Kimchi

Kimchi är en traditionell koreansk delikatess. Passar fint som tillbehör till det mesta. Du kan välja själv vilka grönsaker du föredrar. Det vanligaste är att man använder salladskål som bas i kimchi, vi valde att göra denna utan.

  • Rättika
  • Morot
  • Chili
  • Gurka (Inläggningsgurka)
  • Gul lök

Kryddblandning:
4 msk färsk riven ingefära
4 msk chiliflakes
4 -6 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 1/2 msk agavesirap

Skär och hacka grönsakerna tunt. Krama ihop dem med kryddblandningen, blanda noga och massera in kryddorna ordentligt. Packa kimchin tätt i rena glasburkar; lägg i någon näve eller två och tryck till ordentligt så inga luftfickor finns kvar i burkarna. Sätt på locken och låt stå i rumstemperatur ett dygn innan burkarna flyttas in i kylen och får stå i 7 dagar innan servering.

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , | Lämna en kommentar

Banan- och äppelbröd

  • 5 dl glutenfria havregryn
  • 3 st mosade bananer
  • 2 dl rivet äpple
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1,5 msk vinäger
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk vanilj
  • 0,5 dl växtbaserad mjölk
  • 0,5 dl Holistic kokosolja
  • 0,5 dl honung

Mixa alla torra ingredienser. Blanda sedan ner all vätska till en smet. Lägg i en liten brödform och sätt in i ugnen i ca 35 grader på 175 grader. Stäng av ugnen och låt brödet vila kvar i ugnen i ca 10 minuter innan du tar ut det och det får svalna.

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Snabb bärpaj

Blanda i en skål till en deg. Tryck ut i en springform. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter, den ska få lite färg.

Ta ut och låt svalna. Häll i färska bär av önskad sort. Vi använde röda vinbär och hallon. Servera med glass eller vispad växtbaserad grädde.

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , | Lämna en kommentar

Ta hand om äppelskatten

Just nu dignar äppelträden av härliga frukter. Enligt en rapport från SLU kan fritidsodlarnas sammanlagda skörd uppgå till 280 000 ton.

Många äpplen ligger dock och ruttnar vilket är synd med tanke på att de både är ekologiska och närodlade till skillnad från majoriteten äpplen som finns på affären resten av året. Men för den som gillar att frossa i äpplen, sylta, safta, musta och baka finns oändliga möjligheter. Ett tips för dig som vill avnjuta äpplen längre fram är att paketera dem i lådor med tidningar mellan varje äppellager. Ställ lådan svalt så är oddsen höga att du kan njuta av äpplen länge.

 

Utbud och efterfrågan
Oavsett om redan gått loss i köket eller inte så finns det kanske fallfrukt som ligger där under trädet och ruttnar. Du kanske inte hinner ta hand om äpplena eller så kanske du inte har mer plats i frysen. Då finns flera smarta alternativ. Föreningen Äkta vara har till exempel startat kampanjen Fallfrukt som är en kontaktförmedling på nätet där den som söker äppelintressenter, och den som har äpplen att skänka, kan hitta varandra.

 

Ta bort dem

Äpplen bör inte ligga kvar under trädet. Ruttna äpplen kan orsaka fruktmögel och gynnar rönnbärsmal vars sporer och larver övervintrar i jorden. Fallfrukten drar dessutom till sig getingar, sniglar samt större skadedjur som rådjur och vildsvin. Men stoppa dem inte i komposten. För många äpplen kan resultera i minder syre och en obalans som saktar ner nedbrytningsprocessen.

 

Sätt upp skylt
Ett effektivt sätt att skapa förutsättningar att äpplena kommer till nytta kan vara att sätta upp en skylt vid vägkanten om att förbipasserande kan stanna och plocka. För den som inte har egna äpplen, och därmed köper såväl färsk frukt och mos som fraktats långt, kan det innebära stor glädje. Och den som har överflöd av äpplen får dem borttransporterade på enkelt och smidigt sätt.

 

Vill du ha recept på en massa gott att tillaga av äpplen?

Klicka här för äppelmos

Klicka här för torkade äppelringar

Klicka här för äppelkompott

Publicerat i Artiklar, Inspiration, Recept, Tips, Vegan | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Pumpasoppa

  • 1 butternutpumpa
  • 500 gram polkabetor
  • 1 gul lök
  • salt
  • peppar
  • cayenne
  • gurkmeja
  • rostade pumpakärnor (till servering)
  • växtbaserad creme fraishe (till servering)

Skär pumpa, lök och polkabetor i mindre bitar och koka tillsammans med önskad mängd av kryddorna. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Använd en potatisstöt alternativt en stavmixer för att skapa en soppa med struktur. Toppa med rostade pumpakärnor och servera med växtbaserad creme fraishe.

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , | Lämna en kommentar

Pumpawraps med dilldressing

Dilldressing

  • 2 dl växtbaserad creme fraishe
  • 2-3 msk dill (torkad eller färsk)
  • 1 msk vegansk majonnäs
  • juice från ½ citron
  • salt
  • peppar

Blanda ihop och smaka av.

Wraps

  • 400 g vatten
  • 1 tsk bakpulver
  • 150 g majsmjöl
  • 50 g rismjöl
  • ½ tsk salt
  • 30 g Holistic psylliumfröskal

Blanda allting till en jämn smet, låt stå i 15 minuter. Dela i 5 st lika stora bitar och kavla ut tunt på majsmjöl. Stek dem i torr stekpanna på hög värme.

Pumpawraps

Skär butternutpumpa i 1 cm tjocka skivor och rosta i ugn på 200 grader i ca 15 minuter med kokosolja, salt, rostad paprika och vitlök.

I wrapen, lägg en bädd av gröna blad samt de grönsaker du önskar. Lägg i önskad mängd rostad pumpa och toppa med dilldressingen.

 

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Lingon – den röda skatten

Lingonen är omtyckta. Både som rårörda till husmanskost och som smaksättare i bakverk och desserter. De är dessutom ett av de nyttigaste bären i våra svenska skogar.

Vi människor har i alla tider använt ämnen från bär och växter för att stärka hälsan. På senare år har importerade bär som till exempel Acai fått en mer framträdande roll i jämförelse med våra svenska skatter och det är synd. För enligt en studie vid Lunds universitet då man jämförde hälsoeffekten av lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och acaibär gav lingon det bästa hälosresultatet.

 

Stabilare blodsocker
Den vetenskapliga studien som gjordes av fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och biomedicinska doktor Lovisa Heyman-Lindén visar bland annat att det röda bäret ger stabilare blodsocker, lägre kolesterolvärde, bromsar viktuppgång, förhindrar fetma och lindrar inflammationer. Fördelarna tros hänga ihop med bärets höga halt av polyfenoler.

 

Motverkar urinvägsinfektioner
Våra förfäder använde lingon mot olika åkommor. Bland annat som febernedsättande medel och till att behandla urinvägsinfektioner. Och det var smart. För lingon innehåller tanniner, som enligt en finsk studie som publicerades i British Medical Journal, är verksamma mot just urinvägsinfektion.

Rik på antioxidanter
Enligt siffror från Livsmedelsverket innehåller lingon bland annat antioxidanten vitamin C samt K och folat. Även kalium, vitamin E, mangan samt fibrer som motverkar att du får i dig för mycket av det onda kolesterolet LDL som är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar.

 

Eftertraktade antioxidanter
En studie (Wang et al 2005) visar att ämnen i lingon dessutom kan hämma uppkomst av vissa cancerformer, och dessutom få vissa cancerceller i cellodling att försvinna genom så kallad programmerad celldöd (apoptos). Tänk att ett rött litet bär i våra skogar besitter sådana talanger.

 

Lång hållbarhet
Lingon innehåller det naturliga konserveringsämnet bensoesyra. Bäret är helt enkelt utrustat med ett naturligt konserverande ämne som gör att du slipper tillsätta extra konserveringsmedel när du kokar sylt, gelé eller saft. Och hållbarheten är lång. Även om du minskar på sockret. Så ett tips; ut och plocka den röda skatten!

Publicerat i Artiklar, Superfood | Etiketter , | 1 kommentar

Lingonswirlsmoothie

  • 1 banan
  • 1,5-2 dl växtbaserad yoghurt
  • 2 msk jordnötssmör
  • ca 1,5 dl frusna lingon
  • 1 tsk vaniljpulver
  • ca 1 msk limejuice
  • färsk mynta efter smak

Mixa yoghurt, banan, jordnötssmör och vaniljpulver. Mosa lingon tillsammans med limejuice och färsk mynta. Lägg lingonmoset i botten på en glasburk och låt en sked stå kvar i. Häll över yoghurten. Dra sedan upp skeden i en cirkulerande rörelse och skapar en snygg effekt.

Publicerat i Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Lingonbröd

  • 4 dl havregryn (glutenfria)
  • 4 dl bovetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • ca 4 dl vatten
  • 2 msk Holistic kokosolja
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 2,5 msk Holistic psylliumfröskal
  • 4 st chiaägg (chiaägg= 1 msk chia + 2 msk vatten)
  • 2 dl lingon (tinade och avrunna)

Börja att göra chiaäggen och låt dem stå i ca 10 minuter. Totalt 4 msk chia med 8 msk vatten.

Blanda all torra ingredienser i en skål, tillsätt sedan vatten, olja, choaägg och rör om ordentligt. Degen blir mycket kladdig. Tryck ner smeten i en brödform. In i ugnen på 175 grader i ca 50 minuter. Känn efter med sticka, om den är torr är brödet klart.

Låt brödet svalna innan du skär upp. Går bra att frysa.

Publicerat i Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Granola med äpple och kokos

  • 2 msk Holistic kokosolja
  • 2 dl havregryn, glutenfria
  • 1 dl cashew (hackade)
  • 1 dl mandlar (hackade)
  • 1 dl rostade kokoschips
  • 2 dl torkade äppelringar (klippta i bitar)
  • en nypa salt
  • kanel efter smak
  • 2 msk lönnsirap

Sätt på ugnen på 150 grader. Blanda allt förutom torkade äppelringar och kokoschips i en bunke tillsammans med kokosolja, salt, lönnsirap och kanel. Sprid ut på en plåt täckt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 20 minuter. När det svalnat, blanda ner äpple och kokoschips.

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , , | Lämna en kommentar