Massor av nyttiga bakterier i äppelskrutten

Vad sägs om 100 miljoner bakterier? Det kan du enkelt få i dig genom att äta ett äpple.

Forskare undersökte bakteriefloran i äpplen och fann att varje del av äpplet har sin specifika bakterieflora, men allra mest bakterier finns i fruktköttet och i fröhuset. Skalet, som man kan tro är mest bakterierikt, har lägre tal.

Man jämförde också bakteriefloran i ekologiska äpplen med konventionellt odlade äpplen. Antalet bakterier var lika stort i båda sorterna, men de ekologiska äpplena hade en större variation i bakteriefloran vilket anses positivt.

Så nästa gång du äter ett äpple så vet du att du får en riktig boost av bakterier  ̶  särskilt om du äter äppelskrutten också.

Wassermann Birgit, Müller Henry, Berg Gabriele, An Apple a Day: Which Bacteria Do We Eat With Organic and Conventional Apples?  Frontiers in Microbiology, VOL 10, 2019 p.1629