Holistic bloggar

Utsökt kolapaj

Denna underbara paj är en fantastisk blandning av sött och salt. Den passar perfekt för en varm sommardag.

Pajbotten

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda mandelmjöl och havremjöl i en stor bunke. Tillsätt kokosolja, lönnsirap och vaniljextrakt och blanda tills det bildar en deg. Blandningen ska hålla ihop, men inte vara klibbig. Tillsätt lite mandelmjölk om det behövs. Pressa ner degen i en 25 cm bakform med löstagbar botten. Grädda i 10–12 minuter eller tills den fått en gyllene färg. Sätt åt sidan och låt den svalna helt.

Kolafyllning

Gör så här:

Blanda kokossocker, en dl kokosmjölk och salt i en medelhög kastrull på hög värme. Rör om ibland, koka upp och var försiktig så att det inte kokar över. Skruva ner värmen till medelhög värme. Fortsätt värma den till den är mörkare i färgen och något tjockare. Det brukar ta ca 15–18 minuter.

Ställ bort kastrullen och vispa ner majsmjöl. Vispa ner mandelmjölk, vaniljextrakt och den återstående decilitern kokosmjölk. Placera kastrullen på medelhög värme. Se till att röra om regelbundet. När den börjar bli tjockare sänker du värmen till en låg temperatur. Fortsätt röra om regelbundet tills att du har en tjock kolafyllning. Det brukar ta cirka 5–8 minuter.

Stöt kastrullen lätt mot bänkskivan, om möjligt, för att ta bort eventuella bubblor som kan ha bildats innan du häller den i en stor värmesäker skål. Täck sedan skålen, direkt vid ytan på fyllningen, med till exempel en bivaxduk. På så sätt kan man undvika luftbubblor och att en hinna bildas. Låt den svalna i 15 minuter. Ställ den sedan i kylen i en timme. Ta ut den och vispa fyllningen tills den blir jämn igen. Häll sedan fyllningen över pajbotten. Kyl den sedan i minst två timmar. Strö över havssalt precis innan servering.