Har du besökt naturen i dag?

Förr i tiden var man alltid i naturen. Vare sig man ville eller inte. I dag är naturen en plats man måste ta sig till. Precis som man tar sig till jobbet. Eller ett köpcentrum. Gärna med bil.

Författare: Christer Barregren

 

Nya ord som skogsbada och återhämtningsskog står som kontrast till alla rubriker om stressrelaterade sjukdomar och utmattningssyndrom. Vi behöver vår natur, vi behöver vara i naturen, det är där vi hör hemma.

Svårare än så behöver det inte vara

Där jag bor finns det mest åkrar, men ibland tar jag bilen eller cykeln och letar upp en skogsdunge på behörigt avstånd från hus och trafikerade vägar. Jag breder ut en filt och ett liggunderlag och kryper ner i en varm sovsäck. Sedan låter trädens sus söva mig. En eller två timmar senare är jag lika utvilad som efter veckas semester.

Ibland tar jag med mig min hammock (hängmatta avsedd att sova i, ofta med integrerat myggnät och regnskydd) och sover över. När jag kommer tillbaka till staden med sina 4 000 innevånare ser jag förundrat på de glittrande ljusen, håller för öronen då trafiken brusar förbi stadens enda rödljus och förundras över att folk stressar så mycket.

Det är snabb och effektiv återhämtning, precis vad vi behöver (klämma in) i vår stressiga vardag. Nästa steg är att ge sig ut på vandring…

Vandra med lätta steg

I Sverige har intresset för vandringar ökat se senaste åren, och årets julklapp på Blocket 2017 var begagnad vandringsutrustning.

I USA har det blivit en växande sport att ge sig ut på riktigt långa vandringar, upp till sex månader, gärna på de berömda lederna Pacific Crest Trail, Appalachian Trail eller Continental Divide Trail. Bland dessa långvandrare finns en trend att vandra med så lätt packning som möjligt.

De riktiga proffsen siktar på att ligga under 5 kilo inklusive mat och vatten. Hur de lyckas med det har jag aldrig förstått. Det räcker att jag fyller mina vattenflaskor så är jag uppe i fem kilo. Ändå är jag en lättviktare jämfört med många andra.

Hur blir man då en lättviktsvandrare?

Valet mellan komfort och komfort

Valet mellan att lätt packning och tung packning är ett val mellan komfort och komfort – med säkerhet inslängd som en joker.

När du väljer ryggsäck i affären kan personalen fylla den med sandsäckar så du ska känna hur stabilt och bra den sitter på ryggen. Och det gör den. Dagens ryggsäckar är hel underbart komfortabla. Tills du börjar gå med dem. Då märker du att även den bästa ryggsäcken i världen blir tung att bära efter ett tag. Det är helt enkelt mer komfortabelt att ha en lätt packning. Tills du ska slå läger för natten.

När du vilar och vill ska hålla värmen och äta något gott och sova skönt på natten då är det komfortabelt att ha varma kläder, god mat och ett tjockt liggunderlag. Gärna en bok eller telefon med extrabatteri så du kan se på film, kanske lite godis och en extra kudde – allt det där som gjorde packningen tung.

Så hur ska man välja? Svaret ligger i frågan. Det handlar om att välja, väga, välja bort, väga, testa, väga igen, fylla i kalkylark, testa, väga välja – och härda sig.

Det är en lång väg att gå om man vill bli en lättviktsvandrare. Du kommer snart få några tips och ledtrådar, men förts några ord om säkerhet.

Säkerheten går först

Ingen vill tumma på säkerheten. Men räddningskåren i de svenska fjällen kan ändå berätta att när folk skadar sig eller går vilse på fjällen klarar de sig med traditionell packning bättre än de som är minimalistiska. Det är framförallt förmågan att hålla sig torr och varm som brister hos lättviktsvandrarna. Det problemet är inte lika stort om du vandrar tre dagar på Bohusleden eller pilgrimsvandrar på Klosterleden eller skogsbadar i närmsta återhämtningsskog.

Banta ner dig till 15 kilo

Om man inte är en ”ultralätt” vandrade som överleva i 6 månader med enbart 5 kilo på ryggen, utan utan nöjer sig med att vara ”minimalistisk” viktsvandrare, då kan du sikta på 15 kilo med allt! Och med allt menar jag all din utrustning, inklusive allt du har på kroppen, plus mat mat och vatten. Allt du bär med dig, helt enkelt.

Hur når man dit? Enkelt. Töm ditt sparkonto och köp det du behöver, testa, utvärdera, släng hälften, testa igen, töm någon annans sparkonto och byt ut andra hälften, testa igen. Det är den bistra sanningen.

Att fotvandra blir lätt en dyr sport, vilket låter konstigt för allt man gör är ju att gå. Men utrustningen blir lätt dyr för den ska både vara stryktålig OCH vara lätt. Det är den ekvationen som gör ett enmanstält för vandring kostar lika mycket som ett femmannatält för camping med familjen.

Att låna andras saker för att testa kan också bli dyrt. För även det dyraste tält/ liggunderlag/ sovsäck kan gå sönder, när som helst, utan att du gjort något fel. Det är den bistra verkligheten.

En ljuspunkt är att lättviktsvandrare ofta kommer billigare undan eftersom deras utrustningslista är kortare och deras prylar enklare och billigare.

Det bästa man kan göra är att vara ute i god tid och fönstershoppa och lyssna på andras erfarenhet. Samt ligga i sängen. Eller soffan. Och titta på YouTube. Där finns hur många filmer och tester som helst. Du kan bli en expert utan att ta ett enda steg.

Tre steg för att bli en lättviktsvandrare

  1. Googla på ”gear list” eller ”ultralight backpacking” eller ”vandra lätt” eller ”vandra fjäderlätt” (som dessutom är en bra bok av Jörgen Johansson).
  2. Gå in på YouTube och sök ”gear list” eller ”gear list for backpacking”. YouTube är min viktigaste informationskälla när jag vill lära mig mer om vandring och packning.
  3. Skapa ett kalkylblad där du skriver upp allt du ska ha med, inklusive vikt (mer om det nedan).

Bygg din egen packlista

Kalkylblad låter tråkigt, för de flesta av oss, som hellre brottas med mygg än med matematiska formler. Men alla som gillar att vandra vet att man lägger mer tid på att planera vandringarna än att genomföra dem. Och planeringen i sig är ofta lika rolig som själva vandringen.

Min första packlista (gear list) gjorde jag när jag och en kompis skulle vandra Rota Vicentina i Portugal. Det gav mig bra koll på utrustningens vikt men också en möjlighet att fundera på vad jag egentligen behövde. Plus att när jag var färdig hade jag en lista att pricka av så jag inte glömde något hemma.

Mina rubriker var:

Min packlista inkluderade kläderna på kroppen, pass, hörlurar för flygresan och landade till sist på 71 saker och en totalvikt på 16 kilo och 8 gram. Det inkluderade mat men inte vatten. Lite för tungt för att vara en lättviktare men jag får ursäkta mig med att jag var på andra sidan kontinenten OCH att jag är en kille på 1,90 så allt från liggunderlag till sovsäck och kläder blir i storlek XXL och väger därefter.

Här är hela listan: Mobil, laddare, extrabatteri, tandborste, vattenrening, våtservett
toapapper, såpa, plastpåsar, skavsårsplåster, värktablett, vaselin, första hjälpen, försvarets fotsalva, sittunderlag, öronproppar, gåstavar, läsglasögon, hörlurar, klädnypor, handdukar, solglasögon-skydd (de gick sönder ändå), diskborste, kök, tändstål, frystorkad mat, lång spork, vattenflaska, chokladkakor, jordnötssmör, bröd, vattenblåsa, havregryn, reflexband, ryggsäck, axelväska, karbinhakar, sopsäck, nycklar, plånbok och pass, tarp* , footprint*, sovsäck, buff, mjuka handskar, långkalsong, långärmad tröja, strumpor, kudde, liggunderlag, handvärmare, tältpinnar, kortbyxor, kortärmad tröja, strumpor, mjuk jacka, pannlampa, fickkniv, kompass, visselpipa, livrem, täckjackeväst, skor, långbyxor, keps, solglasögon, handskar, mössa, regnbyxor, regnjacka.

* Istället för tält. I dag hade jag valt en hammock.

Välj rätt ryggsäck

”If you have it, you will fill it.” Ju större ryggsäck du har, desto mer packar du ner i den. Det är sanning som ingen kommer undan. Ryggsäcken är alltid full. Oavsett om den är på 100 liter (som min första ryggsäck) eller om den är på 48 liter (som min andra) så fyller du den till max. Om du ska vandra en lagom lång runda på max tre dagar och två övernattningar klarar du dig utmärkt med 45–60 liter. Eller ännu mindre…

Med eller utan ram?
Enkelt uttryckt har du två typer av ryggsäckar att välja mellan: De med ram och de utan. En ram ger struktur åt ryggsäcken och skapar en luftpelare mellan ryggsäck och rygg, vilket gör det svalt och mindre svettigt att bära ryggsäcken. Nackdelen är att ramen ökar vikten.

Fördelar för ryggsäck MED ram:

Nackdelar för ryggsäck MED ram:

Fördelar för ryggsäck UTAN ram:

Nackdelar för ryggsäck UTAN ram:

Slutsats

En ryggsäck med ram väger 1,5–3 kilo. Utan ram kommer man under 1 kilo.

Min personliga rekommendation är den lättaste ryggsäcken du kan hitta MED ram, t.ex. Osprey Exos, 48 liter eller 58 liter. Eller den nya Osprey Levity 45 liter eller 60 liter.

Välj rätt tält – eller inte tält alls

Tält är det första man tänker på då man vill ut och vandra, i alla fall om det var ett tag sedan sist.

En knepig sak med tält är att ett litet enmanstält kostar lika mycket som ett stort campingtält för fem personer. Det beror på att det lilla tältet ska vara hållbart OCH lätt. Därför är tältet lätt den dyraste delen i din utrustning. Och du vinner ingenting på att snåla och köpa ett billigt tält. Du kommer att hata det, och det går sönder. Tyvärr.

Nu finns det andra spännande alternativ som tarp (pressening) eller hammock (hängmatta). Framförallt hammock är ett billigt och praktiskt alternativ som även passas nybörjaren.

Men vi börjar med tält.

Tält

Du har tur. Du bor i ett land med lång tradition av ruskigt väder och friluftsentusiaster. Och vi vet hur man tillverkar tält. Hillebergs är ett av de mest statusfyllda tält som finns, och oslagbart då det kommer till styrka kontra lätt vikt. Fjällräven har ligger i linje med Hillebergs när det kommer till hållbarhet men de väger mer.

Hos de utländska lättviktarna som ständigt återkommer i toppen när tält ska testas är Big AgnesMSR och Nemo.

Tunnel eller kupol?

Ett fråga som många ställer sig är tunneltält eller kupoltält. Är det enmanstält du söker så är det i princip bara tunneltält du hittar. Söker du tält för två eller tre personer så är min rekommendation att du tittar på kupoltält eftersom de är bäst på en av de allra viktigaste sakerna – ventilation.

Ett kupoltält med två dörrar är överlägset bäst när det kommer till ventilation. Och utan ventilation vill du inte tälta. Utan ventilation blir det för varmt när det är varmt (tänk växthus) och för kallt när det är kallt (fukt kyler).

Man kan säga hur mycket som helst om tält

Därför slutar jag med tre korta råd: 1) Ta tid att väja rätt tält, för det är en viktig investering. 2) YouTube är en bra kalan för att hitta tester och recensioner. 3) Tänk dig för innan du lånar ett tält. Även ett dyrt tält kan gå sönder när man minst anar det.

Fördel med tält

Nackdelar med tält

Tarp

Varför köpa ett tält när man nöja sig med en tältduk, bara. En tarp, som det heter i branschen, är en lättviktspressening som man kan spänna upp mellan några träd eller med hjälp av vandringsstavar. Sedan kryper man in med sitt liggunderlag och sovsäck och sover nästan under bar himmel med garanterat bra ventilation.

Du kan också kombinera tarp med tält om du vill ha extra skydd mot sol och regn. När du sover i hammock använder du också tarp som regnskydd.

Det är inte lika skyddande som ett tält och för många kan det vara en utmaning att sova direkt på marken, helt öppet med bara ett vindskydd över sig. Jag använde tarp då jag vandrade Rota Vicentina i Portugal. Det fungerade, men min kamrat hade hammock, och det har jag också numera.

Fördel med tarp

Nackdelar med tarp

Hammock

I Sverige är hammock en utemöbel som äldre personer och barnfamiljer har i sina trädgårdar. Om du söker på hammock i nätet så är det ofta såna som dyker upp. Sök istället på ”hammock” och ”tält”.

En hammock är en hängmatta anpassad för att sova i. Och liksom en hängmatta hänger du upp den mellan två träd och lägger dig försiktigt. De flesta har både myggnät och tarp integrerat så allt kommer på plats på en gång.

Allt du behöver är två träd på lagom avstånd. Och i Sverige är det lättare att hitta två träd på lagom avstånd än en plan och stenfri yta att sätta upp tält på. Lättare att hitta sovplats, alltså. Man blir inte lika instängd i en hammock utan kan bokstavligen sova under bar himmel. De väger mindre än tält. De blir inte lika varma som tält.

Från början fanns i princip ett märke att köpa i Sverige, Hennessy, men i takt med att allt fler fått upp ögonen för detta smidiga sätt att kampa har allt fler märken kommit in, även lättviktsmodeller som Sea to summit eller Nemo.

Nackdelen med en hammock är att man i princip bara kan sova på rygg och att man kan få ont i knäna om man inte har koll på tekniken.

Observera att man måste ha ett isolerande liggunderlag även i en hammock, även mitt i sommaren, annars blir du nedkyld under natten. De riktiga proffsen kör med underquilt och overquilt.

En underquilt är en halv sovsäck som hängs upp UNDER hammocken. Att den hänger under hammocken gör att den inte trycks ihop av din tyngd och därför håller värmen, eftersom det är i luften i sovsäcken som värmen finns. Har du en sovsäck i hammocken pressar du ut luften med din tyngd och då får du ingen värme på ryggen.

En overquilt är en halv sovsäck som du har som täcke uppe på dig och på sidorna. Fördelen med den framför en sovsäck är att den har mindre tyg och är lättare.

Fördel med hammock (kontra tält)

Nackdelar med hammock

Liggunderlag

När du kommer till liggunderlag så finns det två val – uppblåsbart eller inte. I dag har de flesta uppblåsbara. De väger lite, tar lite plats, är mjuka och sköna att ligga på och man kan köpa isolerade versioner (rekommenderas varmt).

Den enda nackdelen är att de kan gå sönder, så du måste ha ett reparationskit med dig. Tyvärr räcker inte det alltid till och då ligger du hårt. Min erfarenhet är att de har en förmåga att ge upp efter ett år eller så. Det blir dyrt i längden. Hade jag inte vägt över 100 modiga kilo skulle jag gått över till icke uppblåsbart liggunderlag.

Fördelar uppblåsbart liggunderlag:

Nackdelar uppblåsbart liggunderlag:

Fördelar icke uppblåsbart liggunderlag:

Nackdelar ickeuppblåsbart liggunderlag:

Det största märket för uppblåsbara liggunderlag är Exped. Bland icke uppblåsbara är Thermarest det märke du kan kolla på först. Såvida du inte kör med hammock för då är underquilt att föredra.

Så går du vidare

Det är en hel vetenskap det här med att vandra i naturen. Lusten att vandra växer om man har bra utrustning, god mat, trevligt sällskap och fint väder. Och inga genvägar när man ska hitta rätt i djungeln av utrustning. Mitt råd är att undvik affärernas säljare och skaffa så mycket information du kan på internet och via vänner.

Börja enkelt, börja smått eller kasta dig rakt ut i det okända. Oavsett vilken väg du väljer så väntar ett äventyr.

Jag vilar under min tarp. Min kompis (som är smartare än mig) har med sig en hammock på vår vandring på Rota Vicentina i Portugal.

Minimalistisk hammock utan myggnät (hade myggnät över ansiktet).

Tips på bloggar

Tips på leder i Sverige

Plus många, många, många fler: