.

Som en bonus är den dessutom helt gratis och behöver inte så mycket omsorg.

Så här gör du:

Vi brukar låta några kvadratmeter förbli oklippt och låter gräset växa till sig nån vecka. Sedan klipper vi det med en sax och använder en slowjuicer för att pressa ut vätskan ur gräset. Har du inte en slowjuicer kan du mixa gräs i en vanlig mixer med lite vatten och sedan sila bort pulpen.

Våra grässhot gjorda på ”vildgräs” smakar som en vetegrässhot och är minst lika – om inte mer – näringsrika. Gräset är godast på våren och sommaren. Höstens gräs har en mer jordig ton.

Ramslökssalt

Ramslöken är mästerkockarnas hemliga favorit. Exlusiv och dyr, men helt gratis i skogen. Tidigt våren, när snö och tjäle just har försvunnit, då är ramslökens gröna blad en av de första som tittar upp. Den trivs i lövskog, i sluttningar och gärna i skuggiga områden. Intill bäckar och åar är det inte ovanligt att göra ett ramslöksfynd, där de breder ut sig i stora vitlöksdoftande hav. Den enda förväxlingsväxten är liljekonvalj, som är giftig, men liljekonvalj kommer senare på våren. Är du osäker så plocka ett blad och pressa skaftet mellan fingrarna. Doftar det vitlök så är det ramslök, eller wild garlic som den heter på engelska.

Så här gör du:

Ta 7 dl hackad ramslök och 5 dl havssalt. Mixa ramslöken och saltet tills det blivit en jämn, grön smet. Häll upp smeten på bakplåtar. Låt stå i rumstemperatur och torka under en vecka eller tills att du märker att det har stelnat och blivit hårda kakor. Pulverisera kakorna i mixern tills det fått örtsaltskoncistens. Ju mer du mixar, desto finare pulver kommer du få.

Zuchinirawkaka

Zuchini rawkaka

Vi gjorde den här kakan första gången då Holistic var på besök. Den försvann så snabbt att vi gjorde en ny samma kväll, för vi hann inte smaka på den första. Nu är det en av våra absoluta favoriter och det självklara valet när det kommer gäster. Snabbt, gott och nyttigt. Det kan inte bli bättre.

Botten:

 • 1 dl Solrosfrön.
 • 0,5 dl valnötter
 • 0,5 dl sesamfrön
 • 2 dl dadlar
 • 1 msk vatten
 • 1 nypa havssalt

Mixa allt tills att den får en lämplig degkonsistens och platta ut i pajform.

Fyllning

 • 1 zucchini
 • 2,5 dl cashewnötter
 • 8 msk kokosgrädde
 • 4 msk lokal honung
 • 3 msk carobpulver
 • 3 msk kokosolja
 • 1 tsk äkta vaniljpulver
 • 1 nypa havssalt

Mixa alla ingredienser utom zucchinin. Skiva zucchinin tunt och varva sedan mixen med zucchinin i lager, likt en lasagne. Ställ i kylen och låt svalna.

Topping:

 • 4 msk kokosolja
 • 4 dadlar
 • 3 msk kakaopulver
 • 2 msk honung
 • 2 msk sesamfrön

Mixa alla ingredienserna utom sesamfröna. Blanda toppingen med sesamfröna och rör om. Smeta ut allt på toppen av kakan. Lägg på lite ätliga blommor. På bilden används ringblommor, men prova gärna ros, gurkört, vallört, viol, lavender eller tagetes.

Det här inlägget postades i Artiklar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.