Ta hand om äppelskatten

Just nu dignar äppelträden av härliga frukter. Enligt en rapport från SLU kan fritidsodlarnas sammanlagda skörd uppgå till 280 000 ton.

Många äpplen ligger dock och ruttnar vilket är synd med tanke på att de både är ekologiska och närodlade till skillnad från majoriteten äpplen som finns på affären resten av året. Men för den som gillar att frossa i äpplen, sylta, safta, musta och baka finns oändliga möjligheter. Ett tips för dig som vill avnjuta äpplen längre fram är att paketera dem i lådor med tidningar mellan varje äppellager. Ställ lådan svalt så är oddsen höga att du kan njuta av äpplen länge.

 

Utbud och efterfrågan
Oavsett om redan gått loss i köket eller inte så finns det kanske fallfrukt som ligger där under trädet och ruttnar. Du kanske inte hinner ta hand om äpplena eller så kanske du inte har mer plats i frysen. Då finns flera smarta alternativ. Föreningen Äkta vara har till exempel startat kampanjen Fallfrukt som är en kontaktförmedling på nätet där den som söker äppelintressenter, och den som har äpplen att skänka, kan hitta varandra.

 

Ta bort dem

Äpplen bör inte ligga kvar under trädet. Ruttna äpplen kan orsaka fruktmögel och gynnar rönnbärsmal vars sporer och larver övervintrar i jorden. Fallfrukten drar dessutom till sig getingar, sniglar samt större skadedjur som rådjur och vildsvin. Men stoppa dem inte i komposten. För många äpplen kan resultera i minder syre och en obalans som saktar ner nedbrytningsprocessen.

 

Sätt upp skylt
Ett effektivt sätt att skapa förutsättningar att äpplena kommer till nytta kan vara att sätta upp en skylt vid vägkanten om att förbipasserande kan stanna och plocka. För den som inte har egna äpplen, och därmed köper såväl färsk frukt och mos som fraktats långt, kan det innebära stor glädje. Och den som har överflöd av äpplen får dem borttransporterade på enkelt och smidigt sätt.

 

Vill du ha recept på en massa gott att tillaga av äpplen?

Klicka här för äppelmos

Klicka här för torkade äppelringar

Klicka här för äppelkompott

Det här inlägget postades i Artiklar, Inspiration, Recept, Tips, Vegan och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.