Dags att andas in mer glädje

Våren är här och det är dags att börja stöka runt i trädgården. Det är inte bara bra motion och vackert för ögat, du blir lyckligare av det!

När du jobbar i jord frigörs en bakterie Mycobacterium vaccae. När du andas in dessa bakterier aktiverar de neuroner i hjärnan som får dina hjärnceller att utsöndra humörämnet serotonin, vilket faktiskt gör dig gladare. Serotonin samarbetar med kortisol för att du ska vakna pigg och utvilad på morgonen. Det är även det hormon som ger dig känslor av glädje och lycka. Andra saker som också ökar halten av serotonin är bland andra motion, kroppskontakt, skratt och vissa livsmedel som innehåller serotonin. Trädgårdsarbete och trädgårdspromenader är fantastiskt som terapi mot stress och depressioner.

Spendera tid ute trädgården i vår. Om du bor i lägenhet, varför inte plantera en liten köksträdgård? Rensa ogräs, plantera om dina krukväxter eller plantera grönsaker – det avgörande är att du rör i jorden, så att de nyttiga doftämnena frigörs. Skaffa dig grönare fingrar med ett leende i vår.

Källa: https://qz.com/993258/dirt-has-a-microbiome-and-it-may-double-as-an-antidepressant/

Dela med dig av din kommentar här ...