Olivblad motverkar bakterier

Olivträdet har skänkt människan glädje sedan urminnes tider med goda oliver och stärkande olivolja. Men visste du att även olivbladen är en skatt? De innehåller bland annat ämnen som kan motverka bakterier.

Det fantastiska olivträdet

Olivträdet kan bli runt 1500 år, men det äldsta tros vara mer än 2000 år gammalt. Alla delar av trädet innehåller nyttiga ämnen. Det är framför allt ämnen som tillhör gruppen fenoler som verkar vara mest betydelsefulla, och bland dem är oleuropein den mest framträdande. Det är bland annat oleuropein som ger extra virgin olivolja den lite bittra, beska smaken.

Oleuropein mot bakterier

Att olivträdet innehåller ämnen som motverkar bakterier är ingen överraskning. Utan ett kraftfullt försvar mot mikroorganismer, skulle olivträdet inte kunna stå stolt och oberört under så lång tid. Oleuropein har en starkt antibakteriell effekt mot både grampositiva och gramnegativa bakterier samt mykoplasma.[1],4

Men en väldigt intressant studie visar att extrakt av olivblad inte verkar ta kål på alla sorters bakterier utan faktiskt verkar selektivt. När man odlade ett antal olika bakterier fann man att olivbladsextrakt, redan vid en låg koncentration, hade störst effekt på Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori och Staphylococcus aureus, däriblandmeticillin-resistenta S. aureus (MRSA). Däremot hade olivbladsextraktet liten effekt mot övriga bakterier som analyserades.[2]  I en annan studie fann man att oleuropein helt hämmade tillväxten av bakterierna Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli och B. cereus.[3]

Olivträdet kan bidra med mer

En artikel som sammanfattar effekten av oleuropein visar varför olivträdet varit människan så kärt under så lång tid, förutom den goda smaken av oliver och olivolja. Oleuropein bidar till att bevara hälsan genom att stötta hjärta- och kärl, blodfetter, blodsocker och mycket annat.[4] Vad mer kan man önska?


[1] Furneri PM, Marino A, Saija A, Uccella N, Bisignano G. In vitro antimycoplasmal activity of oleuropein. Int J Antimicrob Agents. 2002;20(4):293–296. doi:10.1016/s0924-8579(02)00181-4

[2] Sudjana AN, D’Orazio C, Ryan V, et al. Antimicrobial activity of commercial Olea europaea (olive) leaf extract. Int J Antimicrob Agents. 2009;33(5):461‐463.

[3] Aziz NH, Farag SF, Mousa LA, Abo-Zaid MA. Comparative antibacterial and antifungal effects of some phenolic compounds. Microbios. 1998;93:43–54. PMid:9670554.

[4] Omar SH. Oleuropein in olive and its pharmacological effects. Sci Pharm. 2010;78(2):133–154. doi:10.3797/scipharm.0912-18

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.