Marita Karlsson bygger sitt drömliv på sol och gröna juicer

Första gången jag träffade Marita Karlsson var när en kompis släppte henne i mitt knä och sa att jag skulle ta med henne hem. ”Du kommer att älska henne.” Vad jag fick var en leende solbränd kvinna med famnen full med grönkål. Bredvid henne stod det: Hälsokick. Smoothies, juicer och snacks att må bra av. Fantastiskt, tänkte jag och tog hem boken.

 

Boken jag höll i handen var resultatet av en nästan sju år lång resa som började med att Marita var trött på sitt jobb, trött på sin stad, trött på sitt kalla, mörka vinterland. Hon behövde en förändring, hon behövde komma bort. Hon gjorde vad varje handlingskraftig kvinna gör – hon tog semester!

”Jag reste till Kalifornien för jag ville ha sol och strand och avkoppling. Jag kände att de hade en avslappnad livsstil här. Fotvandra i bergen, surfa, äta god mat – och mycket sol.”

”Nästan varje vecka var det en ny affär eller juicebar som slog upp portarna i något gathörn. Det var nästan omöjligt att inte dras med.”

Ett år efter semestern var hon tillbaka i Kalifornien. Då hade hon tagit tjänstledigt från jobbet och hyrt ut sin lägenhet i Stockholm och var allt annat än trött. ”Jag ville bo här. Jag hade bestämt mig. Jag skulle få det att fungera!”

När man följer Marita på Instagram eller bloggen ställs man inför två val – bli inspirerad eller bli irriterad. Det är alltid sol, hon är alltid leende solbränd, hon har alltid en smoothie i handen. Numera har hon en man, en son och ett litet ”beach cottage” vid havet. Men det har inte alltid varit lätt.

USA är inget välkomnande land, förklarar hon för. ”Det var mycket pappersarbete och byråkrati att stångas emot. Men jag älskade det för mycket för att ge upp.”

När jag ringer jag upp henne för en intervju har hon bott i USA i elva år och gett ut tre böcker.

Marita-Karlsson-2

Hur träffade du din man? frågar jag. ”Via en fransk vän”, svarar hon. ”Jag hade etablerat mig i USA och bjöd hem några vänner på svensk middag. En av dem hade med sig Justin. Jag antar att han gillade min mat, för sedan dess har vi hängt ihop.”

Svensk mat förknippar man ju inte med gröna juicer och smoothies. Inte än i alla fall. ”Jag är uppvuxen på älgkött och potatis”, berättar Marita. ”Det var Justin som fick mig in på den gröna linjen. Han är uppvuxen med egenodlade ekologiska grönsaker och gröna juicer”, berättar hon och fortsätter:

”Jag kom till Kalifornien just som den gröna hälsotrenden slog igenom på allvar. Nästan varje vecka var det en ny affär eller juicebar som slog upp portarna i något gathörn. Det var nästan omöjligt att inte dras med.

Jag märkte ju hur bra jag mådde på den här maten. Min krånglande mage blev äntligen bra. Jag fick mer energi. Det var en fantastisk tid som ledde till att jag i dag jobbar som hälsoinspiratör.”

”Det gäller att så ett frö hos barnen, så de kan göra hälsosamma val själva senare i livet.”

Hur gick det till när du gav ut din första bok, Hälsokick? undrar jag. ”Jag hade startat en blogg och märkte att jag fick mycket uppmärksamhet för mina recept. Då gjorde jag några amatörmässiga försök att få kontakt med bokförlag i Sverige. Men det ledde ingenstans.

Sedan fick jag hjälp av en kompis som är fotograf i LA. Hon kan branschen och vi satte ihop en pitch som vi sålde in till Norstedts. Det var ett förord, en innehållsförteckning och en handfull recept.

Jag hade tur, låg rätt i tiden. Den kaliforniska livsstilen, som jag själv fallit för, var inne just då. Norstedts köpte konceptet.”

Marita-Karlsson-3

Det tog ett år att få boken klar. Sedan dess har Marita gett ut ytterligare en bok, Superhälsa. Den tredje, Mammaboost, kommer hösten 2017. Där finns det bl.a. ett kapitel om hur man håller sockerfria barnkalas. ”Tricket är att inte berätta att det är sockerfritt. Då kommer ingen märka det.”

Marita är mamma till Kalle sedan två år tillbaka, och en liten syster väntar i magen. Vad är den bästa gåvan man kan ge sina barn, undrar jag.

Svaret kommer direkt: ”Jättemycket kärlek, en bra start i livet med mycket hälsosam mat som bygger upp ett bra immunförsvar och en smak för det rena och fina.

Hittills lyckats ganska bra med Kalle. Han är uppvuxen på frukt, grönt, superfood och baljväxter. Det gäller att så ett frö hos barnen, så de kan göra hälsosamma val själva senare i livet.”

Vad har Marita för tips för oss vuxna som vill lägga om till en mer hälsosam livsstil?

”Det är lättare att lägga till än att dra ifrån, och man får snart smak för det. Smaklökarna förändras. Ett bra tips kan vara att åka på retreat eller kursgård ett par dagar. Då kommer man in i det, och märker hur bra man mår. Socker däremot bör man sluta med helt. Där är jag hård. Ta bort allt socker. Det är ett gift.”

Sist undrar jag vad hon har för drömmar nu?

”Många”, säger hon. ”Jag vill flytta till Santa Barbara, odla egna grönsaker och öppna ett hälsocafé. Jag inte bara vill, jag ska göra det. Det har jag bestämt!”

Och så drömmer hon om ett boende i Sverige. ”Mitt största misstag var att sälja min lägenhet. Jag är hemma varje sommar men saknar en fast punkt. I framtiden vill jag kunna stanna längre, med mina barn och min man. Kanske ett hus på Österlen. Det drömmer jag om.”

Så kvinnan som drömde om USA drömmer nu om Sverige, konstaterar jag. ”Så klart”, svarar hälsoinspiratören Marita Karlsson. ”Jag vill ha det bästa av två världar. Varför nöja sig med hälften?”

Foto: Susanne Kindt, Martin Löf

Text: Christer Barregren, Holistic

Marita Karlsson

Yrke

Mamma sedan två år (”barnomsorg är sjukt dyrt i USA”),
författare, bloggare och receptutvecklare (”hälsoinspiratör
är en bra sammanfattning”).

Bor

Venice, Kalifornien, USA.

Finns på

www.naturligtsnygg.se/marita och på instagram.com/maritakarlson

Aktuell med

Boken Mammaboost som kommer ut på Norstedts förlag hösten 2017.

Mama boost Marita Karlsson