Fantastiska gurkmeja

Gurkmeja – Denna vackert guldfärgade krydda, används sedan länge inom Ayurvedisk medicin och Indisk matlagning för dess många hälsofrämjande egenskaper.

Gurkmeja innehar en starkt antiinflammatorisk effekt som har påvisats i över 7000 olika vetenskapliga studier. Gurkmejan består till fem procent av curcumin, det är det pigment som ger den gula färgen och som är det som motverkar inflammation.

Utöver den antiinflammatoriska effekten så är den även en otroligt stark antioxidant som slår de flesta vitaminer men framförallt samarbetar den med andra vitaminer och ökar upptaget. Den är även bra för matsmältningen och hjälper vår lever för att nämna några av dess andra fantastiska egenskaper.

Man rekommenderar att äta ca en matsked om dagen av gurkmeja för att få den antiinflammatoriska effekten. Upptaget av gurkmejan ökar om den hettas upp. Det ökar ytterligare om den kombineras med fett. Om du dessutom kombinerar gurkmeja med svartpeppar, som innehåller ett ämne som heter piperin eller bioperin,  ger det ett ännu bättre upptag, faktiskt ända upp till 2000% bättre upptag av curcumin.

Golden Milk paste och Golden milk: denna dryck har sitt ursprung i ayurveda och kan utifrån grundreceptet varieras med olika kryddor för att passa din smak. Grunden i Golden Milk paste är en pasta av gurkmeja och vatten som sedan tillsätts i mjölk som värms för att sedan smaksättas med honung. Ofta i kombination med kokosolja, kanel, kardemumma och svartpeppar. Det går även utmärkt att tillsätta den gyllene pastan i smoothies, yoghurt, gröt, te, eller använda pastan i matlagning.

Du hittar recept på Golden milk paste och Golden milk genom att klicka här

Oavsett vad du väljer att förgylla med gurkmeja, försök att få i dig denna fantastiska krydda. För en bättre hälsa helt enkelt.

Det här inlägget postades i Artiklar, Superfood och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.