9 februari 2023

6 tips för friska barn

Våga vägra vabbruari! Här kommer 6 tips för hur du håller barnen friska i virustider.


1.    Mixa en näringsrik smoothie där du bakom en maskerande färg (exempelvis blåbär) blandar i en näve spenat. Glöm inte att pressa ner lite citron för att boosta med C-vitamin samtidigt som smoothien får en fräschare smak. Citron och dadlar är också utmärkta täckmantlar för gröna smaker som barn inte alltid är så förtjusta i. 
2.    Frukt och grönt varje dag. Om det finns något enkelt knep för att få i barnen mängder av vitaminer och fibrer så är det just att erbjuda stora mängder frukt och grönt. 
3.    Tillskott av Omega-3 och D-vitamin för en god basnäring till barn.  
4.    Undvik färdigmat och annan processad mat som ofta innehåller höga halter av Omega-6. Höga halter av Omega-6 skapar inflammation i kroppen och Omega-3 väger upp den balansen. 
5.    Håll barnens naglar kortklippta. Den här punkten var kanske lite oväntad, men när man tänker efter är det inte så konstigt. Kortklippta naglar ansamlar mindre bakterier. 
6.   Sänk inte febern i onödan! Feber ska därför inte bekämpas till varje pris utan ofta är det bäst att låta kroppen jobba på. Men långvarig, hög feber kan bli för jobbigt för kroppen och kan vara ett symtom på ett allvarligare problem och kan behöva behandlas.