Hämta högupplöst bild


EU KRAV Ekologisk

SE-EKO-01. Icke-EU-jordbruk


Kiwa

Chia

Ekologiska frön rika på omega-3

Chiafrön har varit ett viktigt livsmedel för indianerna i Sydamerika i över 4 000 år.

Chiafrön kan användas i allt från gröt och bröd, till sallader och smodisar. Hela chiafrön bör blötläggas i 5–10 minuter innan de används. Vid blötläggning bildas en gele som går utmärkt att äta.

Chiafrön är rika på omega-3, fiber och protein. Alfa-linolensyra bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet vid ett dagligt intag av 2 g ALA, vilket motsvarar 10,6 g hela Chiafrön.

Holistic Chia kommer från Sydamerika, Mexico och östra Afrika.

Chiapudding

2 msk chiafrö, 1-1,5 dl valfri mjölk, 1/2 tsk vanilj. Låt stå i 30 min. Rör om och toppa med valfri frukt eller bär.

Innehåll

250 g.

Ingredienser

  • Ekologiska, hela Chiafrö (salvia hispanica)

Dosering

Chiafrön är godkända enligt EU-förordningen om nya livsmedel (258/97/EG) och (2013/50/EU) med en rekommenderat daglig dos på högst 15 gram/dag och högst 10 % i bakverk, musli och fröblandningar.

Rekommenderad daglig dos bör ej överskridas. Kosttillskott bör ej användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.

Näringsvärde per 100 g*

Kalorier 1 806 kJ / 437 kcal
Fett 28,8 g
varav mättat fett
3,3 g
varav enkelmättat fett
2,7 g
varav fleromättat fett
21,5 g
varav omega-3 (alfalinolensyra)
16 g
Kolhydrater 6,7 g
varav socker
0,8 g
Fiber 31,3 g
Protein 22,1 g
Salt <0,01 g

*Naturliga variationer kan förekomma beroende på säsong.