Fröknäcke med Holistic Chia

Vad sägs om att baka ett välsmakande och glutenfritt knäckebröd som är fyllt med antioxidanter, proteiner, mineraler och vitaminer? Bryt dem i bitar och servera med goda röror till.

Recept (ca en plåt)

  • 2,5 dl valfria frön och kärnor (välj bland chiafrön, sesamfrön, pumpakärnor och solroskärnor)
  • 2 dl majsmjöl (kan även bytas ut mot mandelmjöl eller kokosmjöl)
  • ½ tsk salt
  • ½ dl olivolja
  • 2 dl kokande vatten
  • 2 nypor flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop chiafrön, solroskärnor, sesamfrön, pumpakärnor, majsmjöl, salt och kokande vatten i en bunke. Bred ut smeten så tunt du kan på ett bakplåtspapper på en plåt. Använd exempelvis en slickepott. Skär ut rutor och strö på flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 75 minuter.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Ladda upp med chiafrön

Chiafrön har blivit extra populära de senaste åren. Det kan bero på att de är fyllda med näringsämnen, som mineraler. Chiafrön kan enkelt läggas till i kosten, till exempel i din frukostyoghurt, smoothie eller som en ingrediens i fröknäcke.

Rik på kalcium

Två matskedar av hela chiafrön ger mer än 130 milligram kalcium. Kalcium spelar en roll i energiomsättningen och bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion. Enligt Natural News blogs visar studier att intag av chiafrön kan minska bukfettet som påverkar kroppens ämnesomsättning.

Massor av antioxidanter

En vetenskaplig studie visar på att chiafrön innehåller massor av antioxidanter. Antioxidanterna skyddar fetterna i fröna från att härskna.[1]


[1] Martínez-Cruz, Paredes-López. Phytochemical profile and nutraceutical potential of chia seeds (Salvia hispanica L.) by ultra high performance liquid chromatography. 2014 Jun 13

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Sova, sova, sova

I avsnitt 4 av podden Hälsa kommer inifrån handlar det om att sova gott. Du får veta hemligheten bakom varför vissa behöver mindre sömn, hur sömnproblem och ökad vikt hänger ihop, och hur lång den perfekta tuppluren är. Du får också KBT-terapeuten Inger Erland Tångrings bästa tips för en riktigt god natt. 

Det är många i dag som har problem med sömnen

Det är många i dag som har problem med sömnen – i själva verket sover de flesta alltför få timmar per natt, vilket i sin tur ofta leder till en mängd andra hälsoproblem. Sömnen är ju livsviktig för oss! 

Holistics föreläsare Inger Erland Tångring är KBT-terapeut och utbildad inom yoga och mindfulness. Hon beskriver sömnen som att vi går in i en verkstad där både kropp och sinne städas och repareras, nya synapser skapas i hjärnan, gamla städas bort, och hjärnan lagrar in det nya vi lärt oss. Det är oerhört spännande och kraftfulla processer som pågår under nattimmarna. Inger berättar också att hjärnan faktiskt kan lösa problem åt oss medan vi sover!  

Ett annat intressant ämne som programledaren Petra Månström och Inger tar upp är sambandet mellan sömnen och vikten, och hur det kommer sig att vi ofta går upp i vikt när vi inte får tillräckligt mycket kvalitetssömn. Missa inte detta spännande samtal! 

Samtidigt finns en trend i samhället att sova så få timmar som möjligt. Riktigt framgångsrika personer sägs kliva upp i gryningen för att meditera och hinna med annan ”självvård” innan själva arbetsdagen startar. Inger och Petra diskuterar hur lite sömn vi egentligen kan klara oss på, och avslöjar hemligheten bakom hur dessa framgångsrika personer klarar sig med så få timmars sömn.

Maten som stör sömnen

Åtta timmar nämns annars ofta som en riktlinje när det gäller sömnbehov, men i själva verket kan behovet variera mellan 6 och 9 timmar. I det här avsnittet av Hälsa kommer inifrån får du veta hur du tar reda på hur många timmar du själv egentligen behöver.

En anledning till att vi inte får tillräckligt med sömn är, enligt Inger, att vi vill hinna med så mycket under våra vakna timmar. Vi är uppkopplade långt inpå kvällarna och tillåter inte kropp och sinne att landa in i det förberedande sömnstadiet. Vi går direkt från hög aktivitet och lägger oss. Hur ska kroppen då förstå att du ska sova? 

Ett tips för att somna lättare och sova bättre är just att undvika mobil och dator ett par timmar innan du lägger dig. Men Inger ger fler effektiva sömntips i avsnittet. Hon berättar bland annat vilken slags mat du bör undvika att äta på eftermiddag och kväll för att inte störa insomningen, och också vilken slags kost och vilka näringsämnen som gynnar en god sömn. 

Inger lyfter också fram några kraftfulla örter som vi kan använda för att somna lättare och sova bättre, som är mindre skadliga och beroendeframkallande än de läkemedel som ofta rekommenderas vid sömnproblem. Hon uppmanar också alla att skaffa en vanlig väckarklocka – men att undvika att titta på den på natten. Det är många kloka tankar som delas kring hur vi får en riktigt god sömn!

Avsnitt 5 – Vägen till en lugnare mage

Nästa avsnitt av Hälsa kommer inifrån handlar om näringsupptaget och hur du kan förbättra det. Vi är ju inte vad vi äter, som det brukar heta, utan vad vår kropp kan ta upp. Hur kommer det sig att vi äter bra men ändå har näringsbrist? Det blir ett matnyttigt avsnitt!

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Växter för din sömn

I Life’s rapport, Hälsobarometern 2019, uppger 74 procent av de 2700 deltagarna att de lider av sömnproblem. Naturen kan på flera sätt ha en lugnande effekt och främja din sömn.

Lavendel – Denna blommiga ört finns bland annat som eterisk olja, te och extrakt. Det är en ört som kan främja avslappning och lindra stress. Lavendel kan användas på olika sätt.  Torkade lavendelblommor kan drickas som ett lugnande te. Du kan även använda dess eteriska olja utspädd i en olja som massageolja eller tillsätta i ett varmt bad.

Läkevänderot – Denna växt kan påverka sömnen genom att interagera med signalsubstanserna GABA, adenosin och serotonin. [1] Användning av läkevänderot kräver vanligtvis cirka 2 veckor innan det verkar effektivt, men studier har varit begränsade till 4-6 veckor, så användning av läkevänderot bortom den tidsramen bör hanteras med försiktighet.[2]

Passionsblomma – Är en växt som bland annat används för att hantera rastlöshet och sömnlöshet.[3] Den fungerar lugnande för centrala nervsystemet. Dess lugnande effekt tros bero på dess förmåga att öka mängden tillgängligt GABA. Dessutom gör den att receptorerna för GABA blir mer mottagliga.[4]

I en japansk studie från 2017 fann forskare att extrakt från passionsblomma hade positiva effekter på kroppens cirkadiska rytm (Ett 24-timmarssystem som reglerar funktioner i cellerna så att de sker vid rätt tidpunkt för organismen).[5]


[1] Michael Yurcheshen, Martin Seehuus, Wilfred Pigeon. Updates on Nutraceutical Sleep Therapeutics and Investigational Research.2015 Jul 21.

[2] AvVolker Schulz, Rudolf Hänsel, Mark Blumenthal, V. E. Tyler. Rational Phytotherapy: A Reference Guide for Physicians and Pharmacists. 2004.

[3] Krenn, L. Passion Flower (Passiflora incarnata L.)—A reliable herbal sedative. Wiener Medizinische Wochenschrift (1946). 2002.

[4] https://blog.bioticsresearch.com/botanicals-for-a-better-sleep

[5] Kazuya Toda, Shoketsu Hitoe, Shogo Takeda, Norihito Shimizu, and Hiroshi Shimoda. Passionflower Extract Induces High-amplitude Rhythms without Phase Shifts in the Expression of Several Circadian Clock Genes in Vitro and in Vivo. 2017 Jun; 13. 0

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Så gör du maten till din medicin

”Även små förändringar i kosten kan göra stor skillnad”. Det säger näringsterapeut Ellinor Ladenberg i tredje avsnittet av Holistics podd Hälsa kommer inifrån, somhandlar om mat och näring. Vi får bland annat veta vad vi bör äta för att få mer energi, hur vi kan veta vilken kost som är bäst för oss, och om ekologiskt verkligen är nyttigare.

Mat och hälsa är ett lika laddat som spännande ämne. Det här avsnittet av Hälsa kommer inifrån med näringsterapeut Ellinor Ladenberg är inget undantag. 

Ellinor berättar att hon själv har erfarenhet av hur kraftfull maten kan vara som medicin. Hon kom in på hälsospåret efter barndom med mycket sjukdom, men det var först i 30-årsåldern som hon fullt ut bejakade sitt hälsointresse. Hon förändrade sin kost och blev fri från de besvär hon haft sedan barnsben.

En av de frågor som programledare Petra Månström diskuterar med Ellinor Ladenberg är hur vi kan använda maten som medicin. Varje måltid påverkar vår biokemi mer än någonting annat, påpekar Ellinor, och tipsar om att ta små steg. Bara det att ta in lite mer grönt i varje måltid kan göra stor skillnad när det kommer till energinivå och hälsa. Vi får också lära oss ett enkelt knep för att veta hur mycket frukt och grönt vi bör äta om dagen.    

Ellinor berättar om sin favoritgrönsak kål, som är både billig, rik på C-vitamin och mineraler, och som dessutom går att få tag på året runt. Men framför allt uppmanar hon oss att skapa variation på tallriken, både när det gäller färg, form och smak. Missa inte hennes bästa tips på hur du får till riktigt näringsrika måltider! 

Viktigast, enligt Ellinor, är dock att maten är av god kvalitet, gärna ekologiskt odlad. Hur känsliga vi är för de bekämpningsmedel som används är nämligen individuellt. De kan skapa besvär för personer med nedsättningar i lever, njurar och tarmar. Att minska på gifterna avlastar våra reningsorgan – och förstås också miljön. 

Undvik de 12 giftigaste grödorna

Ellinor tipsar i avsnittet om två listor som är bra att känna till för den som är intresserad av att minska på bekämpningsmedel i sin kost. Det är organisationen Environmental Working Group i USA som varje år tar fram två listor: en med de 15 minst besprutade grödorna det året, Clean Fifteen, och en med de 12 mest besprutade, Dirty Dozen. Du hittar listorna för 2019 längst ner i inlägget. 

Andra ämnen som diskuteras i avsnitt tre är mattrender såsom fermenterat och rawfood, och hur vi bör äta för att få i oss tillräckligt med protein om vi tränar mycket. Missa inte Ellinors budskap om kost för aktiva personer!  

En annan mycket intressant sak som Petra och Ellinor tar upp är det faktum att vår genetik till stor del bestämmer vad som är hälsosam mat för oss. De som bor i Alaska har helt andra gener och mår bra av en helt annorlunda kost än de som bor i Mexiko eller oss nordbor, berättar Ellinor, men påpekar att vi ändå behöver lära känna oss själva och våra kroppar. Vi är biokemiska individer och våra behov av protein, kolhydrater och fett ser olika ut även inom landets gränser. 

Petra och Ellinor kommer också in på kryddor och örter, som ju faktiskt ÄR medicin. Den intensivt gula gurkmejan förekommer till exempel i tusentals studier där bland annat dess antiinflammatoriska egenskaper har bekräftats. Och den vanliga pizzakrydda oregano har kraftfullt svamp- och parasitdödande egenskaper, berättar Ellinor som vill inspirera alla till mer krydda, inte enbart i livet utan också på tallriken! 

Även om maten är oerhört viktig för hur vi mår så handlar hälsa om hela vår livsstil, påpekar Ellinor. Just det, vår livsstil – inte enbart våra gener, som vi under många år har trott. Det är faktiskt livsstilen som till 80 % styr om vi kommer att hålla oss friska genom livet, säger Ellinor. 

Maten är en pusselbit, träning, återhämtning och våra tankar om oss själva är andra lika viktiga delar. Det kanske inte alls är läkemedel du behöver, utan någon att prata med om du känner dig hängig, säger Ellinor. Och kanske lite fler grönsaker till middagen! 

Nästa avsnitt av Hälsa kommer inifrån handlar om ett annat viktigt ämne, nämligen sömn, hur mycket vi behöver och hur vi får till den. Gäst är Inger Erland Tångring.

Clean Fifteen

Här är de 15 minst besprutade frukterna och grönsakerna 2019. Om du vill välja några konventionellt odlade grönsaker – välj från den här listan så minskar du ditt intag av bekämpningsmedel. 

  1. Avokado
  2. Majs
  3. Ananas
  4. Frysta ärtor
  5. Gul lök
  6. Papaya
  7. Aubergine
  8. Sparris
  9. Kiwi
  10. Kål
  11. Blomkål
  12. Cantaloupe (melon)
  13. Broccoli
  14. Svamp
  15. Honeydew (melon)

Dirty Dozen

Här är de 12 mest besprutade frukterna och grönsakerna 2019. Välj ekologiskt! 

  1. Jordgubbar
  2. Spenat
  3. Grönkål
  4. Nektariner
  5. Äpplen
  6. Vindruvor
  7. Persikor
  8. Körsbär
  9. Päron
  10. Tomater
  11. Bladselleri
  12. Potatis 
Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Näringsrik nyponsoppa med Holistic Strandnypon

Njut av en sötsyrlig nyponsoppa fullproppade med c-vitamin, fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Passar lika bra till frukost och mellanmål, som en värmande dryck vid ruskigt väder. Lyxa till det med en klick havrefraiche och rostade nötter som kronan på verket. Strandnypon går även fint att blanda i vatten och dricka som det är eller tillsätta i gröt, smoothies eller bakverk.

Recept (2 portioner)

  • 0,5 dl Holistic Strandnypon
  • 1-2 msk potatismjöl beroende på önskad konsistens
  • 6 dl vatten
  • Havrefraiche
  • Hackade nötter, rostade för fylligare smak
  • Kokossocker eller honung vid behov
  • Citronskal, vanilj, kanel, kardemumma som smaksättning

Gör så här:

Blanda strandnypon och potatismjöl. Vispa ned blandningen i en kastrull med kallt vatten. Koka upp nyponsoppan under omrörning och låt sjuda några minuter. Smaksätt, söta (vid behov) och toppa soppan med havrefraiche och hackade nötter.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Gurkmeja bra mot inflammation – men börja försiktigt!

Det har gjorts väldigt många studier på effekterna av gurkmeja, både på människor och djur. Gurkmeja har visat sig vara starkt anti-inflammatoriskt. Tänk att något som nästan alla har hemma på kryddhyllan kan göra så stor skillnad. Häng med så berättar vi mer!

Gurkmeja mot inflammation

Gurkmeja sänker en rad inflammatoriska markörer som CRP, IL-6 och TNF-alfa. Den anti-inflammatoriska effekten av ämnet kurkumin som finns i gurkmeja sågs först i studie på möss och råttor 1973. Man fann att det var lika effektivt som ett NSAID- läkemedel (antiinflammatoriska läkemedel), men med minimal negativ effekt på tarmslemhinnan. På människor ser man att gurkmeja kan ha effekt på i princip alla situationer som har med inflammation att göra. 1,2

Studie gurkmeja och artros

I en studie fick 50 patienter med artros (osteoartrit) fick 200 mg kurkumin per dag. Man mätte halten CRP i blodet, ju högre CRP desto mer inflammation. Efter 3 månader hade CRP sjunkit från 168 till 11. Deras symptom hade minskat med 58% och förmågan att gå hade förbättrats. I kontrollgruppen sågs endast måttlig förbättring. Man drar slutsatsen att gurkmeja är effektivt vid behandling av artros.3

Hur mycket gurkmeja behövs?

Gurkmeja består till ca 5 % av kurkumin. Dos av kurkumin i studier ligger på 150–500 mg. Vilket motsvarar 3–10 gram = 1,5–5 tsk gurkmeja (3 tsk = 1 msk)

Gurkmeja och gallan

Gurkmeja gör att gallblåsan drar ihop sig. Den bidrar också till ökad produktion av gallsalter. Gurkmeja har därför visat sig vara gynnsamt vid leverproblem och är bra för gallan. Gurkmeja kan användas i lägen då det lätt bildas gallstenar på grund av att gallblåsan tömmer sig för dåligt, exempelvis vid längre tids lågfettkost och långtidsfasta m.m. Intag av 20 mg kurkumin dvs. 400 mg (en knivsudd) gurkmeja bidrar till 20 % lägre volym på gallblåsan efter 2 timmar dvs. gallblåsan drar ihop sig. Tar man 1 msk gurkmeja så kan den sammandragande effekten på gallan alltså bli stor.

SÅ OBS! Om man har klumpar eller stenar i gallan och börjar direkt med hög dos gurkmeja kan man få gallkänningar. Många vet inte om att de har klumpar/stenar i gallan. Det är bra att börja med lite lägre dos gurkmeja och trappa upp.

  1. Aggarwal BB Curcumin: an orally bioavailable blocker of TNF and other pro-inflammatory biomarkers. Br J Pharmacol. 2013 Aug;169(8):1672-92 26. 
  2. Gupta SC Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. AAPS J. 2013 Jan;15(1):195-218.
  3. Belcaro G Efficacy and safety of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration in osteoarthritis patients. Altern Med Rev. 2010 Dec;15(4):337-44.
Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Terapeutens bästa råd: Bli vän med stressen!

Vi behöver bli vän med vår stress! Det konstaterar terapeuten och föreläsaren Inger Erland Tångring, gäst i det andra avsnittet av Holistics podd Hälsa kommer inifrån. Ämnet är stress och Inger avslöjar våra främsta stressbovar – och ger sina bästa tips på hur vi kan stressa ner.

Inger Erland Tångring är en av Holistics föreläsare och ansvarar också för utbildningar och kurser på företaget. Hon är KBT-terapeut med en bakgrund som intensivvårdssjuksköterska. Inger är också utbildad inom biokemi, yoga och mindfulness.

Brist på återhämtning

Allt fler människor blir sjukskrivna på grund av stress – men enligt Inger är det inte stressen i sig som är farlig, utan bristen på återhämtning. Om vi gav oss själva tid för återhämtning skulle vi inte känna oss stressade lika ofta och mycket.

– Vi behöver bli vän med stressen, säger Inger, som anser att stress har fått en lite oförtjänt negativt klang – missa inte hennes intressanta resonemang kring detta.

En annan lika aktuell som viktig fråga som programledare Petra och Inger tar upp i detta avsnitt är hur vår hälsa påverkas av våra mobiler. Moderna smartphones är skapade för att tillfredsställa vårt belöningssystem och göra oss beroende, konstaterar de. Forskning visar dessutom att Smartphones gör oss stressade, osociala och ger sömnsvårigheter. Har du svårt att lägga ifrån dig mobilen? Lyssna på Ingers kloka råd om hur du får koll på mobilanvändandet.

Reflektera mera 

Petra och Inger tar också upp den allt vanligare hälsostressen – hur vi nära på stressar ihjäl oss för att vara hälsosamma. Samtidigt mår vi bättre och klarar stress bättre om vi motionerar regelbundet – så hur ska vi tänka egentligen? Och hur ska vi veta vad som är rätt och fel för just mig i flödet av hälsoinformation? Lyssna inåt, råder Inger i programmet. Reflektera!

– Vi har ingen kontakt mellan kropp och knopp i dag. Det råder en brist på reflektion, likväl som många har näringsbrist har vi reflektionsbrist, konstaterar hon bland annat.    

Så som vi pratar med och behandlar oss själva skulle vi aldrig behandla en vän. Vi behöver bli vår bästa vän, säger Inger, och tipsar om hur vi kan behandla oss själva bättre för att må bättre.

Missa inte heller de fem tecknen på att du har drabbats av hälsohets, och tipsen på hur vi kan äta och tänka för att minska stressen. 

Och viktigast av allt: Tillåt dig att njuta och slappna av!

Nästa avsnitt av Hälsa kommer inifrån

Nästa avsnitt kommer att handla mer om mat, nämligen om maten som medicin. Vad ska vi äta och är egentligen ekologisk mat nyttigare? 

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Jordgubbsfluff med Holistic Vassleprotein

Vad sägs om en nyttig dessert rik på vitamin C och antioxidanter? Denna glassliknande dessert innehåller bland annat jordgubbar som får sin röda färg från polyfenoler, som är en stark antioxidant. En dessert som ger gott samvete

Recept (1 portion)

  • 1 ½ dl mandelmjölk
  • 225 g frysta jordgubbar
  • 1 lime, saften
  • 1 skopa Holistic Vassleprotein Vanilj
  • 1 nypa vaniljpulver

Gör så här:

Mixa alla ingredienser tills det blir slätt och fluffigt. Den kan smälta snabbt, så servera direkt eller låt den stå i frysen i en timme. Toppa med kokosflakes och skivade jordgubbar och njut! 0

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Finns orsaken till allergi i tarmen?

Tarmflorans betydelse för vår hälsa är ett hett forskningsområde. Det framgår allt mer tydligt att tarmbakterierna påverkar det mesta som sker i vår kropp. Obalans i tarmfloran kan leda till hälsoproblem av olika slag. 

I dagens samhälle blir det allt vanligare med allergi och det har gjorts flera försök att förklara orsaken till det. Forskning har identifierat en avgörande faktor: tarmfloran.

Undersökte samband mellan tarmflora och allergi

När det finns obalanser i vår tarmflora får det konsekvenser. Men vilka? Vilka är de viktigaste faktorerna som påverkar tarmfloran? Och kan vi återställa tarmflorans balans och på så sätt förbättra immunsystemets respons?

Det var några av de frågor som ett team av forskare i Spanien, ledd av Hospital Clínic och August Pi i Sunyer Biomedical Research Institute (IDIBAPS) i Barcelona, ​​frågade sig själva. De frågorna ledde dem till att göra en översyn av den vetenskapliga litteraturen som publicerades mellan 1989 och 2017 om sambandet mellan tarmflora och allergiska sjukdomar.

Sättet att förlösa påverkade tarmfloran

De ville veta vad det vetenskapliga beviset var och vilka faktorer som redan visat sig vara kopplade till utvecklingen av allergier. Deras slutsats var att barn som förlösts via kejsarsnitt hade lägre nivåer av vissa bakteriearter än de som förlösts vaginalt. Och att dessa skillnader i tarmfloran är kopplade till en högre risk för att utveckla allergi och astma.[1]

Kost är en nyckelfaktor

Även kost tas upp som en avgörande faktor när det kommer till allergier. Amning ökar koloniseringen av vissa fördelaktiga bakterier som du kanske har hört talas om, såsom laktobaciller och bifidobakterier. Pérez-Gordo framhäver även att intag av antibiotika har visat sig vara en viktig orsak till obalanser i tarmfloran. Och det är nu känt att obalanser i tarmfloran är knutna till olika hälsoproblem. Forskarna drog bland annat slutsatsen att moderns intag av antibiotika under graviditeten ökar risken för allergi hos nyfödda.


[1] Pascal M, Perez-Gordo M, Caballero T, et al. Microbiome and allergic diseases. Front Immunol. 2018; 9:1584. doi: 10.3389/fimmu.2018.01584.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar