Koenzym Q10 och migrän – vad visar studier?

Migrän är ett gissel för många. Och orsakerna verkar nästan vara ännu fler. Det som hjälper för den ene hjälper inte den andra. Många näringsämnen verkar ha betydelse, ett av dem är koenzym Q10.

Q10, mitokondrier och migrän

Koenzym Q10 är ett fettlösligt, vitaminliknande ämne som behövs för att bilda energi i mitokondrierna. Mitokondrierna brukar kallas för cellernas kraftverk, eftersom det är här näring och syre omvandlas till energi som cellerna kan använda. Om mitokondrierna inte jobbar som de ska kan de ge många olika symtom, däribland migrän. Eftersom Q10 är så viktigt för mitokondrierna så har forskarna länge intresserat sig för kopplingen mellan Q10 och migrän. Vad har man kommit fram till?

Vad visar studier?

I en studie på 1550 personer, med återkommande huvudvärk, mätte man nivån av Q10. Nästan 33 procent låg under gränsvärdet, dvs. hade brist på Q10. De fick därför rådet att inta extra Q10, 1-3 g per kg kroppsvikt dagligen. Resultatet blev att nivån av Q10 ökade samtidigt som huvudvärken inte kom lika ofta och inte lika kraftigt. Skillnaden var signifikant.[1]

I en annan studie gav man 32 personer med migrän 150 mg Q10 per dag. Hos 61,3 procent av deltagarna minskade antalet dagar med migrän, med mer än 50 procent. Efter en månad var minskningen bara 13 procent, men efter tre månader 55 procent. Det verkar alltså vara viktigt att inte ge upp för snabbt.[2]

Ytterligare en studie tittade på Q10 ur ett annat perspektiv, nämligen inflammation. Migrän kan kopplas till inflammation och Q10 kan stötta kroppen vid just inflammation. I studien fick 45 kvinnor med migrän, antingen 400 mg Q10 per dag eller placebo i tre månader. Man mätte nivåerna av olika inflammatoriska markörer före och efter intag av Q10. Hos de som fick Q10 minskade nivån av TNF-α,  ett ämne som frisätts i samband med inflammation. Nivån av ämnet CGRP skönt också. CGRP är ett ämne som man vet frisätts i samband med migränattacker. Det finns idag läkemedel mot migrän som hämmar just CGRP. Hos de som fick Q10 kom migränen inte lika ofta, lika kraftfullt och varade inte lika länge som hos placebogruppen. Skillnaden var signifikant.[3]

Q10 i kosten

Det mesta Q10 bildas av kroppen själv, kosten tillför endast små mängder, men det finns i lite högre mängd i bl.a. i sardiner och makrill. Upptaget av Q10 är högre vid måltider som innehåller fett.


[1] Andrew D. et. al. Coenzyme Q10 deficiency and response to supplementation in pediatric and adolescent migraine. Headache. 2007 Jan; 47(1): 73–80.

[2] T. D. Rozen et. al. Open label trial of coenzyme Q10 as a migraine preventive. Cephalalgia. 2002 Mar; 22(2): 137–141.

[3] Monireh Dahri et. al. Oral coenzyme Q10 supplementation in patients with migraine: Effects on clinical features and inflammatory markers. Nutr Neurosci. 2018 Jan 3 : 1–9.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Humussyror – vad gör de?

Humussyror finns naturligt i jord, vatten, torv och kol. Humussyror har stor förmåga att binda ämnen till sig, exempelvis virus, och har därför en renande effekt i naturen. Hur kan vi dra nytta av detta? En sammanfattande artikel från 2015 lär oss mer.

Jordens eget reningsverk

Humussyror bildas vid nedbrytning av växter. Det är komplexa molekyler med många egenskaper. De kan gynna tillväxt och näringsupptag hos växter, binda tungmetaller och hämma bakterier och svamp. Humussyror kan därför göra stor nytta inom jordbruket och för att rena förorenade jordar och vattendrag. Människor har också länge dragit nytta av humussyror genom användning av lera och lerinpackningar som innehåller just humussyror. Men nu till spännande forskning om virus.

Humussyror och virus

Det ska först sägas att många studier är gjorda på celler (in vitro) och på djur. Men artikeln lyfter ändå fram humussyror som intressanta. Humussyror har visat sig motverka flera olika typer av virus. Hur då? Jo, genom att binda till viruset och på så sätt förhindra att viruset fäster vid cellytan. Ett virus har inget eget liv utan kan bara leva om det tar sig in i en cell och använder den cellens maskineri för att föröka sig. Hindrar man viruset från att ta sig in i cellen så är det alltså mycket vunnet.

Humussyror kan binda till både nakna virus och höljebärande virus.* Detta innebär att humussyror har potential att hindra många olika sorters virus från att ta sig in i cellerna. 

*Höljebärande virus har ytterst ett höljde av lipider som det tagit med sig från värdcellens cellmembran. Nakna virus saknar detta hölje.

de Melo BA et. al. Humic acids: Structural properties and multiple functionalities for novel technological developments. Mater Sci Eng C Mater Biol Appl. 2016 May; 62: 967–974.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

SIBO – dold orsak till magbesvär

Det är inte ovanligt att människor vänjer sig så mycket vid att ha besvär med magen att man nästan inte reflekterar över det längre. Något som såklart påverkar livskvalitén i allra högsta grad.

I det här avsnittet av Hälsa kommer inifrån ska vi prata om det relativt nya begreppet SIBO – vad det innebär, hur det uppkommer och vad man själv kan göra åt det. Gäst är Ylva Jansson, som förutom att jobba som föreläsare och inspiratör inom hälsa och funktionsmedicin via Holistic, också arbetar i egen regi som hälso- och livsstilscoach.

En överväxt av bakterier

SIBO står för small intestinal bacterial overgrowth, det vill säga en överväxt av bakterier i tunntarmsområdet. I matsmältningssystemet har man bakterier i såväl saliven som i tjocktarmen, där större delen av bakterierna ska vara. För att matsmältningen ska fungera optimalt ska det däremot inte vara så mycket bakterier i just tunntarmen. Som en jämförelse ska man ha ungefär 100 miljarder bakterier per gram i tjocktarmen, medan samma siffra för tunntarmen bara är 1000 per gram.

Och även om just begreppet SIBO är relativt nytt, har såklart problematiken funnits länge. Kanske har du hört talas om det som bland tarmslynga-syndromet, som var det ord som tidigare användes. Problem med SIBO innebär en obalans i tunntarmen som bland annat kan märkas som magont, tarmsmärtor, förstoppning och svullen mage efter att man har ätit.

Kan drabba både barn och vuxna

SIBO-problematik är relaterat till livsstilen och kan drabba både barn och vuxna. Till exempel kommer en kosthållning som innehåller mycket kolhydrater sannolikt att förvärra symtomen. Det är dessutom inte ovanligt att den som lider av SIBO också lider av IBS, alltså irriterad tjocktarm, och ofta kan det vara svårt att avgöra vilket som orsakat det ena eller det andra.

När tarmbalansen – vårt ”inre ekosystem” – rubbas av någon anledning får vi inte bara besvär med symtomen som vi beskrivit tidigare, vi har också svårare att hålla oss friska. Vi kan drabbas av näringsbrister som i sin tur gör oss trötta, utmattade och ger till exempel hudproblem och sämre immunförsvar.

Att minska besvären

De goda nyheterna är att det går att minska besvären från SIBO, till och med bli helt frisk ifrån det, helt enkelt genom att göra rätt och hållbara livsstilsförändringar. Man börjar med att se över kosten, ofta genom att minska ner på kolhydrater och andra ämnen som man upplever att man är känslig mot. Och istället försöker man att äta en så ren kost som möjligt samtidigt som man tillför bakteriedödande ämnen som till exempel är växtbaserade som en kur för att normalisera bakteriemängden. I podden får vi tips om vad som kan vara viktigt att tänka på och vad som är bra att äta i ett inledningsskede för att avhjälpa SIBO. Till exempel är det bra att äta ovanjordsgrönsaker och lägga till lättsmält protein som fisk och kyckling, snarare än kött. Även rörelse och motion gör att besvären kan lätta, då cirkulation och syresättning kommer igång och bidrar till att matsmältningen fungerar bättre.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Chokladpudding med Holistic Chia

Nyttig chokladpudding till frukost – vilken god start på dagen! Denna frukost får man en god magkänsla av. Chiafrön är nämligen rika på omega-3, fiber och protein. Chiapudding med smak av choklad, äts med fördel som en lyxig frukost eller ett smarrigt mellanmål, eller varför inte som en dessert?

Ingredienser (1 större portion eller 2 små)

  • 3 dl mandelmjölk
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 3 msk Holistic Chia
  • 1 msk raw kakao
  • Eventuella tillval:
  • 1 tsk osötat jordnötssmör
  • Och/eller ½ skopa Holistic Vassleprotin i smaken vanilj

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en skål och ställ in i kylen i 3 timmar eller över natten. Rör om innan du äter den. Toppa med exempelvis bär, kokos och pumpakärnor.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Immunsystemet – världens bästa försvar

Ett försvar som kan klara av nästan vilken utmaning som helst, som blixtsnabbt samlar sina trupper och samordnar sina åtgärder. Och som dessutom bygger upp ett minne som gör att nästa gång samma inkräktare kommer så tar den sig inte ens över tröskeln. Och som är helt gratis. Vem vill inte ha ett sådant försvar?

Vårt första försvar

I vår första försvarsbarriär ingår huden och slemhinnorna. En mycket viktig del av slemhinnornas försvar är IgA-antikroppar som utsöndras på ytan av slemhinnan. IgA-antikroppar binder till bakterier och virus och hindrar dem att få fäste och infektera oss. I första försvaret ingår också magsyran i magsäcken, antimikrobiella ämnen i saliven och tårvätska och hela vår mikroflora som ger ett stort skydd. I vårt medfödda immunförsvar finns också makrofager, neutrofiler och NK-celler som känner av om något främmande kommit in i kroppen, eller om celler blivit infekterade eller onormala på något annat sätt, och då helt sonika dödar och äter upp dem. Vårt medfödda immunförsvar reagerar snabbt, inom minuter eller timmar.

Vårt andra försvar

Vårt andra försvar, det adaptiva immunförsvaret tränas upp under livet till att känna igen virus och bakterier som kroppen tidigare stött på. Här ingår vita blodkroppar som T-celler och B-celler. Den här delen av immunsystemet kan ta lite längre tid på sig, men kan försvara oss mot nästan alla typer av antigen som kan komma in i kroppen.

Hur blir man immun?

Vissa B- och T-celler kallas ”minnesceller” eftersom de kan komma ihåg tidigare infektioner som kroppen stött på. När samma virus eller bakterie dyker upp igen svarar immunförsvaret snabbare och kan stoppa inkräktaren innan den hinner orsaka en infektion.

Feber kan vara allt som behövs

Ett vanligt symtom på att immunsystemet dragit igång en reaktion är feber. Och det kan vara just den temperaturhöjningen som tar kol på viruset eller bakterien. Feber ska därför inte bekämpas till varje pris utan ofta är det bäst att låta kroppen jobba på. Men långvarig, hög feber kan bli för jobbigt för kroppen och kan vara ett symtom på ett allvarligare problem och kan behöva behandlas.[i]

Ofta märker du ingenting

Ofta märker du inte ens av att ditt immunsystem hela tiden arbetar för att hålla dig frisk. Det arbetar i det tysta, helt gratis. Det är något att skänka en tanke av tacksamhet åt.

Kolla in filmen!


[i]  https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/infektioner/feber/feber/

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Oregano mot kräksjuka

Vinterkräksjuka vill ingen ha! Men detta virus fortsätter vandrar fram och tillbaka över jordklotet och smittar människor som, istället för en helt vanlig trevlig dag, får en eller flera dagar med kräkningar och diarré. Studier på oregano väcker därför intresse!

Orsaken är norovirus

Vinterkräksjukan orsakas av norovirus som är ett väldigt smittsamt virus. Det kan räcka med ett fåtal viruspartiklar för att bli sjuk. Inte så roligt då att ett gram avföring från en sjuk person kan innehålla hundra miljarder viruspartiklar.[i] Norovirus är ett så kallat icke-höljebärande virus. Sådana virus är mer motståndskraftiga mot antiseptiska medel som handsprit och de överlever också på olika ytor väldigt länge. Ett sätt som noroviruset sprids är via kontaminerad mat, som frysta hallon. Ja, allt det där är ju inte så uppmuntrande läsning. Nu till det roliga.

Oregano kanske en räddare i nöden

I en studie ville man undersöka om essentiella oljor, bland annat från oregano, kan motverka virus som norovirus. Man använde två virus som liknar norovirus, som passade för testmodellen, och fann att oreganoolja faktiskt motverkar dessa virus. Man drog slutsatsen att oregano skulle kunna användas för att motverka att norovirus kontaminerar mat.[ii]

Virusets förmåga att infektera minskade

Oregano innehåller det aktiva ämnet karvakrol. Så mycket som 85 procent av oreganoolja kan vara just karvakrol.I en studie ville man undersöka effekten av både oreganoolja och ren karvakrol (> 98 procent) på norovirus. Man använde även här är ett norovirus som liknar det som smittar människor. Både oreganoolja och ren karvakrol minskade, på 15 minuter, virusets förmåga att infektera. Men efter timme var det ren karvakrol som var mest effektivt.[iii]

Våra kära kryddor är alltså mycket mer än bara goda.


[i] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/virus/norovirus-calicivirus

[ii] Elizaquivel, P et. al. The effect of essential oils on norovirus surrogates, Food control, Volume: 32, Pages: 275-278 Published: Jul 2013

[iii] Gilling DH et. al. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. J Appl Micobiol 2014 May;116(5):1149-63. doi: 10.1111/jam.12453. Epub 2014 Feb 12.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Träna bättre och gladare med MUSIK

Känner du att det tar emot att dra på sig träningsskorna och ta en runda? Att ta ut sig ordentligt lockar kanske inte alls? Men då finns det en bra ”medicin”, nämligen musik.

En studie på måttligt aktiva vuxna

Studien gjordes på 20 måttligt aktiva vuxna som var ovana vid intensiv intervallträning. En beskrivning som kanske skulle passa in på de flesta av oss. Deltagarna fick köra fyra rundor med sprintintervall (30 sekunder), på max av sin kapacitet. Däremellan fyra minuters vila. De fick göra testet både med och utan musik. Musiken fick de välja själva.

Mer styrka och glädje

Med musik i öronen fick deltagarna kraft att jobba hårdare OCH tyckte träningen var roligare än utan musik. Inte så dumt eller hur! Att lyssna på musik i samband med intensiv intervallträning kan, enligt forskarna, vara ett effektivt sätt att få människor att vilja delta och utöva denna form av träning. Så på med både träningsskor och favoritmusik!

Stork MJ et. al. Music enhances performance and perceived enjoyment of sprint interval exercise. Med Sci Sports Exerc. 2015 May;47(5):1052-60.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Problem med pollen? 

I så fall är du inte ensam. Cirka 30 procent av alla svenskar har pollenallergi. Varför så vanligt? Vad händer i kroppen? Och hur kan jag veta om jag är allergisk eller förkyld?

För lite bakterier?

Behöver vi ha mer kontakt med bakterier och andra mikroorganismer? Ja det verkar så. En för låg exponering för mikroorganismer tidigt i livet verkar leda till en obalans i immunsystemet som ökar risken för allergi.[1] Att växa upp med många syskon, dela sovrum, ha husdjur, bo på landet och bo på bondgård minskar risken för allergi. Låg levnadsstandard är ofta kopplad till lägre allergifrekvens, men i länder som fått ett mer ”västerländskt levnadssätt” ökar ofta allergifrekvensen snabbt.

Kan luftföroreningar spela roll?

I en väldigt intressant studie från 2019 visar forskare för första gången någonsin att växter som utsätts för luftföroreningar blir ”stressade” vilket kan leda till att plantans pollen blir mer allergent. Mängden av vissa ämnen som kan öka risken för en allergisk reaktion var signifikant högre i pollen från förorenade områden än från områden med bättre luft.[2] Vi får se vad framtid forskning i ämnet kommer fram till.

Korsreaktioner gör dig mer känslig

Korsreaktioner innebär att ämnen i vissa livsmedel liknar pollen så mycket att kroppen reagerar även på dessa. Så mycket som 90 procent av alla med pollenallergi har korsreaktioner mot olika livsmedel.[3] Vanliga korsreaktioner är mot äpple, körsbär, persika, selleri, jordnötter och sojabönor med mera. En del med pollenallergi kan tåla dessa livsmedel andra tider på året, men inte under pollensäsong. Ofta kan man också tåla dessa livsmedel bättre om de tillagas, då allergenen är känsliga för värme.[4]

Är jag allergisk eller förkyld?

Inte alltid så lätt att veta. Många symtom påminner om varandra. Men här är några skillnader.

  • Allergi ger rinnsnuva, flera nysningar på raken, klåda i ögon och näsa, ingen feber med håller ofta på i veckor eller månader.
  • Förkylning ger med tiden ger tjockare snuva, enstaka nysningar, ingen klåda, kan ge feber och vara ofta bara en vecka.

Alla slemhinnor hänger ihop

Alla slemhinnor i kroppen hänger ihop i ett enda stort system och kommunicerar med varandra. Under pollensäsongen uppstår inflammation även i tolvfingertarmen hos pollenallergiker.[5] Allergiska symptom, positiva prick-test, astma och dålig lungkapacitet är vanligare hos personer med inflammatorisk tarmsjukdom. Tarmen är dirigenten bland slemhinnorna, så tar men hand om den, tar man hand om hela kroppen.

Vitamin C sänker histamin

Vid allergi mot exempelvis pollen frisätts histamin, vilket gör att näsa och ögon börjar rinna och slemhinnorna svullnar. Så glädjande för många att vitamin C fungerar som ett naturligt anti-histamin. Vitamin C minskar frisättningen av histamin från vita blodkroppar och ökar hastigheten varmed histamin utsöndras ur kroppen. Histamin ökar exponentiellt i blodet när halten vitamin C minskar.[6] Vid pollenallergi kan det vara bra att inta minst 2 gram vitamin C per dag.[7]

Kolla in filmen.


[1] Kuo CH et. al. Early life exposure to antibiotics and the risk of childhood allergic diseases: An update from the perspective of the hygiene hypothesis. J Microbiol Immunol Infect. 2013 Jun 7. pii: S1684-1182(13)00074-1

[2] Lucas JA et. al. Oxidative stress in ryegrass growing under different air pollution levels and its likely effects on pollen allergenicity. Plant Physion Biochem 2019 Feb;135:331-340.

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213550/

[4] http://www.allergiguiden.com/start/korsallergi/

[5] Magnusson J et. al. , Seasonal intestinal inflammation in patients with birch pollen allergy. J Allergy Clin Immunol. 2003 Jul;112(1):45-50. 4. Ceyhan BB et. al Bronchial hyperreactivity and allergic status in inflammatory bowel disease. Respiration. 2003 Jan-Feb;70(1):60-6.

[6] Thornhill SM. Altern Med Rev 2000 Oct;5(5):448-54

[7] Bucca C et al. Ann Allergy1990;65:311-314.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Muffins med lemoncurd och kokosgrädde

Dessa glutenfria muffins är helt utan mjölk, ägg och smör. De är dessutom sötade med banan istället för socker. Hur bra? De var ett uppskattat inslag till fikat. Och konstigt var väl inte det – de var sötsyrliga och saftiga med en krämig topping.

Ingredienser

Muffins

  • 1 chiaägg (1 msk chiafrön + 3 msk vatten)
  • 1 msk smält kokosolja
  • 1 msk vinäger
  • 2 msk mandelmjölk
  • 2 mogna bananer
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4 msk krossade linfrön
  • 4 dl mandelmjöl
  • En nypa salt

Lemon curd

  • 1 citron
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1/3 dl agavesirap
  • 1/2 dl kokosolja

Gräddtopping

  • 2 dl Kokosgrädde
  • 1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop chiaägget och låt det stå i 15 min för att få rätt konsistens. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda därefter resterande ingredienser i en annan bunke. Häll ner den torra blandningen och rör om till en jämn smet. Fyll muffinsformarna jämnt och baka dem i ugnen i ca 22 minuter.

Förbered sedan lemon curd. Finriv citronskalet och pressa ur saften till ca 0,5 dl. Vispa samman citronsaft med majsstärkelse och agavesirap i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter. Ta av plattan och tillsätt citronskal och kokosolja. Rör om tills kokosoljan har smält och krämen blivit slät. Låt den sedan svalna innan du lägger på lemon curd på muffinsen.

Fortsätt sedan med gräddtoppingen. Blanda kokosgrädde och vaniljpulver, och tryck ut med hjälp av en sprits. Toppa med finrivet citronskal eller chiafrön.

Publicerat i Artiklar | 2 kommentarer

Fibrer är superviktiga!

Fibrer kanske inte låter så spännande, men ack vad fel det vore att underskatta dem! En stor studie som nyligen publicerades i The Lancet ger fibrerna deras rättmätiga ställning på tallriken och i våra liv.

Fibrer – vad gör de?

Fibrer är långa kolhydrater som inte bryts ner av matsmältningen utan når tjocktarmen intakta. I tjocktarmen blir det kalas för tarmfloran som bryter ner fibrerna till kortkedjade fettsyror (SCFA) och gaser. Fibrerna har stor påverkan på tarmflorans sammansättning och balansen i tarmen i stort. Och de som gynnar tarmen, gynnar hela kroppen. Fibrer som inte bryts ner så mycket binder istället vatten vilket gör att volymen på avföringen ökar, vilket i sin tur motverkar förstoppning. Nu till den intressanta studien.

Fibrer håller oss friska

I studien har man sammanfattat resultaten från totalt 243 studier med mer än 4 500 deltagare. Den grupp som åt mest fibrer, jämfört med de som åt minst, hade bland annat lägre kroppsvikt, lägre blodtryck och lägre total-kolesterol. De hade också 15-30 % lägre dödlighet totalt sett och också specifikt för dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom. Bäst effekt hade fibrerna i den grupp som åt 25 ̶ 29 gram om dagen. Men forskarna tror att om deltagarna hade intagit ännu mer fibrer skulle den gynnsamma effekten kunnat bli ännu större.[1]  

Var hittar man fibrer?

Fibrer finns i exempelvis fullkornsprodukter, bönor och linser, frukt och grönsaker. Enligt Livsmedelsverkets undersökning från 2010-2011 intar svenskar omkring 20 gram fibrer om dagen. Livsmedelsverkets rekommendation ligger på 25-35 gram per dag och de konstaterar därför att många behöver äta mer fibrer.[2] Men vi är alla olika och vissa individer har svårt att tåla fibrer och får symtom på IBS när de äter fibrer. Ibland kan detta bero på en obalans i tarmfloran kallad SIBO. Läs mer om SIBO här.


[1] Reynolds A et. al. Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. Lancet 2019 Feb 2;393(10170):434-445

[2] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fibrer

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar