Så uppnår du flow

Att arbeta hjärnsmart och att uppnå flow – det är ämnena för den här veckans avsnitt av Holistics podd Hälsa kommer inifrån. Gäst är Ellinor Ladenberg, som berättar hur vi blir bättre på att fokusera. Du får också veta de fyra stegen som leder till flow! 

Öka din prestationsförmåga med 500 procent

Flow är ett tillstånd där vi tappar tid och rum, ett nästan mytiskt tillstånd som vi kanske hört att författare och elitidrottare hamnat i när de varit mitt i sin prestation. Men flow är ett tillstånd som finns inom räckhåll för oss alla. Och det kan vara värt att sträva efter. Förutom att våra må gott-hormoner peakar så ökar flow också enligt studier vår prestationsförmåga med fantastiska 500 procent.

Jobba smartare, inte hårdare

Ellinor Ladenberg är konsult och utbildare som bland annat föreläser och producerar utbildningar för Holistic. Hon har ofta haft högpresterande tjänster på högpresterande företag och noterade hur mycket sämre hon fungerade när det blev vanligt med laptops och mobiler. 

Hon blev konstant tillgänglig och jobbade mer – men blev allt tröttare och mindre skarp. Detta fick henne att fundera över hur vi kan jobba smartare och inte hårdare, mer i samklang med hur hjärnan fungerar. 

En maximal och stressfri arbetsdag

Att jobba hjärnsmart innebär att stressa mindre och fokusera mer. Att prestera i sig är inte dåligt, men vi behöver tillåta oss regelbunden återhämtning för att kunna prestera på topp igen. Du har säkert hört uttrycket att det är i vilan det händer. En bit in i avsnittet förklarar Ellinor Ladenberg hur det kommer sig att vi presterar ännu bättre om vi vilar mellan arbetsuppgifterna. 

Missa inte hennes smarta tankar om hur vi kan lägga upp vår arbetsdag för att få maximalt gjort på ett smart och stressfritt sätt.

Sluta multitaska

Glöm det där med multitasking. Att vara i djup koncentration är en förutsättning för att kunna hamna i flow. Och flow är som sagt ett effektivt, men också skönt och välgörande tillstånd. 

Vi hamnar i flow när koncentrationen är så djup att tid och rum tycks upphöra. Det beskrivs som ett extatiskt tillstånd där vi är utanför oss själva. Vi mår bra när vi är i flow, det är nämligen en cocktail av sköna signalsubstanser som samverkar för att vi ska hamna i tillståndet. Flow minskar också vår stress och ökar glädjen i att prestera. 

Ellinor själv strävar efter att vara i flow någon gång varje vecka och här berättar hon om de fyra steg som leder till flow. Missa inte heller hennes två viktigaste tips på hur vi gör för att hamna i det åtråvärda tillståndet!

Metod för att träna ditt fokus

För att kunna hamna i det åtråvärda tillståndet av flow behöver vi först kunna fokusera. Bara det är utmaning. 

Aldrig tidigare i historien har vi haft så mycket yttre störande stimuli. Enligt en studie som Ellinor refererar till blir vi störda cirka 90 gånger per arbetsdag, och de flesta av gångerna stör vi oss själva. 

Lägg till detta att vi är ”programmerade” att lätt upptäcka distraktioner för att kunna skydda oss från anfallande djur så förstår vi att det är en utmaning för oss att vara djupt koncentrerade! Det är alltså inte så konstigt att vi hela tiden får impulser att ge efter för mobilens dragningskraft eller de blinkande mobilnotiserna.

Men det går att träna upp sin förmåga till fokus. Ellinor Ladenberg delar med sig av en metod där du stegvis ökar tiden då du koncentrerar dig, och ger också tips på hur du klarar att hålla fokus på arbetsplatser med öppna landskap.     

Publicerat i Pod, Podd | Lämna en kommentar

Zink – en nyckel till hälsosamma blodsockernivåer

Flera studier har visat betydelsen av zink för en normal blodsockerreglering. Både nivåer av blodsocker och fettsyror i blodet kan kopplas till detta mineral. En orsak är att zink reglerar insulin.

Insulin är avgörande för vår blodsockerreglering. Det har formen av en oregelbunden boll med en zinkatom i mitten. Att zink är viktigt för att normalisera blodsockret, är därför uppenbart. Utan tillräckliga nivåer av zink, kan vi få en ond cirkel av alla de effekter vi sammankopplar med förhöjt blodsocker och en ämnesomsättning som inte fungerar som den ska.

Flera studier har visat att tillskott av zink kan normalisera blodtryck, blodsocker och minska skadliga fettsyror i blodet. (Antar att det hänvisas till dessa studier i referensen nedan?)

Zink avgörande förblodsockret

Förutom att zink är en del av själva insulinet, är det också inblandat i bildningen, lagringen och frisättningen av hormonet. Det här gör att forskarna kopplar ihop mineralet med typ-2-diabetes, men även de sjukdomar som är kopplade till förhöjt blodsocker som åderförkalkning och det metabola syndromet. Det finns dessutom indikationer på att vid övervikt utsöndras mer zink med urinen vilket ökar risken för zinkbrist.

Insulinkänslighet blev bättre med zink

Ett mått på en hälsosam blodsockerreglering, är hur mycket insulin som krävs för att våra celler ska ta upp glukos från blodet. Detta kallas med ett annat ord för insulinkänslighet. En låg känslighet för insulin höjer blodsockret och glukos stannar längre i blodkärlen där det gör skada.  Zink har visat sig motverka detta. Hos diabetiker ökade insulinkänsligheten samtidigt som blodsocker vid fasta och nivåerna av insulin i blodet minskade. Kort sagt fick de en mer välfungerande blodsockerreglering .

Forskarna tror att en djupare förståelse för den roll zink spelar i kroppen, kommer att hjälpa oss att effektivt använda mineralet för att stötta en friskare blodsockerreglering.

Referens

Joanna Suliburska et al, Zinc status is associated with inflammation, oxidative stress, lipid, and glucose metabolism, 2018.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Raw Rocky road med Holistic Kokosolja

Hemgjord kola och choklad tillsammans med en blandning nötter – vilken god blandning av sött och salt. Rocky Road är en favorit för många på julens dessertbord. Här kommer ett recept på en mer hälsosam variant.

Recept


Kola

  • 18 färska dadlar
  • 2 msk kokosolja
  • 1 msk jordnötssmör
  • 1 nypa salt

Kärna ur dadlarna. Mixa alla ingredienser med hjälp av en matberedare eller stavmixer. Pressa ut kolan i en form som är ca 15 x 20 cm stor. Frys kolan i ca 20 minuter. Ta sedan ut den och skär ett rutigt mönster så du får ”tärningar”.

Nötmix

  • 1/2 dl pistaschnötter (Kan även bytas ut till cashewnötter)
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl kokosflakes
  • 1/2 kakao nibs
  • Skala pistaschnötterna.

Hacka alla nötter och kokosflakes och lägg dem sedan i en skål. Lägg sedan i kakao nibs i skålen.

Choklad

  • 0.75 dl kokosolja
  • 2 msk honung
  • 1 dl kakao

Värm kokosoljan i en kastrull. Häll i kakao och honung och rör om. Blanda sedan ner nötmixen och kolatärningarna i chokladen och rör om. Lägg ett bakblåtspapper i en form som är ca 15 x 20 cm. Tryck ut smeten i formen. Lägg sedan in formen i frysen i 3-4 timmar. Skär ut fyrkantiga bitar och servera.

Publicerat i Artiklar, Raw Food, Recept | 2 kommentarer

Vegansk risgrynsgröt

Vad är en jul utan tomtegröt? Risgrynsgröt är ljuvligt gott och går hur bra som helst att göra helt mjölkfri.

Recept

  • 1,5 dl grötris
  • 4 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 1 krm salt
  • 5-6 dl kokosmjölk

Gör så här

Blanda grötris, vatten och salt i en kastrull och koka upp. Koka under lock på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt kokosmjölk och kanelstång och koka upp på nytt. Passa gröten så att den inte kokar över. Koka upp och låt gröten svälla på svag värme under lock ca 40 minuter. Rör då och då och smaka av så att risgrynen är genomkokta och klibbiga. Sedan är den klar att serveras.

Publicerat i Artiklar, Recept, Vegan | Lämna en kommentar

Bountybollar med Holistic Kokosolja

Dessa chokladbollar är himmelskt goda. De tar lite tid att göra, men är värda sin väntan. De innehåller Holistic Kokosolja, som är rik på mellanlånga fettsyror – särskilt de viktiga fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra. Hur bra som helst!

Recept

2 dl kokosmjölk
75 g Holistic Kokosolja
200 g riven kokos
1 msk honung
1/2 tsk vaniljpulver
150 g choklad med hög kakaohalt, minst 70 procent

Gör så här:

Smält kokosoljan i en kastrull och tillsätt kokosmjölk, honung och vaniljpulver. Låt det sjuda upp. Tillsätt kokosflingorna och blanda väl. Låt smeten stelna i kylen i minst en timme. Forma kokosblandningen till 15-20 st bollar och sätt in dem i frysen eller kylen i ca 30 minuter. Smält chokladen försiktigt under tiden, antingen i en kastrull eller ett vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen och ställ in i frysen eller kylen för att bollarna ska kallna. Sedan är de klara att servera. Ett tips – de förvaras bäst i kylen.

Publicerat i Artiklar, Recept | Lämna en kommentar

Är din lever och galla i balans?

Levern är ett fantastiskt, kraftfullt och hårt arbetande organ. För att förebygga sjukdom är det viktigt att bibehålla en frisk lever. Som tur är finns det livsstilsvanor och mat som kan göra det.

Levern hjälper till med avgiftning, gallproduktion, hormonproduktion, immuncellaktivering och lagring av järn och koppar samt vitamin A, B12, D, K och E. Faktum är att allt som kommer in i kroppen via munnen behandlas av levern. En viktig funktion i levern är utsöndring av galla. En frisk lever spelar också en viktig roll i att lagra energi.

En överbelastad lever

I det moderna samhälle vi lever i kan levern bli överbelastad och ha svårare för att utföra sina väsentliga funktioner. Denna överbelastning kan i sin tur leda till sjukdomar. Blockeringar i gallblåsan, såsom gallsten, kan hindra gallans förmåga att föra ut gifter. En lever som inte fungerar optimalt och producerar mindre galla kan resultera i matsmältningsproblem som uppblåsthet, förstoppning och magsmärta.

Betydelsen av gallan

Galla stimulerar tarmrörelserna. För lite galla kan leda till förstoppning och för mycket kan leda till diarré. Galla hjälper till i nedbrytningen av fetter. Galla transporterar också gifter från levern till avföringen. Fettlösliga vitaminer, som vitamin A, D, E och K, kan bara tas upp effektivt i kroppen om det finns tillräcklig galla.

 Leverfunktionen är viktig för hormonbalansen

Levern och sköldkörteln har en nära relation, detta då sköldkörtelhormonet Tyroxin (T4) omvandlas till Trijodtyronin (T3) i bland annat levern. Ett sköldkörtelproblem kan faktiskt vara resultatet av ett problem med gallan och lever.[1] Mentala obalanser kan vara resultatet av en leversjukdom eller fettlever, på grund av leverns inflytande på hormoner.

Tecken på gallproblem

Det finns ett brett spektrum av symtom från gallproblem, exempel på dessa kan vara:

  • Mår dåligt av fet mat
  • Äpple, paprika och gurka kan skapa problem
  • Sveda, värk och känsla av stas i gallområdet
  • Illamående
  • Vaknar ofta mellan klockan 2 och 4 på natten och kan då må illa
  • Smakar illa i munnen på morgonen – gallsmak
  • Kraftig gallreaktion kan ge kräkning
  • Känningar från en punkt vid höger skulderblad
  • För dålig gallproduktion ger ofta förstoppning

Hur kan man stödja levern:

1. Ät livsmedel som stöder levern

Livsmedel som främjar en sund lever och gallproduktion är till exempel blåbär[2][3], rödbetor[4], maskros och andra beska och sura livsmedel samt gröna bladgrönsaker som till exempel spenat[5]. Välj helst ekologiska livsmedel, det sänker toxinbördan på levern.

2. Djupandas

Levern är placerad strax under diafragman, vår viktigaste inandningsmuskel. Under djupandning skjuts diafragman ner vilket masserar levern och stimulerar gallproduktionen och avgiftningen.[6]

3. Minska stress

Känslomässig stress är skadligt för hälsan då det skapar en kaskad av kamp- eller flykthormoner, såsom kortisol, och adrenalin.


[1] Kabadi UM, Premachandra BN. Serum T3 and reverse T3 levels in hepatic cirrhosis: relation to hepatocellular damage and normalization on improvement in liver dysfunction. 1983.

[2] Zhu J, Zhou M, Zhao X, Mu M, Cheng M. Blueberry, combined with probiotics, alleviates non-alcoholic fatty liver disease via IL-22-mediated JAK1/STAT3/BAX signaling. 2018.

[3] Bingül İ, Başaran-Küçükgergin C, Aydın AF, Soluk-Tekkeşin M, Olgaç V, Doğru-Abbasoğlu S, Uysal M. Blueberry treatment attenuated cirrhotic and preneoplastic lesions and oxidative stress in the liver of diethylnitrosamine-treated rats. 2016.

[4] Szaefer H, Krajka-Kuźniak V, Ignatowicz E, Adamska T, Baer-Dubowska W. Evaluation of the effect of beetroot juice on DMBA-induced damage in liver and mammary gland of female Sprague-Dawley rats. 2014.

[5] Laura Inés Elvira-Torales, Gala Martín-Pozuelo, Rocío González-Barrio, Inmaculada Navarro-González, Francisco-José Pallarés, Marina Santaella, Javier García-Alonso, Ángel Sevilla, María Jesús Periago-Castón. Ameliorative Effect of Spinach on Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Induced in Rats by a High-Fat Diet. 2019.

[6] https://blog.bioticsresearch.com/5-ways-to-promote-bile-production-to-optimize-nutrition

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Är antioxidanter farliga? – Svaret är nej!

Close up of a juicy pomegranate.

Professor Martin Bergö har uttalat sig i SR om att antioxidanter är farliga och han rekommenderar att vi inte ska ta tillskott med antioxidanter och inte heller dricka shots och smoothisar med gurkmeja och ingefära. Det kan öka risken för cancer säger han.

Låt oss titta lite närmare på detta.

Det finns tusentals studier på tex gurkmeja som visar på positiva resultat vid cancer. Martin Bergö kommenterar inte dessa. Varför?

Men låt oss titta lite på E-vitamin och cancer som han också nämner.
Jag vet inte vilken form av E-vitamin Martin Bergö har använt i sina studier. Är det syntetisk dl-alfatokoferol, naturlig d-alfatokoferol eller naturlig fullspektrum E-vit med alla 8 former, 4 tokoferoler och 4 tokotrienoler. I naturen förekommer dessa 8 alltid tillsammans.

När man upptäckte E-vitamin undersökte man de olika molekylerna och fann att alfa-tokoferol hade störst effekt. Man drog slutsatsen att den var mest effektiv och så satsade man på den. Nyare studier har visat att det är gamma-tokoferol som är den viktigaste formen men att alla olika formerna samverkar. När man ger bara alfa-tokoferol så trycker den ner gamma-tokoferol vilket tycks vara anledningen till att studier visat att tillskott med E-vit kan öka risken för cancer medan E-vitamin i kosten (en kombination av alla 8 former) inte ökar risken för cancer.
Men så är det ju ofta när man gör studier. Det finns systemfel i upplägget och resultatet blir därefter.

Studier görs som regel på syntetiskt dl-alfatokoferol som inte är det som kroppen är van vid.
”Under 2000-talet företogs några undersökningar som utgick från hypotesen att E-vitamin skulle förhindra uppkomsten av kardiovaskulära sjukdomar och cancer. Studier visade dock motsatta resultat: tillskott av syntetiskt E-vitamin korrelerade med fler fall av hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Detta stöds också av senare undersökningar, som följt upp tidigare undersökningar på syntetiskt alfatokoferol och studerat långsiktig effekt på tillskott. Forskning fortgår emellertid på huruvida det finns positiva samband mellan andra former av E-vitamin (tillsammans med selen) och prostatacancer.” Källa: Wikipedia

”Resultaten av våra undersökningar talar för att tokoferolblandningen har starkare antioxidanteffekt än alfa-tokoferol ensam och att alfatokoferol ensam inte är en idealisk antioxidant. Frånvaro av effekt av vissa kommersiella tokoferolpreparat i kliniska studier kan bero på frånvaron av gamma- och delta-tokoferol”.
Ref: Tom Saldeen, Läkare, professor. Medicinska Access Nr 1 2016 sid 7-8

Bara alfa-tokoferol ensamt skapar en obalans.
”Efter intag av 1200 IE α-tokoferol per dag under åtta veckor hade nivån av α-tokoferol stigit med 100-300 procent medan nivån av γ-tokoferol sjunkit med 50-70 procent.”
Ref: G.J. Handelman, L.J. Machlin, K. Fitch, J.J. Weiter, E.A. Dratz, Oral alpha-tocopherol supplements decrease plasma beta and gamma tocopherol levels in humans, J. Nutr. 115 (1985) 807–813.

Vitamin E och bröstcancer

”Minskad risk för bröstcancer i gruppen som intog störst mängd vitamin E jämfört med lägst mängd. Intag via kosten det vill säga en blandning av tokoferoler och tokotrienoler.

  • Fertila kvinnor med ärftlig risk för bröstcancer hade en 90 % minskad risk
  • Fertila kvinnor utan ärftlig risk för bröstcancer hade en 50 % minskad risk
  • Kvinnor efter menopaus, med ärftlig risk för bröstcancer hade en 30 % minskad risk
  • Kvinnor efter menopaus, utan ärftlig risk för bröstcancer hade en 50 % minskad risk”

Ref: Schwenke DC. Does lack of tocopherols and tocotrienols put women at increased risk of breast cancer? J Nutr Biochem. 2002 Jan;13(1):2-20.

Vitamin E och prostatacancer

”Närvaro av gamma-tokoferol eller en mix av gamma- och delta-tokoferoler bidrar till att cancerceller från prostatacancer självdör. Detta utan att påverka de frisk cellerna. En mix av tokoferoler ger en synergistisk effekt.”
Ref: Jiang Q gamma-Tocopherol or combinations of vitamin E forms induce cell death in human prostate cancer cells by interrupting sphingolipid synthesis. Proc Natl Acad Sci U S A. 2004 Dec 21;101(51):17825-30.

Tokotrienoler och cancer

”Tokotrienoler kan motverka cancer genom att:

  • Trigga cancercellerna att självdö (apoptos) bland annat i prostata och bröst.
  • Kan aktivera tumörhämmande gener som p53.
  • Förhindrar tillväxt av blodkärl in i tumören (förhindrar angiogenes) vilket minskar tillväxten och bildning av metastaser.

Detta utan att skada de friska cellerna eller blodkärlen runt omkring.”

Ref: Srivastava JK, et al. Biochem Biophys Res Commun. 2006 July 346(2):447-53.
Nesaretnam K, et. al. Asia Pac J Clin Nutr. 2007 March 16(3):498-504
Agarwal MK et. al. Cell Cycle. 2004 February 3(2):205-11.
Nakagawa K, et. al. J Nutr. 2007 August 137(8):1938-43.

Mycket forskning talar alltså för att E-vitamin i rätt form skyddar mot olika former av cancer, men att fel form inte gör det.

Jag håller med Martin Bergö om att folk har missuppfattat detta med antioxidanter och fria radikaler. Fria radikaler är inte bara dåliga. Immunsystemet bildar själv fria radikaler för att bekämpa virus, bakterier och cancerceller eftersom de skadar (perforerar) cellmembranet och cellen kollapsar. För stora doser antioxidanter skulle kunna motverka immunförsvaret men det är ett balansproblem. Hälsa är ytterst en fråga om balans och det finns många system som kan komma i obalans. Om du har brist på magnesium så är kalcium farligt, om du har brist på zink är koppar farligt, om du saknar selen är jod farligt, eftersom de balanserar varandra. Men om de är i balans så är det inga problem. Alfa-tokoferol undertrycker gamma-tokoferol och skapar en obalans, därav problemet med tillskott med bara alfa-tokoferol men inte med naturligt E-vitamin (alla 8 formerna). Dessa 8 former finns i vissa kosttillskott, tex Holistics E-vitamin.

Martin Bergö påstår vidare att vi bara behöver få i oss en basal nivå av antioxidanter. Det stämmer inte helt. Ju mer raffinerad kost vi äter desto mer mineraler, vitaminer och antioxidanter behöver vi för att balansera den dåliga maten. Många människor känner att de mår bättre när de ökar intaget av riktig, icke-processad mat och mycket grönsaker, frukt och bär. Det är definitivt bättre att äta mer antioxidantrik mat än att äta mer processad, industriförgiftad, näringsfattig, sjukdomsframkallande och cancerframkallande kost. Den kost som innehåller mer antioxidanter innehåller också mer vitaminer, mineraler och fibrer som gynnar tarmfloran och mycket annat, som i sin tur motverkar uppkomsten av cancer.

Att skrämma folk från att äta mer grönsaker och bär är att titta på en pusselbit men inte se hela pusslet = förstå helheten. Det motverkar folkhälsan och det tror jag inte är Martin Bergös avsikt.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Lymfan, det bortglömda systemet

”Lymfsystemet är ett system. Och blir det stopp någonstans, liknelsen kan vara om man har en bäck i skogen och så gör man en fördämning dit ner så börjar det svämma över där borta då hjälper det inte att gräva en ny kanal där. Man måste ta bort fördämningen”, det berättar lymfexpert Anders Lönedal i det här avsnittet av Hälsa kommer inifrån.

Avsnitt 14 av handlar om lymfan – kroppens livsviktiga, men bortglömda system. Lymfsystemet är viktigt för immunförsvaret, det bekämpar infektioner och tar näring till cellerna. I avsnittet tipsar Anders Lönedal om fyra enkla sätt att hålla igång systemet.

Redan den moderna medicinens fader Hippokrates kände till lymfvätskan och kallade den ”det vita blodet”. I andra delar av Europa anses lymfsystemet vara viktigt att ha koll på, men i Sverige är det märkligt tyst om lymfan. Det här är något som Anders Lönedal gärna ändrar på, eftersom ett väl fungerande lymfsystem är viktig för vår hälsa. 

Lymfsystemets funktion

Anders är specialist i tillämpad psykofysiologi och jobbar med människors välmående ur ett helhetsperspektiv. Han börjar ofta åtgärda just lymfsystemet, eftersom många av hans klienter har ett stagnerat flöde.

Lymfvätska är överskottsvätska från blodet, där dess uppgift är att föra bort döda celler och andra slaggprodukter, att larma immunförsvaret och att transportera näring till cellerna.

Aktivera lymfsystemet

Lymfsystemet cirkulerar i hela kroppen i lymfkärl som till stora delar löper sida vid sida med blodkärlen. Så kallade noder, avlastningsstationer, finns i ljumskarna, armhålorna och buken. Där har vi delar av vårt immunförsvar, och där ska virus, bakterier och tumörceller avlivas för att sedan föras ut i blodbanan och vidare ut ur kroppen.

Men till skillnad från blodet har lymfsystemet ingen pump som pumpar runt vätskan. I stället är lymfsystemet beroende av stimulans på annat sätt. I avsnittet ger Anders flera bra tips på hur vi kan hålla igång lymfans cirkulation.

Bland annat är andningen en viktig del. Enligt Anders andas de allra flesta av av oss felaktigt och berättar hur du bör andas för att stimulera lymfflödet.

Anders tipsar också om vilka typer av kläder som hämmar respektive gynnar flödet av lymfvätska.

Lymfödem, vad är det?

Det är av största vikt att vi håller igång vår lymfvätska, för att reningen av kroppen och cellernas näringstillförsel ska fungera optimalt. Med ett stagnerat lymfsystem kommer orenad lymfvätska tillbaka in i blodbanan, och det kan skapa obalanser i kroppen, bland annat candida, svamp.

Det är dock vanligt att lymfan inte cirkulerar som den ska, och det tillstånd som skapas när systemet blockeras kallas för lymfödem.

Lymfödem är särskilt vanligt bland kvinnor. Anders berättar bland annat varför det inte är bra med alltför hård träning vid lymfödem. Det gäller istället att träna smartare. Missa inte Anders tips på hur du kan träna på ett bättre sätt! 

En av de största hoten mot ett välmående lymfsystem är stress, som stryper både blodflödet och lymfvätskan. En utmaning med stress som vi sällan tänker på är att även roliga saker kan ha stressande effekt på kroppen. Anders har några intressanta reflektioner kring de okända stressfaktorerna. 

Men hur ska vi då veta om vi har ett dåligt flöde i lymfan?

Det finns ett antal sätt att kolla, och en bit in i avsnittet berättar Anders hur. Missa inte det här intressanta avsnittet om vårt bortglömda reningssystem!

Publicerat i Artiklar, Pod, Podd | Lämna en kommentar

Omega-3 kan öka återhämtningen

Normaliserade kortisolnivåer och minskade symtom av utbrändhet, blev resultatet i en ny studie där försökspersoner fått tillskott av omega-3. Omega-3 kan vara en hjälp mot både med fysiska och psykiska symtom på stress.

Utbrändhet, eller utmattningssyndrom som det också kallas, är idag den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning i Sverige. Kvinnor i 30-årsåldern drabbas mest, men det är också vanligt bland män. En hälsosam livsstil är en grundbult för att hjälpa kroppen att återhämta sig vid utbrändhet.

Forskarna bakom en placebokontrollerad studie ville ta reda på hur omega-3 fettsyror påverkar nivån av kortisol och symtom på utbrändhet. Under åtta veckor fick 43 sjuksköterskor, kvinnor och män (76 procent kvinnor) ta tillskott av omega-3.

Kortisoltopp på morgonen

I början av studien mättes försökspersonernas kortisolnivå i saliv på morgonen. Det är friskt och normalt att ha en topp av kortisol på morgonen, det hjälper oss att känna oss pigga och alerta. Detta kallas med ett engelskt ord ”cortisol awakening response” (CAR). Däremot kan kraftigt förhöjda värden av hormonet på morgonen vara negativt. Personerna fick även svara på frågor om hur de mådde och sina symtom med hjälp av en enkät

Omega-3 hjälpte återhämtningen

Efter åtta veckor mätte forskarna återigen personernas CAR på morgonen. De kunde då mäta att kortisolnivåerna sjunkit från de tidigare förhöjda nivåerna. Deltagarna svarade även mer positivt på frågorna i enkäten. Framför allt ökade deltagarnas känslomässiga stabilitet, att känna sig som sig själv igen samt känslan av att orka med sitt liv som ökade. Placebogruppen hade också förbättrats, men inte lika mycket, både vad det gäller kortisol och upplevda symtom.

Forskarnas slutsats från studien är att omega-3 kan vara en hjälp både mot de fysiska och psykiska symtomen vid utbrändhet.

Referenser

  1. Jahangard L et al, Omega-3-polyunsatured fatty acids (O3PUFAs), compared to placebo, reduced symptoms of occupational burnout and lowered morning cortisol secretion. Psychoneuroendocrinology. 2019 Nov;109:104384
Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar

Är negativa känslor förknippade med inflammation?

Ja, det menar forskare vid Pennsylvania Universitet. Individer som upplevde mer negativa känslor i samband med lättare stress i vardagen visade sig i studie ha högre nivå av inflammation. Särskilt stor var effekten hos kvinnor.

Deltagarna ombads att rapportera olika stressande situationer i sin vardag och sina känslor i samband med dessa. De fick också lämna blodprov för att forskarna skulle kunna mäta markörer som indikerar på inflammation.[i]

Man fann att ju mer negativa känslor individerna upplevde i samband med lättare vardagsstress, desto högre var nivån på IL-6, en markör för inflammation. För kvinnor var dessutom CRP (C-reaktivt protein) förhöjt. CRP är en annan markör för inflammation.

Att arbeta på att bevara en positiv känsla trots vardagens utmaningar kan alltså ha stor betydelse för kroppen, eftersom kroniskt förhöjd inflammation bidrar till många problem.


[i] Sin NL, Graham-Engeland JE, Almeida DM. Daily positive events and inflammation: findings from the National Study of Daily Experiences.2015.

Publicerat i Artiklar | Lämna en kommentar