Krydda din hälsa

För många är oregano en välkänd pizzakrydda i det italienska köket. Men faktum är att oregano-extrakt innehåller viktiga polyfenoler och antioxidanter, som båda bidrar till att stödja vårt immunsystem.

Oregano räknas som en av de nyttigaste kryddorna med massor av antioxidanter, en krydda som är i gott sällskap med gurkmeja, kanel och kryddnejlika. Oregano fungerar som en kraftigt verkande antioxidant och har därför förmåga att bekämpa oxidativ skada i kroppen. Oregano-extrakt betraktas även som en antimikrobiell substans som eliminerar många mikroorganismer som till exempel E. coli-bakterier.

Polyfenoler som skyddar mot toxiner

De två mest förekommande polyfenolerna i oregano-extrakt är tymol och karvakrol. Polyfenoler är det som ger frukter, bär och grönsaker sin, färg, doft och smak. De är även kända för att ha hälsobringande effekter. Tymol är en av de viktigaste komponenterna i oregano-extrakt. Den har signifikanta antibakteriella egenskaper, som skyddar mot toxiner för att stärka immunsystemet.

Karvakrol har antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att eliminera patogena bakterier för att stödja matsmältningen. Det är en viktig ingrediens som hjälper till att stödja en hälsosam tarmflora. Forskning visar att karvakrol också kan bidra till att minska mängden av olika virus.

Svampdödande egenskaper

Enligt artikeln Spice up your microbial health i Biotics Research har oregano-extrakt svampdödande egenskaper som hindrar tillväxten av vissa svampar, till exempel kan den hjälpa vid behandling av fotsvamp. Denna extraordinära ört har även visat sig vara effektiv vid eliminering av bakterier. Dessutom stödjer oregano-extraktet friska inflammatoriska reaktioner.[1]

I en forskningsstudie bedömdes 71 växtbaserade ämnen från 63 växtarter. Resultaten visade att 67 av 71 växtbaserade ämnen verkade antiinflammatoriskt. En av dessa örter var oregano-extrakt. Denna forskning tyder på att växtbaserade ämnen som oregano spelar en nyckelroll för att minska skadliga inflammatoriska reaktioner.[2]

Oregano-extrakt innehåller bland annat rosmarinsyra, som är en antioxidant som hjälper till att minska skador från fria radikaler. Rosmarinsyra anses också vara ett naturligt antihistamin som hjälper till att underlätta allergiska tillstånd.

Med sina unika antioxidant- och antimikrobiella egenskaper är oregano-extrakt en växtbaserad substans som kan optimera allmän hälsa och välbefinnande genom att stödja både immunsystemet och en hälsosam tarmflora.


[1] http://blog.bioticsresearch.com/spice-up-your-microbial-health

[2] Vogl S1, Picker P, Mihaly-Bison J, Fakhrudin N, Atanasov AG, Heiss EH, Wawrosch C, Reznicek G, Dirsch VM, Saukel J, Kopp B. Ethnopharmacological in vitro studies on Austria’s folk medicine–an unexplored lore in vitro anti-inflammatory activities of 71 Austrian traditional herbal drugs. Epub 2013 Jun 13. sdlocked

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.