Så får du pålitliga svar om sköldkörteln

I det andra avsnittet om sköldkörteln i podden Hälsa kommer inifrån får du råd om det mest pålitliga sköldkörteltestet och hur allergi hänger ihop med sköldkörteln. Du får också lära dig att själv mäta om du har underfunktion. Gäst i avsnittet är Holistics utbildningschef Leif Östberg.

En halv miljon svenskar har besvär med sköldkörteln – minst. Mörkertalet är stort, många lever med sköldkörtelrubbningar utan att veta om det. Dels för att symptomen är diffusa och kan vara uttryck för många andra problem, så som trötthet, nedstämdhet och koncentrationsproblem. Men även om man misstänker nedsatt funktion i sköldkörteln och tar ett blodprov på Vårdcentralen så är det inte säkert att man får sköldkörtelrubbningar bekräftade. Provet kan nämligen visa att du har normala värden, trots att värdena inte ligger på de nivåer som du behöver. Hör Leif Östberg berätta hur det kommer sig att det inte går att lita på dessa blodprov, och vilka prover som är mer rättvisande!

Vilka prover är rättvisande?

Men även om man misstänker nedsatt funktion i sköldkörteln och tar ett blodprov på Vårdcentralen så är det inte säkert att man får sköldkörtelrubbningar bekräftade. Provet kan nämligen visa att du har normala värden, trots att värdena inte ligger på de nivåer som du behöver. Hör Leif Östberg berätta hur det kommer sig att det inte går att lita på dessa blodprov, och vilka prover som är mer rättvisande!

Något annat som är utmanande vid sköldkörtelrubbningar är att medicinen kanske inte hjälper. Det finns människor som de vanliga syntetiska medicinerna för underfunktion i sköldkörteln, så som Levaxin och Euthyrox, inte fungerar på. Här får du veta hur man hanterar en sådan situation. Det finns nämligen andra slags mediciner att få – men många läkare drar sig för att skriva ut dem. 

Mät själv hemma

Underfunktion i sköldkörteln och utmattade binjurar är båda relaterade till stress och ger liknande symptom, därför kan det ibland vara svårt att veta vilket av det man drabbats av. Missa inte Leifs enkla tips för att reda ut hur du skiljer de båda åt. Dels har det att göra med vilken tid på dygnet du är pigg, och dels med hur kropp och sinne reagerar på fysik aktivitet. Du kan också mäta din morgontemperatur med hjälp av en febertermometer och få indikation om hur din sköldkörtel fungerar.

Det är också vanligt att drabbas av både underfunktion i sköldkörteln och utmattade binjurar. Då är man oftast så utmattad att man helt enkelt inte tar sig ur sängen på morgonen. Då kan en behandling innefatta både medicin för sköldkörteln men också örter som stöttar binjurarna. Här får du veta mer om dessa örter!

Leif berättar också i detta avsnitt att det finns en koppling mellan Hashimotos sjukdom, där antikroppar blockerar sköldkörteln, och glutenintolerans – missa inte det!

Sköldkörtelrubbningar förknippade med livsstil

Sköldkörtelrubbningar är allra mest vanliga i västvärlden och tätt förknippade med vår stressiga och pressade livsstil. Det finns alltså mycket att göra för att få en mer välfungerande sköldkörtel när det kommer till livsstilen. Att ge sig själv tid för avslappning och vila, att göra roliga saker och inte pressa sig för hårt är allt gynnsamt för en fungerande sköldkörtel. Det är också viktigt att sova tillräckligt.

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.