Zink + kaffe eller choklad = skydd mot oxidativ stress 

Forskare har upptäckt att mineralet zink kan aktivera en grupp ämnen i bland annat kaffe och choklad som skyddar oss mot oxidativ stress.

Zink är ett spårmineral som vi behöver få via kosten för att hålla oss friska. Bland annat skyddar det oss mot oxidativ stress i kroppen. Den här effekten förbättras när mineralet intas tillsammans med hydrokinoner, en grupp antioxidantämnen som finns i bland annat kakao, kaffe, te och rött vin. Det är de som ger växterna och frukterna deras doft och smak.

Ett naturligt skydd

Zink aktiverar hydrokinonerna, och då produceras ett naturligt skydd mot superoxid, den giftiga biprodukten från cellernas energiproduktion som orsakar oxidativ stress om den inte neutraliseras av ett enzym i kroppen som kallas superoxiddismutas (SOD).

Vid för mycket oxidativ stress, eller brist på SOD, kan kroppens molekyler skadas, däribland proteiner och fetter och även våra gener. Superoxid anses därför påverka åldrandet och utvecklingen av olika sjukdomar som inflammation, cancer och neurodegenerativa tillstånd.

Oxidativa stressen minskar

Hydrokinon i växterna kan inte bryta ner superoxid på egen hand, men kan ta hjälp av mineralet zink för att bilda ett metallkomplex som imiterar SOD-enzymets aktivitet. Det ökar kroppens skydd mot nedbrytningsprocesserna som oxidation orsakar i kroppen. Med andra ord minskar den oxidativa stressen.

Källa

Ward MB, Scheitler A, Yu M, Senft L, Zillmann AS, Gorden JD, Schwartz DD, Ivanović-Burmazović I, Goldsmith CR. Superoxide dismutase activity enabled by a redox-active ligand rather than metal. Nat Chem. 2018 Dec;10(12):1207-1212..