Oregano mot multiresistenta bakterier?

Multiresistenta bakterier är ett stort problem idag. Tänk om det finns hjälp att få i kryddlandet? Kanske kan vi dra nytta av växternas eget försvar mot bakterier? En studie på oreganoolja gav lovande resultat.

Växternas eget försvar

Växter måste bilda ämnen som motverkar bakterier, svamp och parasiter. Varför? Jo, därför att de ju växer mitt i jorden som är full av just bakterier, svampar och parasiter. Växterna måste ha ett eget försvar, annars skulle de brytas ner bums. Det här kan vi dra nytta av. I den här studien valde forskarna den helt vanliga pizzakryddan oregano. Från oregano kan man utvinna oreganoolja som är rik på bioaktiva ämnen såsom karvakrol och tymol. Men kan vanlig oreganoolja verkligen påverka multiresistenta bakterier?

Motverkade 13 olika multiresistenta bakterier

Multiresistenta bakterier syftar på bakterier som är resistenta mot ett flertal olika antibiotika. I studien samlade man in multiresistenta bakterier från sår på människa och tittade på hur oreganoolja påverkade dessa bakterier in vitro dvs. när man odlade dem utanför kroppen samt på brännskadade möss. Man fann att oreganoolja hade en signifikant antibakteriell effekt på dessa bakterier. Allra mest intressant var att oreganoolja till och med kunde bryta ner och fullständigt inaktivera biofilm av multiresistenta bakterier.[1] När bakterier bildar en biofilm samverkar de för att hålla sig kvar på platsen och bildar som en skyddande mur omkring sig. En biofilm av bakterier är mycket mer motståndskraftig mot antibiotika och även mot vårt eget immunförsvar, än fria bakterier.[2] Men oreganoolja hade alltså kapacitet att till och mer bryta ner biofilmer av bakterier.

Man fann inga tecken på att bakterierna utvecklade resistens mot oreganooljan eller att oreganooljan skadade huden på mössen.


[1] Lu M, Dai T, Murray CK, Wu MX. Bactericidal Property of Oregano Oil Against Multidrug-Resistant Clinical Isolates. Front Microbiol. 2018;9:2329. Published 2018 Oct 5.

[2] https://ki.se/forskning/bakterier-i-biofilm-mer-motstandskraftiga

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.