Honung lika bra som hostmedicin

Billigt, gott och inga bi(!)verkningar. Färsk honung har visat sig vara kunna lindra förkylningssymtom som hosta, halsont och täppt näsa lika bra som – och ibland bättre än – vanliga mediciner.

Vid Oxforduniversitetet i England har ett forskarteam kammat igenom de medicinska databaserna i jakt på studier som jämfört honung med olika läkemedel mot förkylning: antihistaminer, hostmedicin och värktabletter, och även overksamt placebo.

De hittade 14 relevanta studier, och honungen som användes i dessa intogs på olika sätt, antingen enskilt, i te eller blandat med andra ingredienser. De fann att honung verkar fungera lika bra som, eller bättre, än de vanligaste medicinerna, speciellt när det gäller hosta.

Honung känd som huskur

– Honung har länge varit känt som en huskur mot förkylningssymtom som hosta och ont i halsen, säger läkaren Joseph Lee som är medförfattare till forskningsöversikten. Sedan 2018 har hälsomyndigheter som National Institute for Health and Care Excellence rekommenderat honung som behandling för akut hosta hos vuxna och barn på fem år eller äldre, men den rekommendationen byggde på en översikt av bara tre kontrollerade studier.[i]

– Den här studien ger bevis av god kvalitet som gör att läkare kan känna sig tryggare när de rekommenderar honung åt sina patienter, konstaterar Charlotte Albury, också läkare och medförfattare till översikten.

Hur fungerar honung mot förkylning?

Orsakerna till honungens hostdämpande effekt är inte klarlagda. Vissa experter menar att honungen lägger sig som en hinna i halsen och dämpar hostreflexen på det sättet. Men sannolikt finns det fler faktorer med i spelet.[ii] En nyzeeländsk studie från förra året visade till exempel att honung fungerade lika bra som den virusdödande krämen Aciclovir mot de herpesmunsår som vissa får vid förkylning.[iii]

Honungens läkande egenskaper kan delas in i olika kategorier. Den första är dess innehåll av enzymer och antiseptiska ämnen som väteperoxid, ättiksyra och myrsyra som stoppar elakartade bakterier och jästsvampar från att växa till. Den andra är antioxidanter och andra fytokemikalier, och den tredje är prebiotika i form av oligosackarider som ger mat åt våra nyttiga bakterier.[iv]

Däremot finns det bara nyttiga probiotiska bakterier i honungen en kort tid när den är helt färsk. De dör sedan när honungen mognar.[v]

Varje honungstyp är unik

Honungsbin samlar in nektar från blommor och örter i sin närmiljö, och därför får honungen i varje bisamhälle sin egen unika uppsättning av antioxidanter och växtnäringsämnen.

Ett exempel är manukahonungen från Nya Zeeland, som hyllas för sin starka antiseptiska verkan. Honungen kommer från bin som samlar nektar från manuka-busken, en släkting till den australiska Tea Tree-busken som också är välkänd för sina antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. 

Forskare vid Lunds universitet menar dock att honung som tillverkats av nektar från ljung kan ha lika god antiseptisk verkan som manukahonungen.[vi] När det gäller antioxidantinnehåll visade en avhandling som jämförde honung från manuka- och timjanblommor att timjanhonungen hade starkast antioxidantkapacitet.[vii] Andra jämförelser har visat att honung som tillverkats av andra typer av växter har ännu större innehåll av antioxidanter eller andra fördelaktiga egenskaper.[viii]

Det praktiska med honung är att den alltid är lättillgänglig och de flesta har den hemma i skafferiet.

De brittiska forskarna vid Oxforduniversitetet konstaterar dessutom att honung är ”effektivare och mindre skadlig än vanliga mediciner”.

Tänk på att…
Honung aldrig ska ges till barn under ett års ålder eftersom det finns en
liten risk för att de kan drabbas av förgiftningen spädbarnsbotulism.[ix]

Källa:

University of Oxford. Honey better than usual care for easing respiratory symptoms, especially cough. Pressmeddelande 2020-08-19.

Referenser:


[i] NICE. Antibiotics should not be issued as first line of treatment for a cough, says NICE and PHE. Pressmeddelande 2018-08-23.

[ii] Khan SU, Anjum SI, Rahman K, et al. Honey: Single food stuff comprises many drugs. Saudi J Biol Sci. 2018;25(2):320-325. doi:10.1016/j.sjbs.2017.08.004

[iii] Semprini A, Singer J, Braithwaite I, et al. Kanuka honey versus aciclovir for the topical treatment of herpes simplex labialis: a randomised controlled trial. BMJ Open. 2019;9(5):e026201.

[iv] Mato, I., J. F. Huidobro, J. Simal-Lozano & M. T. Sancho. 2006. Rapid determination of nonaromatic organic acids in honey by capillary zone electrophoresis with direct ultraviolet detection. J. Agric. Food Chem. 54:1541- 1550.

[v] Olofsson T, Vásquez A. Framtidens antibiotika stavas honung. GöteborgsPosten 2016-07-12.

[vi] TT. Svensk honung kan bli medicin. SVT Nyheter. 2012-0201.

[vii] He J. The antioxidant and anticancer potentials of New Zealand manuka honey and thyme honey. Doktorsavhandling, School of applied sciences, Nya Zeeland 2016.

[viii] Miguel MG, Antunes MD, Faleiro ML. Honey as a Complementary Medicine. Integr Med Insights. 2017 Apr 24;12:1178633717702869.

[ix] Livsmedelsverket. Råd om mat för barn 0–5 år. Rapport 22 2011.

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.