Kaffe: hälsorisk eller hälsodryck?

För den hälsomedvetne är kaffe något av en vindflöjel – ena stunden en skadlig drog och nästa ett universalmedel med massor av hälsofördelar. Tack vare forskningen kan vi se att kaffe i måttliga mängder fungerar för de flesta, men vissa bör vara försiktiga.

En enda kopp kaffe innehåller mellan 80 och 100 mg koffein och fungerar som ett stimulerande medel för centrala nervsystemet. Det höjer också nivåerna av stresshormonerna kortisol och adrenalin i kroppen. Beroende på vilka gener man ärvt kan man känna sig uppvarvad resten av dagen efter bara en kopp, medan andra kan bälga i sig kaffe och ändå somna som en sten på kvällen.1,2

Koffein blockerar kroppens trötthetssignaler

Förr trodde man att koffeinet i kaffe ökar risken för hjärtsjukdom och förmaksflimmer, en form av oregelbunden hjärtrytm. Det rönet byggde dock på fallbeskrivningar av personer som fått i sig jättedoser av koffein. Senare studier har faktiskt visat det motsatta, att en ”lagom dos” koffein – mellan tre och sex koppar kaffe om dagen – kan ha en skyddande effekt på hjärtrytmen.

När koffein hamnar i kroppen blockerar det effekten av en annan kemikalie som kallas adenosin. Adenosinet byggs upp i kroppen under dagen och när det nått en hög halt signalerar det till hjärnan att vi är trötta. Det är alltså blockeringen av adenosin som gör att vissa inte kan sova av kaffe.

Adenosin kan också framkalla förmaksflimmer hos vissa människor, så för dem är kaffeintag en fördel. Å andra sidan finns det patienter som rapporterat att kaffe verkar utlösa besvären. Alltså finns grund för att vara försiktig och välja koffeinfritt kaffe om man är osäker.3,4

Stor källa till antioxidanter

Det finns också bevis för att en regelbunden kaffekonsumtion kan minska risken för allt från hjärtsjukdom, alzheimer, parkinson, tjocktarmscancer, kroniska leverproblem och skrumplever, depression och till och med för tidig död. 5–8

Allt som allt en ganska rejäl förbättring av kaffets rykte! Däremot är det fortfarande inte klarlagt vad exakt i kaffet som ger de här hälsofördelarna. Det man vet är att både vanligt och koffeinfritt kaffe innehåller mycket antioxidanter – bland annat C-vitamin, polyfenoler, katekiner och flavonoider.

Kaffe är faktiskt den främsta källan till antioxidanter för många människor, åtminstone i USA där man äter stora mängder raffinerade livsmedel.

Kaffe verkar inte uttorkande

En annan allmän uppfattning är att kaffe verkar uttorkande för kroppen.  Men enligt en studie från 2014 finns det inga bevis för att ett måttligt kaffeintag skulle orsaka vätskebrist. Tidigare forskning har visat att koffein är lätt urindrivande, men det går inte att jämföra effekten av rent koffein med kaffe.9

– Det vi fann var att ett måttligt intag – fyra koppar per dag – hos män som regelbundet drack kaffe inte ledde till några signifikanta skillnader hos flera olika markörer för uttorkning jämfört med intag av lika stora mängder vatten, säger forskarna.

Nackdelar för vissa människor

Men kaffe passar inte alla. Gravida bör inte dricka mer än tre koppar per dag eftersom högre doser koffein kan risken för missfall.12 Man bör också vara försiktig om man har problem med halsbränna och sura uppstötningar. Koffeinfritt kaffe verkar ge färre besvär, men intressant nog tycks det inte bara handla om koffeinet, eftersom man inte lyckats framkalla halsbränna med koffeinhaltigt vatten.13

En annan grupp som bör ta det lugnt med koffeinhaltigt kaffe är de som lider av ögonsjukdomen glaukom, och kanske även de som bara har glaukom i släkten. 14,15

Motstridiga bud för diabetiker

När det gäller typ 2-diabetes finns det rön som talar både för och emot kaffe. Eftersom kaffe innehåller så många olika ämnen tycks vissa diabetiker få ökad insulinproduktion, men andra i stället får försämrad insulinkänslighet.16  Och enligt en studie från Chalmers ger kokkaffe inte samma positiva effekter på diabetesrisken som bryggkaffe.17

Det är också viktigt att skilja mellan vanligt svart kaffe och det enorma utbudet av söta, mjölkstinna kaffedrinkar som finns i dag.

Sist men inte minst är det värt att tänka på hur kaffet producerats. Det går åt väldigt mycket miljöförstörande kemikalier och konstgödsel på de industriella kaffeodlingarna. Så gör ditt bästa för att hitta ett bra, ekologiskt producerat kaffe. Välj gärna en Fair Trade-certifierad produkt, så vet du att jordbrukarna fått skäligt betalt för sitt arbete. Du kan också titta efter logotypen Rainforest Alliance som garanterar en god livsmiljö för djur och att de anställda på kaffeplantagen har goda arbetsförhållanden.

Tips!
Glöm inte att dumpa sumpen i komposten. Den näringsrika kaffesumpen är ett jättebra tillskott som gynnar mikrolivet i marken.

Referenser

1. Lovallo WR, Al’Absi M, Blick K, et al. Stress-like adrenocorticotropin responses to caffeine in young healthy men. Pharmacol Biochem Behav. 1996 Nov;55(3):365–69.

2. Lloret-Linares C, Lafuente-Lafuente C, Chassany O, et al. Does a single cup of coffee at dinner alter the sleep? A controlled cross-over randomised trial in real-life conditions. Nutrition & Dietetics. 2012;69(4):250–5.

3. Voskoboinik A, Kalman JM, Kistler PM. Caffeine and Arrhythmias: Time to Grind the Data.  JACC Clin Electrophysiol. 2018 Apr;4(4):425-432.

4. Cheng M, Hu Z, Lu X, Huang J, Gu D. Caffeine intake and atrial fibrillation incidence: dose response meta-analysis of prospective cohort studies. Can J Cardiol. 2014;30(4):448–54.

5. Ding M, Satija A, Bhupathiraju SN, et al. Association of coffee consumption with total and cause-specific mortality in 3 large prospective cohorts. Circulation. 2015 November;132:2305–15.

6. Kennedy OJ, Roderick P, Buchanan R, Fallowfield JA, Hayes PC, Parkes J. Systematic review with meta-analysis: coffee consumption and the risk of cirrhosis. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Mar;43(5):562–74.

7. O’Keefe JH, Bhatti SK, Patil HR, et al. Effects of habitual coffee consumption on cardiometabolic disease, cardiovascular health, and all-cause mortality. J Am Coll Cardiol. 2013 Sep 17;62(12):1043–51.

8. Wu L, Sun D, He Y. Coffee intake and the incident risk of cognitive disorders: a dose-response meta-analysis of nine prospective cohort studies. Clin Nutr. 2016 May 30. S0261—5614(16)30111-X

9. Killer SC, Blannin AK, Jeukendrup AE. No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population. PLoS One. 2014; 9(1): e84154.

10. Yashin A, Yashin Y, Wang JY, et al. Antioxidant and antiradical activity of coffee. Antioxidants. 2013 Dec;2(4):230–45.

11. Bjarnadottir A. Science: coffee is the world’s biggest source of antioxidants. EcoWatch.

12. Livsmedelsverket. Uppdaterade råd om koffein för gravida.

13. Surdea-Blaga T, Negrutiu DE, Palage M, Dumitrascu DL. Food and gastroesophageal reflux disease. Curr Med Chem. 2017;5.

14. Kang JH, Willett WC, Rosner BA, Hankinson SE, Pasquale LR. Caffeine consumption and the risk of primary open-angle glaucoma: a prospective cohort study. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2008;49(5):1924–31.

15. Li M, Wang M, Guo W, Wang J, Sun X. The effect of caffeine on intraocular pressure: a systematic review and meta-analysis. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2011;249(3):435–42.

16. Chalmers. Bryggkaffe skyddar mot diabetes typ 2, visar biomarkörer i blodet. Pressmeddelande 2019-12-17.

17. van Dam RM, Pasman WJ, Verhoef P. Effects of Coffee Consumption on Fasting Blood Glucose and Insulin Concentrations. Diabetes Care 2004 Dec; 27(12): 2990-2992.

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.