Dina njurar och pH-balansen

Dina njurar kontrollerar och hanterar vätska i din kropp och har en enorm kapacitet att rena blodet. För att detta ska ske på bästa sätt är pH-balansen viktig.

De transportproteiner som transporterar slaggprodukter från blodet in i njurarnas rörsystem (tubuli) är pH-känsliga. Basiskt pH i urinen ökar utsöndringen av toxiner via njurarna.[1]

Detoxkost (Läs även ”Vad är Detox?) är ofta basbildande eftersom den domineras av frukt och grönt. Man kan också ta tillskott rikt på karbonat och basbildande mineraler för att höja pH i urinen och i kroppen. Du kan kolla vilket pH-värde du har i saliv och urin med stickor som finns att köpa i välsorterade hälsobutiker.

Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att njurarna ska arbeta bra, ca 1,5-2 liter per dag. Vissa örtteer kan med fördel också användas vid en detox som till exempel:

Hur basar man kroppen?

Basbildande kost

Läs mer om vilken kost som rekommenderas vid detox  här

[1] Vree TB Effect of urinary pH on the pharmacokinetics of salicylic acid, with its glycine and glucuronide conjugates in human. Int J Clin Pharmacol Ther. 1994 Oct;32(10):550-8

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Int+J+Clin+Pharmacol+Ther.+1994+Oct%3B32(10)%3A550-8

Dela med dig av din kommentar här ...