Vill du bli pigg, hälsosam och vacker? Lägg dig på soffan. Och läs en bok.

Släpp skivstången och lägg dig på soffan. Här är två boktips från två hälsonördar på Holistic. Hanna Danielsson har läst Happy Food – Om hur mat och lycka hänger ihop. Och Christer Barregren har läst Food Pharmacy, igen.

Happy Food – Om hur mat och lycka hänger ihop, läst av Hanna Danielsson

Vilket är det bästa bajset? Hur funkar tröstätande? Finns det en antidepp-diet? Är du vad du äter eller mår du som du äter? Har vi fler än en hjärna? Kan man uppfostra sina tarmbakterier? Hur hänger socker och inflammation ihop? Allt det här och mycket mer besvaras i boken Happy Food – Hur mat och lycka hänger ihop.

Som kost- och näringsrådgivare och hälsonörd har Happy Food kommit att bli en av de favoritböcker jag rekommenderar alla som är nyfikna på kost och hälsa. Det är tack vare vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och stjärnkocken Niklas Ekstedt, som lyckats riktigt bra med att kombinera vetenskap med ruskigt hälsosamma och inspirerande recept.

Hälften av all forskning som någonsin gjorts om tarmfloran har publicerats de senaste tre åren. På ett underhållande och lättillgängligt sätt guidas läsaren genom den senaste medicinska forskningen som visar på industrimatens negativa påverkan på folkhälsan, fetma, diabetes, mag-tarmsjukdomar och psykisk ohälsa. Vi får även en resa i tarmflorans imponerande ekosystem och hur vi skapar mångfald i tarmfloran för att stärka immunförsvaret och öka produktionen av lyckohormonet serotonin. Ännu en pollett trillar ner när man förstår samspelet mellan hjärnan och mag-tarmsystemet med sitt enorma nervsystem.

Boken innehåller även en imponerande samling recept på ”happy foods”. Allt ifrån kimchisallad, surkål och gurkmejadrinkar till supersallader, kefiryoghurt, kex, soppor och glass.

Jag hoppas och tror att Happy Food kommer att förändra ditt liv. Jag kan i alla fall garantera att du kommer att se på din fantastiska kropp och vad du äter i ett helt nytt ljus.

Bok: Happy Food – Om hur mat och lycka hänger ihop

Food Pharmacy, läst av Christer Barregren

Har du ätit kall potatis och rå kronärtskocka den här veckan? Inte? Då ska du läsa Food Pharmacy, skriven av Lina Nertby Aurell och Mia Clase. Som även har en blogg med samma namn. Och en podd. Där vår egen Bertil Wosk är med i ett avsnitt.

Jag har läst Food Pharmacy-boken, igen. Ett år efter att jag läste den första gången. Och den är lika bra nu. Tyngdpunkten ligger på mat som är antiinflammatorisk och gynnar goda tarmbakterier. Hela 80 procent av immunförsvaret finns ju i tarmarna. Och låggradig inflammation är en tyst folksjukdom som ligger bakom mycket onödigt lidande. 

Författarna lyckas med humor och värme förmedla viktig kunskap till dem som just har påbörjat sin resa mot bättre hälsa, samtidigt som de ger inspiration och värdefulla tips till dem som kommit lite längre i sin utveckling. 

Food Pharmacy är snygg, rolig, innehållsrik och inspirerande. En bok som passar alla. Kan det bli bättre? 

Bok: Food Pharmacy