Holistic bloggar

Vi gillar sött – men det är bara socker som skapar begär

En direkt koppling mellan tarmen och hjärnan ger en förklaring till varför socker är så beroendeframkallande.

Ny forskning visar att tarmen skickar signaler via vagusnerven till hjärnan när socker är på väg. Och det här budskapet aktiverar ett begär efter ännu mer socker.

Det viktiga är att signalvägen mellan tarm och hjärna är kräsen – den svarar bara på socker (glukos), inte på fruktsocker (fruktos) eller artificiella sötningsmedel. 

– Vi måste skilja på begreppen sött och socker, säger Charles Zuker som ledde forskningsförsöket vid Howard Hughes Medical Institute i USA. Vi gillar sött, men vi får begär efter socker.

Socker påverkar oss annorlunda

Både människor och djur älskar söta smaker, eftersom det triggar hjärnans belöningssystem och får oss att må bra.

Charles Zukers tidigare forskning har visat att socker och artificiella sötningsmedel aktiverar samma smaksystem i munnen. Vi har smakreceptorer på tungan som skickar signaler till hjärnan om att vi äter något sött och gott. De här receptorerna aktiveras av både socker och artificiella sötningsmedel.

Men i den nya studien upptäckte Charles Zuker och hans team att socker påverkar vårt beteende på ett sätt som artificiella sötningsmedel inte gör.

 – Vi resonerade att det här osläckliga begäret efter socker, snarare än sötma, kunde ha med hjärnans nervceller att göra, säger Charles Zuker.

En direktlinje till hjärnan

Forskarna spårade den glukosavkännande mekanismen till tarmen och sedan genom vagusnerven till hjärnan. Det visade sig att det finns en direkt informationslinje till hjärnan, och att den föredrar glukos, men struntar i konstgjorda sötningsmedel och fruktos. Forskarna menar att den kan ha utvecklats eftersom glukos är den bränslekälla som alla livsformer helst använder.

De har nu börjat undersöka andra system i hjärnan och deras koppling till den glukosavkännande direktlinjen. Även om studierna görs på möss, menar Charles Zuker att samma typ av glukosavkänning finns hos människor.

– Det här ger oss nya möjligheter att hitta sätt att minska vår omättliga sockeraptit på.

Källa:

Howard Hughes Medical Institute. A Gut-to-Brain Circuit Drives Sugar Preference and May Explain Sugar Cravings. Pressmeddelande 2020-04-15.