Omega-3 påverkar hjärnan – via tarmen

Du har säkert hört att man blir smart av att äta fisk. Hjärnan består till stor del av omega-3-fett och länge trodde man att det främst var därför som dessa fettsyror gynnade vår hjärnhälsa. Nu vet vi också att omega-3 förändrar vår tarmflora på ett sätt som är positivt för knoppen.

Personer med sjukdomar som drabbar hjärnan, till exempel Alzheimers, har ofta en rubbad tarmflora. De bakterier som dominerar hos friska personer har ersatts av sådana som är kopplade till ohälsa (1).  

Omega-3 VS vår andra hjärna

På engelska kallas sambandet mellan tarm och hjärna för gut-brain axis. Hjärnan kan påverkas av magen främst på tre sätt (2):

  1. Tarmarna stimulerar den otroliga mängd nervceller som finns i området. Tarmarna kallas också för vår andra hjärna. Goda bakterier kan bland annat aktivera den del av nervsystemet som associeras med lugn och ro.
  2. Ämnen från tarmarna följer med ut i blodet och transporteras till hjärnan. Den största mängden serotonin tillverkas till exempel av nervceller i tarmarna.
  3. Immunsystemet påverkas via tarmen, inflammation som orsakas i armen kan sprida sig till hjärnan. 

Snälla bakterier, som normalt dominerar, har riktiga superkrafter. De kan producera näringsämnen och fettsyror åt oss och på andra sätt stötta vår hälsa. Bakteriernas fettsyror är av högsta kvalitet och kraftigt antiinflammatoriska för vår tarm samt övriga kroppen. När tarmfloran rubbas produceras mindre av dessa fettsyror och inflammationen ökar. Detta gäller även i hjärnan. Omega-3 har en viktig roll i kopplingen mellan tarmen och hjärnan främst genom att det kan öka antalet av de bakterier som bildar de värdefulla fettsyrorna (1,3).

Omega 3 kan öka psykiska hälsan

En studie med friska deltagare visade att intag av omega-3 under åtta veckor kunde öka antalet bakterier som producerar antiinflammatoriska fettsyror. Denna ökning försvann dock när försökspersonerna slutade ta tillskott av omega-3 (4).


  1. La Rosa F, Clerici M, Ratto D, Occhinegro A, Licito A, Romeo M, Iorio CD, Rossi P. The Gut-Brain Axis in Alzheimer’s Disease and Omega-3. A Critical Overview of Clinical Trials. 2018
  2. Sampson TR, Mazmanian SK. Control of brain development, function, and behavior by the microbiome. 2015
  3. Costantini L, Molinari R, Farinon B, Merendino N. Impact of Omega-3 Fatty Acids on the Gut Microbiota. 2017
  4. Watson H, Mitra S, Croden FC, Taylor M, Wood HM, Perry SL, Spencer JA, Quirke P, Toogood GJ, Lawton CL, Dye L, Loadman PM, Hull MA. A randomised trial of the effect of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplements on the human intestinal microbiota. 2018

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.