Lugnare med rätt näring


Yoga, djupandning och meditation i all ära. Men visste du att även rätt näringsämnen kan göra dig mer avslappnad? Här får du veta mer om maten som aktiverar den lugnande delen av nervsystemet.

Kroppens inre organ arbetar bättre och du känner dig mer rofylld – det är resultatet när parasympatikus, eller den lugnande delen av nervsystemet, är aktiverat. Vagusnerven är parasympatikus största nerv och vi har beskrivit dess roll för matsmältningen här. Forskningen har kunnat visa att vagusnerven är försvagad vid många tillstånd av ohälsa, till exempel hjärt-kärlsjukdom, diabetes, inflammation och psykiatriska sjukdomar. Kopplingen mellan vad vi äter och vagusnervens funktion är stark. Forskare menar till och med att vi kan mäta näringens effekt på vår fysiska och mentala hälsa, genom att ta reda på hur den påverkar nervsystemet (1).

Näring för nervsystemet

Här får du tips på mängder av välsmakande sätt att få ett friskare nervsystem.

  • Ät en medelhavskost

Medelhavskosten är världens mest undersökta och dess effekt på vagusnerven är positiv. Studier har visat att högre inslag av medelhavskost som grönsaker, bra fetter och ljust kött, också gav ett lugnare nervsystem (2).

  • Omega-3-fettsyror

Omega-3 kan hjälpa dig att bli lugnare och smälta maten bättre. Flera studier med olika typer av försökspersoner: friska frivilliga, patienter och även barn, bekräftar att vi vårt nervsystem har nytta av dessa näringsämnen (3).

  • B-vitaminer

B-vitaminer är antiinflammatoriska samt fungerar som antioxidanter. Studier har därför visat att de kan vara en hjälp för att bibehålla ett friskt nervsystem när vi befinner oss i en stressig miljö. (4). 

  • Probiotika

Vagus betyder ”vandraren”, den tjocka nerven vandrar och grenar sig från hjärnan till de inre organen. Inte minst till tarmarna som har ett eget nervsystem – till och med kallat ”vår andra hjärna”. Snälla, probiotiska, bakterier har i studier visat sig kunna lugna inte bara magen utan även vårt nervsystem (5).

  • Polyfenoler

I frukt, grönsaker, bär, kakao, nötter och andra starkt färgade livsmedel från växtriket finns kraftpaket av mikronäring som kallas polyfenoler. Det är de som gör vattenmelonen röd och blåbären blå. Samtidigt gör de under för vår hälsa på många sätt, bland annat via nervsystemet. Till exempel kunde en polyfenolrik dryck sänka blodtrycket hos patienter med förhöjt blodtryck, särskilt om deras nervsystem inte var i balans (6).

Referenser

  1. Young HA, Benton D. Heart-rate variability: a biomarker to study the influence of nutrition on physiological and psychological health? Behav Pharmacol. 2018;29(2 and 3-Spec Issue):140–151
  2. Dai J, Lampert R, Wilson PW, Goldberg J, Ziegler TR, Vaccarino V. Mediterranean dietary pattern is associated with improved cardiac autonomic function among middle-aged men: a twin study Circ Cardiovasc Qual Outcomes. 2010;3(4):366–373.
  3. Christensen JH. Omega-3 polyunsaturated Fatty acids and heart rate variability Front Physiol. 2011;2:84. Published 2011 Nov 16.
  4. Zhong J, Trevisi L, Urch B, et al. B-vitamin Supplementation Mitigates Effects of Fine Particles on Cardiac Autonomic Dysfunction and Inflammation: A Pilot Human Intervention Trial Sci Rep. 2017;7:45322. Published 2017 Apr 3.
  5. Wang H, Lee IS, Braun C, Enck P. Effect of Probiotics on Central Nervous System Functions in Animals and Humans: A Systematic Review J Neurogastroenterol Motil. 2016;22(4):589–605.
  6. Kardum N, Milovanović B, Šavikin K, et al. Beneficial Effects of Polyphenol-Rich Chokeberry Juice Consumption on Blood Pressure Level and Lipid Status in Hypertensive Subjects J Med Food. 2015;18(11):1231–1238.  
Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.