Oregano – örten med maxad prestanda

Av 115 olika livsmedel som testats för sina antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper hamnade oregano bland de fem bästa. Bara en tesked malen oregano kan fördubbla antioxidantinnehållet i en vanlig husmansrätt.

Origanum vulgare är en växt med starka krafter. Den tillhör samma familj som mynta och innehåller ämnen som kan motverka virus, svamp och bakterier[1],[2] och antioxidanter som hämmar oxidativ stress och inflammation[3].

Om du strör en enda tesked torkad oregano – eller släktingen mejram – över en vanlig husmansrätt kan du öka antioxidantmängden i maten du äter med det dubbla.[4],[5] Och i en studie där de antiinflammatoriska egenskaperna hos 115 livsmedel testades hamnade oregano bland de fem bästa tillsammans med ostronskivling, lök, kanel och teblad.[6]

Mer antioxidanter än blåbär

Enligt en annan jämförelse där man tittade på antioxidantaktiviteten hos 39 vanliga örter som odlats på samma plats i samma förhållanden, hade oregano tre till 20 gånger högre aktivitet än de andra örterna.[7]

– Oregano har 42 gånger mer antioxidantaktivitet än äpplen, 30 gånger mer än potatis, tolv gånger mer än apelsiner och fyra gånger mer än blåbär, säger forskaren Shiow Y. Wang som ledde studien.

Hon berättar också att en matsked färsk oregano innehåller samma antioxidantaktivitet som ett medelstort äpple.

Verksamt mot mikroorganismer

Utöver sin uppgift som krydda i många maträtter, har oregano traditionellt använts för att lindra förkylningssymtom och magbesvär.[8] 

Märkligt nog har örten sällan testats i studier på människor. I ett litet försök fick 14 personer med mag-tarmproblem på grund av några vanliga tarmparasiter äta tillskott av 600 mg oreganoolja per dag i sex veckor. När kuren var över hade parasitmängden minskat hos samtliga deltagare och 13 av dem (77 procent) hade helt blivit av med parasiterna.[9]

Däremot finns det många hundratals studier av celler i petriskålar och av djur som visar att oregano och ett av örtens mest aktiva ämnen, karvakrol, är verksamt mot mikroorganismer, däribland stafylokocker och överväxt av svampen Candida albicans.[10]

Skillnad på extrakt och essentiell olja

Oljan i oregano kan extraheras och koncentreras med hjälp av exempelvis alkohol eller genom destillering.[11] Extrakt av oregano brukar spädas ut med en ”bärarolja”, oftast olivolja, innan den paketeras på flaska eller kapslar. Slutprodukten brukar då kallas oreganoolja (”oil of oregano”).

Det mycket mer koncentrerade, hundraprocentiga destillatet av oregano kallas essentiell olja. Essentiella oljor brukar användas i aromaterapi och ska inte tas invärtes. De kan användas på huden, men bara ett par droppar som först späds ut i en bärarolja.

Oavsett hur man använder oreganoolja är det viktigt att det inte blir i för långa perioder. Örtkunniga brukar rekommendera tre veckors regelbunden användning och minst en veckas uppehåll. Eftersom oljan är stark kan det också vara bra att börja med minst möjliga dos för att se hur kroppen reagerar. Gravida avrådes från att använda extrakt och essentiell olja av oregano eftersom det finns risk för att den framkallar sammandragningar av livmodern. Att äta små mängder av den färska eller torkade örten ska däremot inte vara några problem.[12]

Referenser

[1] Nostro A, Papalia T. Antimicrobial activity of carvacrol: current progress and future prospectives. Recent Pat Antiinfect Drug Discov. 2012 Apr;7(1):28-35.

[2] de Castro RD, de Souza TM, Bezerra LM, Ferreira GL, Costa EM, Cavalcanti AL. Antifungal activity and mode of action of thymol and its synergism with nystatin against Candida species involved with infections in the oral cavity: an in vitro study. BMC Complement Altern Med. 2015 Nov 24;15:417.

[3] Han F, Ma GQ, Yang M, Yan L, Xiong W, Shu JC, Zhao ZD, Xu HL. Chemical composition and antioxidant activities of essential oils from different parts of the oregano. J Zhejiang Univ Sci B. 2017 Jan.;18(1):79-84. doi: 10.1631/jzus.B1600377. PMID: 28071000; PMCID: PMC5260481.

[4] Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, Bøhn SK, Dragland S, Sampson L, Willey C, Senoo H, Umezono Y, Sanada C, Barikmo I, Berhe N, Willett WC, Phillips KM, Jacobs DR Jr, Blomhoff R. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010 Jan 22;9:3.

[5] Greger M. Konsten att inte banta. Soulfoods Publishing 2020.

[6] Gunawardena D, Shanmugam K, Low M, et al. Determination of anti-inflammatory activities of standardised preparations of plant-and mushroom-based foods. Eur J Nutr. 2014;53(1): 335–43.

[7] Zheng W, Wang SY. Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. J Agric Food Chem. 2001 Nov;49(11):5165-70.

[8] KewScience. Origanum vulgare. Plants of the world online. http://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:453395-1

[9] Force M, Sparks WS, Ronzio RA. Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo. Phytother Res. 2000 May;14(3):213-4.

[10] Niu C, Wang C, Yang Y, Chen R, Zhang J, Chen H, Zhuge Y, Li J, Cheng J, Xu K, Chu M, Ren C, Zhang C, Jia C. Carvacrol Induces Candida albicans Apoptosis Associated With Ca2+/Calcineurin Pathway. Front Cell Infect Microbiol. 2020 Apr 30;10:192. doi: 10.3389/fcimb.2020.00192. PMID: 32426298; PMCID: PMC7203418.

[11] Kula J, Majda T, Stoyanova A, Georgiev E. Chemical Composition of Origanum vulgare L. essential Oil from Bulgaria. Journal of Essential Oil Bearing Plants 2007;10(3).

[12] University of Texas. Herbs to avoid during pregnancy. Hämtad 2020-10-08. https://www.utep.edu/herbal-safety/populations/herbs-to-avoid-during-pregnancy.html

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.