Vad kännetecknar ett sockerberoende?

”Var tredje person är beroende av socker”. Det säger Kicki Käller, sockerterapeut och tidigare beroende. I det här avsnittet av ”Hälsa kommer inifrån” berättar Kicki om vad som kännetecknar ett sockerberoende och ger tips om hur man kan ta sig ur det.

Kicki Käller träffade vi redan i förra avsnittet av Hälsa kommer inifrån, då hon berättade bland annat om vad socker egentligen är, och om det dolda sockret. Det här avsnittet handlar om det beroende som socker kan trigga igång.

Kicki Käller är ”nykter” sockerberoende sedan nio år tillbaka och jobbar nu som sockerberoendeterapeut där hon hjälper människor att komma tillrätta med sitt missbruk. En behandling börjar med att klienten får göra ett gratis screeningtest som ger en indikation om hur dennes situation ser ut. Efter testet får klienten råd av Kicki utifrån resultatet.

Lättare att bli beroende idag  

Det är lättare att bli beroende av socker idag än någonsin tidigare. Det billiga och potentiellt hälsofarliga maltodextrinet, modifierad majsstärkelse, tillsätts i de flesta livsmedel som är färdiglagade, och just tillgängligheten är en av de tre kriterierna för att kunna bli beroende. De andra två kriterierna är att du har en känslighet för att bli beroende och att det är socialt accepterat i de kretsar där du rör dig.

Tips för att undvika fällorna

Det finns fällor överallt för en socker- och matberoende: fikastunder på jobbet, bufféer och all inclusive på semestern är bara några exempel. I avsnittet tipsar Kicki om hur man kan undvika att trilla dit igen när kollegorna trugar med bullar eller det finns metervis med uppdukad mat.

Men hur vet man då att man har ett sockerberoende? Det främsta kännetecknet är att man tappar kontrollen över sitt sockerätande, säger Kicki och nämner sex olika kännetecken på beroende.

Programledare Petra Månström och Kicki pratar också om andra beroenden kopplade till mat och ätande, bland annat ett så kallat volymberoende, ett beroende som handlar om att vilja äta för mycket. När magsäcken spänns ut får man nämligen ett påslag av hormonet oxytocin som gör att man känner sig lugn, trygg och glad. I avsnittet tipsar Kicki om en rad andra saker som också gör att det härliga oxytocinet flödar i oss. Missa inte det! Och heller inte Petras funderingar kring en medicin mot sockerberoende! 

Fri från socker, men inte beroendet

Sockerfri kan alla bli, säger Kicki – men aldrig så kvitt sitt beroende så att det går att äta sötsaker igen. Det är som att en alkoholist bara skulle ta en liten snaps på Julafton, det är helt enkelt inte möjligt. 

Sockerberoende är nämligen att likställa med alla andra beroenden, enligt Kicki. Men till skillnad från exempelvis spelberoende har det inte blivit godkänt som ett beroende av svenska staten. Det skulle antagligen bli för dyrt att behandla alla, funderar Kicki i avsnittet. Hon hänvisar till en brittisk forskning som visar att en tredjedel av alla människor är sockerberoende, en tredjedel har ett skadligt bruk och tredjedel har ett socialt bruk av socker.      

Att sluta när frestelserna finns kvar

Hur tufft det är att sluta beror förstås på hur djupt inne i missbruket man är och hur länge det har pågått. Allra tuffast är den första tiden när man har bestämt sig för att sluta, säger Kicki. Hon menar på att frestelserna finns kvar omkring oss och att återfall inte är ovanliga. Här delar Kicki med sig av hur det gick till när hon fick sitt senaste återfall för nio år sedan och hur hon gradvis med sin livsstil byggde upp till det. 

Kicki rekommenderar alla hon hjälper till sockerfrihet att även vara helt fri från alkohol. Risken för ett nytt beroende är nämligen stort. Hon tar exemplet gastric bypass opererationer. Där avlägsnas en bit av magsäcken för att göra det svårt att överäta. Men många, som är så kraftigt överviktiga, har ett beroende där själva beroendet sitter i hjärnan och även finns kvar efter ingreppet. Hela 35 procent av alla som har genomgått en gastric bypass blir också alkoholberoende, berättar Kicki! 

Det bästa är alltså att göra sig fri från beroendet, då kommer hälsoeffekterna samtidigt. Det är Kicki själv ett exempel på. Efter att ha lagt om till en sockerfri kost har hon kommit tillbaka till normal vikt efter att ha varit kraftigt överviktig. Hon har dessutom blivit av med sin diabetes! 

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.