Finns orsaken till allergi i tarmen?

Tarmflorans betydelse för vår hälsa är ett hett forskningsområde. Det framgår allt mer tydligt att tarmbakterierna påverkar det mesta som sker i vår kropp. Obalans i tarmfloran kan leda till hälsoproblem av olika slag. 

I dagens samhälle blir det allt vanligare med allergi och det har gjorts flera försök att förklara orsaken till det. Forskning har identifierat en avgörande faktor: tarmfloran.

Undersökte samband mellan tarmflora och allergi

När det finns obalanser i vår tarmflora får det konsekvenser. Men vilka? Vilka är de viktigaste faktorerna som påverkar tarmfloran? Och kan vi återställa tarmflorans balans och på så sätt förbättra immunsystemets respons?

Det var några av de frågor som ett team av forskare i Spanien, ledd av Hospital Clínic och August Pi i Sunyer Biomedical Research Institute (IDIBAPS) i Barcelona, ​​frågade sig själva. De frågorna ledde dem till att göra en översyn av den vetenskapliga litteraturen som publicerades mellan 1989 och 2017 om sambandet mellan tarmflora och allergiska sjukdomar.

Sättet att förlösa påverkade tarmfloran

De ville veta vad det vetenskapliga beviset var och vilka faktorer som redan visat sig vara kopplade till utvecklingen av allergier. Deras slutsats var att barn som förlösts via kejsarsnitt hade lägre nivåer av vissa bakteriearter än de som förlösts vaginalt. Och att dessa skillnader i tarmfloran är kopplade till en högre risk för att utveckla allergi och astma.[1]

Kost är en nyckelfaktor

Även kost tas upp som en avgörande faktor när det kommer till allergier. Amning ökar koloniseringen av vissa fördelaktiga bakterier som du kanske har hört talas om, såsom laktobaciller och bifidobakterier. Pérez-Gordo framhäver även att intag av antibiotika har visat sig vara en viktig orsak till obalanser i tarmfloran. Och det är nu känt att obalanser i tarmfloran är knutna till olika hälsoproblem. Forskarna drog bland annat slutsatsen att moderns intag av antibiotika under graviditeten ökar risken för allergi hos nyfödda.


[1] Pascal M, Perez-Gordo M, Caballero T, et al. Microbiome and allergic diseases. Front Immunol. 2018; 9:1584. doi: 10.3389/fimmu.2018.01584.

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.