Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Generösa lever längre

Generösa lever längre

Att ge en gåva – och att ta emot den – ökar inte bara välbefinnandet hos både mottagaren och givaren. Nu visar forskning att de som delar med sig också lever längre.

Det finns ett starkt linjärt samband mellan hur generöst ett samhälle är och befolkningens genomsnittliga livslängd. Vid Max Planck-institutet för demografisk forskning i tyska Rostock har man gjort analyser som visar att människor lever längre i samhällen där invånarna hjälper varandra ekonomiskt.


– Det nya med vår studie är att vi har kombinerat information om både offentliga och privata överföringar av pengar och utvärderat effekten, säger Fanny Kluge vid Max Planck-institutet. Hon och hennes kollegor analyserade data för 34 olika länder som de hämtat från projektet National Transfer Accounts. Här registreras ländernas statliga och privata överföringar som en individ gör under sin livstid och sätts sedan i förhållande till livstidsinkomst.


De som är dåliga på att dela med sig dör tidigare


De länder som är sämst på att dela med sig av sin totala inkomst finns i Afrika, söder om Sahara, exempelvis Senegal. Här är också dödligheten högst bland de 34 länderna som forskarna tittade på.


Sydafrika är mer utvecklat ekonomiskt sett än andra afrikanska länder söder om Sahara, men resurserna fördelas ändå inte rättvist, och även här är dödligheten relativt hög.


– Våra analyser tyder på att fördelningen av resurser påverkar ett lands dödlighet, oavsett hur hög BNP landet har, säger Fanny Kluge.


I västeuropeiska länder och i Japan fördelas relativt mycket pengar till både den yngsta och den äldsta befolkningen, och här är dödligheten låg. Även i de sydamerikanska länder som ingick i studien gjordes stora överföringar till andra inom samhället. Här delar man med sig av mer än 60 procent av sin genomsnittliga livsinkomst och dödligheten är lägre än i de afrikanska länderna söder om Sahara. Däremot är dödligheten högre här än i Västeuropa, Australien, Japan och Taiwan.


Fransmän och japaner delar mest och lever längst


De två länder som hade absolut lägst dödlighet var Frankrike och Japan. Där lämnar en genomsnittlig medborgare ifrån sig mellan 68 och 69 procent av sin livstidsinkomst till andra. Och risken att dö det närmaste året är bara hälften så hög bland människor över 65 år jämfört med i Kina eller Turkiet där bara 44–48 procent av livstidsinkomsten omfördelas.


– Det som jag tycker är särskilt intressant är att det inte spelar någon roll för förhållandet mellan givmildhet och livstidsinkomst om pengarna kommer från staten eller från släktingar, säger Fanny Kluge. Båda gör att befolkningen lever längre jämfört med samhällen där man gör färre överföringar.


Källa:


Max Planck Gesellschaft. Be generous, live longer. Pressmeddelande 2020-09-01.


Studien:


[i]Vogt, T., Kluge, F., Lee, R.: Intergenerational Resource Sharing and Mortality in a Global Perspective. PNAS. August 31, 2020

[/i]

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic