
Vad tänker du på när du hör ordet ”magsyra”? På sura uppstötningar? Halsbränna? Saltsyrahämmande medel? Många associerar magsyra med problem, men sanningen är att magsyran är otroligt viktig för vår matsmältning och för hela vår hälsa.
Extremt surt
Magsyra avser den saltsyra som finns i magsäcken. I magsäcken är det extremt surt, pH ca 1,5–3. Ingen annanstans i kroppen är det så surt. Den sura miljön aktiverar pepsin, ett enzym i magsäcken, som bryter ner protein. Pepsin är som mest aktivt vid pH 2. Pepsin står för cirka 20 procent av proteinnedbrytningen. Vid brist på saltsyra fungerar inte pepsin optimalt och vi får svårt med proteinrik mat. Och problem med mycket annat.
Magsyra = magens koreograf
Matsmältningen skulle kunna liknas vid en vacker dans. I magsäcken blandas maten med magsyran, den knådas av själva magsäcken, pepsin börjar bryta ner protein och allt förbereds för kommande äventyr. En liten portion i taget släpps ner till i tolvfingertarmen där större delen av matsmältningen sker. Enzymer frisätts från bukspottkörteln och galla från gallblåsan. Det sura pH:t neutraliseras av bikarbonat från bukspottkörteln och vips är allt redo att fortsätta nedåt. Då kommer nästa portion. Samma dans en gång till. Men utan magsyra ingen vacker dans! Det sura pH:t som magsyran skapar ger de signaler som krävs för dansen. Vid brist på magsyra blir det därför inte bara problem med att bryta ner protein utan hela matsmältningen försämras. Det blir oroligt i magen, gaser i magen, dåligt näringsupptag, osmält mat i avföringen, sämre aptit och man känner sig uppblåst efter måltid. Och till skillnad från vad många tror kan man också få halsbränna och sura uppstötningar vid brist på saltsyra.
Varför får man brist på saltsyra?
Att producera saltsyra kräver energi och tillgång till olika näringsämnen. Därför blir produktionen ofta nedsatt vid kronisk sjukdom, långsam ämnesomsättning, nedsatt funktion på binjurar och sköldkörtel, hög ålder och vid näringsbrister. Andra orsaker kan vara födoämnesallergier, infektioner, vävnadsskada i magsäcken och givetvis intag av saltsyrahämmande medel.
Saltsyrahämmande medel lär oss mycket
Genom att titta på biverkningarna av saltsyrahämmande läkemedel kan vi lära oss hur viktig saltsyran är för kroppen. I en studie mättes pH i magsäcken före och under behandling med saltsyrahämmande medel (pantoprazol). Medelvärdet på pH var före behandlingen 1,7 och efter fyra veckors behandling 5,2.[1] En extremt stor förändring. Vad kan detta leda till?
- Försämrat näringsupptag. Både Läkemedelsverket[2] och Amerikanska FDA[3] lyfter detta problem.
- Ökad risk för magsjuka[4] och lunginflammation.[5] Magsyran är en del av kroppens första försvarsbarriär och dödar många bakterier.
- SIBO – överväxt av bakterier i tunntarmen. I en placebokontrollerad studie ökade tillväxten av bakterier i tolvfingertarmen med 56 procent hos patienter som fick omeprazol i 4–8 veckor. I placebogruppen såg man ingen förändring.[6]
- Ökad risk för allergi. Eftersom nedbrytningen av protein försämras vid brist på saltsyra ökar risken för allergiska reaktioner mot proteiner exempelvis från hasselnötter och fisk.[7]
Magsyran – en vän att vårda
Magsyran är alltså viktig för vår matsmältning, för balansen
i tarmfloran, för att skydda oss mot infektioner och för att vi inte ska
reagera allergiskt mot den mat vi äter. Så se den inte som din fiende utan som
din vän.
[1] Goscimski A, Matras J, Wallner G. Wiad Lek. 2002;55(1 – 2):19-28 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12043311
[2] https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER—2001/Kan-langvarig-behandling-med-protonpumpshammare-hamma-jarnabsorptionen/
[3] https://www.fda.gov/drugs/drugsafety/ucm245011.htm
[4] http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=9323
[5] Canani RB, Cirillo P. Pediatrics. 2006;117(5):e817 – 20
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16651285
[6] Laine L et. al. Aliment Pharmacol Ther . 2000;14(6):651 – 68 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10848649
[7] Untersmayr E, Scöll I, Jensen-Jarolim E et al. (Austria and Hungary) 9th International Symposium on Immunological, Chemical and Clinical Problems of Food Allergy Budapest/Hungary 18/21 April 2004 ,n,r){”use s
jag har fått problem med magen efter en operation och cellgiftsbehandling blev förstoppad och fick hellicobakter bakterie i magen
de kallade det för ibsmage efter antibiotika behandlingen svider det jätte mycket i tarm och mage jag har omeprasol för att jag har magmunsbrock och set tar ju ner salt syran , tänkte köpa digest eller något liknande och lika så helazym ensymer men vet inte om jag har början till magsår eller mag katarr är detta något som är farligt för det känner att jag har svårt att smälta bla helt kött
är även diabetiker
Hej Eva-Karin,
Det är svårt när magen krånglar. Om du har haft problem innan din operation så är det viktigt att ta fasta på att läka och bygga upp utifrån det. Det låter som att dina symtom har förvärrats efter antibiotika behandlingen, det är väldigt vanligt. Antibiotikan är effektiv på de bakterier man vill behandla, men har tyvärr den effekten på även våra ”goda” bakterier. Vi stör alltså vår mikroflora i tarmen. Jag skulle föreslå att du börjar med att återställa den genom att ta någon form av probiotika. Holistic har en produkt som heter Lactovitalis pro, ta en kapsel / dag. För att ytterligare lugna ned ditt magtarmsystem är det bra att ta aminosyran glutamin. L-glutamin tar du i vatten 2 ggr/ dag, börja med ¼ tsk och öka efter en vecka till ½ tsk 2ggr/ dag. Matsmältningsenzymer / Cellenzym är värdefullt att ta, men föreslår att du avvaktar med det de första veckorna då det kan vara tufft för magslemhinnan innan du fått ordning på tarmbakterierna. Det finns flera saker man kan göra för att lugna ned systemet, tex. risavkok, finns recept på nätet, kan vara bra hjälp när magen har kommit i olag. Hoppas att svaret kan vara till hjälp för dig. Vänliga hälsningar, Lisa
operades i dec2018 4ggr cellgift tills den 26/32019 fick inte igång magen blev ordinerad movikol och laxoberal har tagit omeprasol 1ggr/dag sen 2001 för magmunsbrock fick hellikobakter bakterie i magen fick antibiotika 15/82020 har gått på starka medeciner för diskbrock blev opererad 18/11 2020 för diskbrock fick morfin och sitadon men tålde det inte det tog fyr i mina tarmar har tagit alvedon 4ggr 2i ca imån men trappat ner den är glutamin samma som bikarbonat? har tagit probiotika sedan i slutet av augusti
som heter laciplus forte och nogasin go från apoteket har jag börjat med för 4dagar sedan som är ett ensym men min läkare vill ha mig att vara deprimerad och skrev ut sertralin som rev upp tarmsvedan ännu värre blir snart tokig på detta helvetet skull haft telefon kontakt den 17/12 men hon ringde inte förrän 3 1/2 timma senare då jag satt i tandläkare stolen sedan har det inte gått att få kontakt med henne men har en telefon kontakt 15/12 2021 vad ska jag göra nu i dessa korona tider?
Hej Eva-Karin,
Jag tycker att du ska kontakt med en näringsterapeut i ditt område för mer specifika råd. Glutamin och bikarbonat är inte samma sak. Glutamin är en aminosyra som är läkande för tarmslemhinnan. Den kan du börja ta och bäst om du tar 30 min före eller 2 h efter måltid med 1/2 glas vatten, 2-3 ggr/dag. Probiotika kan du fortsätta med, den hjälper till att balansera tarmfloran. Välj gärna en synbiotisk produkt som t.ex. LactoVitalis Pro som innehåller både bakterier och FOS (fibrer) som ger näring till bakterierna.
Ha en fin kväll! Vänliga hälsningar, Lisa