Gluten i dolda källor

Diagnosen celiaki (glutenintolerans) ökar i samhället. Det visar en artikel från Karolinska Institutet. Om du har en känslighet mot gluten eller valt att undvika gluten i din kost kan det hända att du ändå riskerar att utsättas för gluten via dolda källor. Det är lätt att omedvetet konsumera gluten. Den gömmer sig ibland i andra ingredienser olika livsmedelsprodukter och till och med mediciner kan innehålla spår av gluten.

Mediciner

Märkningsstandarder för gluten i mediciner har gått framåt. Men det finns många receptbelagda läkemedel som idag innehåller hjälpämnen som kan innehålla gluten, men detta deklareras inte alltid. Förhoppningsvis är detta på väg att förändras. Den 3 april i år kom ett lagförslag som avser att underlätta identifiering av gluten i receptbelagda läkemedel genom att kräva att läkemedelstillverkare ska märka mediciner med förteckningen över ingredienser, deras källa och om gluten finns. Om du idag vill få bekräftat att medicinen är glutenfri kan du be apotekaren eller tillverkaren att bekräfta detta.

Bearbetat kött

Kött är förmodligen det sista stället du skulle tänka dig att leta efter gluten. Men bearbetat kött innehåller ofta gluten som bindemedel eller i syfte att förbättra strukturen. Detta är vanligt i produkter som hamburgerkött, köttbullar, köttfärslimpa och korv. Kryddat eller marinerat kött innehåller ofta hydrolyserat veteprotein eller sojasås.

Såser och sky

Såser som soja eller teriyaki innehåller vanligtvis veteprotein, hydrolyserad vetestärkelse eller vetemjöl. Andra såser innehåller ofta sojasås eller maltvinäger (som tillverkas av kornmalt). Dessutom är basen för många gräddsåser och skysåser en redning, som består av vetemjöl blandat med smör.  Hör gärna efter med restaurangen så att såserna verkligen är glutenfria om du är känslig.

Stärkelse

Vete finns i stärkelse och stärkelsederivat. Utforska ingrediensetiketten och leta efter termer som ”vetestärkelse”, ”hydrolyserad vetestärkelse” eller ”innehåller vete”. Det finns några glutenfria stärkelser som till exempel tapiokastärkelse, risstärkelse och potatisstärkelse.

Soppor

Livsmedelsproducenter använder ofta vetemjöl eller vetestärkelse som förtjockningsmedel för soppor, vilket kan döljas i ingrediensetiketten. Många soppor och soppbaser innehåller också korn eller andra sädesslag. Läs etiketter noggrant på färdiga soppor.

Salladsdressingar

Dressingar kan innehålla vetemjöl, soja eller maltvinäger. Många av dina vanliga salladsdressingar innehåller vete- eller gluteninnehållande tillsatser som modifierad stärkelse som förtjockningsmedel. Dessutom innehåller salladsdressing ofta konstgjorda färgämnen, smakämnen, dextrin, malt, och sojasås som kan innehålla gluten som underingrediens.

Chips och pommes frites

Potatis är naturligt glutenfri, men chips består av mer än bara potatis och innehåller därför ofta gluten. Man använder ofta både maltvinäger och vetestärkelse i vanliga potatischips. Dessutom steks pommes frites ofta i samma olja som används för att göra annan gluteninnehållande stekt mat som leder till korsföroreningar. Pommes frites är oftast glutenfria, men vid tillagning använder vissa restauranger ibland samma frityrolja till pommes som till glutenprodukter så det kan var bra att fråga även om detta. Inte undra på att restaurangpersonal ibland blir lite trötta på oss restaurangbesökare.

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.