Tacka ogräset – maskrosen!

Om din gräsmatta är full av denna läkeört – var tacksam! Maskrosen finns nära tillhands och innehar många goda egenskaper och välgörande växtämnen. En allsidig läkeväxt där du kan använda hela växten från rot till blomma.

Maskrosroten är full av jordens mineraler och näringsämnen och passar bra att dricka som avkok i utrensningskurer. Maskrosroten har nästan samma näringsinnehåll hela året, dock mest på hösten då all näring dragits ner i roten. Lägg roten i lite kallt vatten för att minska den bittra smaken, skiva upp den och låt den koka ca 15 minuter till näringstät rotsakssoppa tillsammans med valfria rotfrukter. Maskrosens blad är bittra i smaken och det är ett kännetecken för att de påverkar lever och njurar på ett positivt sätt. Maskrosblomman smakar däremot sött och gott.

Dekokt på maskrosens rot löser slaggprodukter i kroppen och hjälper lever och njurar att göra sig av med dessa ämnen. Växtämnena i maskros stimulerar körtelutsöndring i bukspottskörtel, lever och galla. Bitterämnena i maskrosen bidrar även till bättre aptit och matsmältning samt främjar kroppens nedbrytning av fetter. Det finns även färdiga örtblandningar att köpa i välsorterade hälsokostbutiker.

Bladen av maskros kan användas i infusion, sallader och i matlagning. Plocka maskrosbladen tidigt om våren för rikt innehåll av C-vitamin och mindre beska. Plocka inte maskrosblad precis intill en större väg p.g.a. avgaser. Ersätt ruccola med maskrosblad, de påminner om varandra i smaken.

Maskroskaffe

Pröva även att använda maskrosroten till kaffepulver. Skala och skär maskrosroten i mindre bitar, rosta den i ugn tills de är torra och ljusbruna. Mal därefter ner roten till kaffepulver. Lägg ca en tesked i tesil och fyll på med hett vatten. Bra för bland annat matsmältningen.

Hoppas att du med den här artikeln kan se med nya ögon på maskrosen.

 

Det här inlägget postades i Artiklar, Detox, Inspiration, Kroppen och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.