Laktosintolerans

Shirin Djavidi

Att vara laktosintolerant innebär att man har svårt att bryta ner laktos, mjölksocker, som finns i mjölkprodukter. Det beror på att tunntarmens slemhinna producerar för lite av enzymet laktas, vars uppgift är att sönderdela laktos till sockerarter som kroppen kan ta upp.

Har man inte tillräckligt av enzymet laktas kan mjölksockret inte tas upp av tunntarmen, utan går vidare till tjocktarmen där det blir till kalasmat för bakterierna. Då uppträder symtom som gasbildning, vattentunn diarré, obehag som uppblåsthet och värk i magen.

Majoriteten av världens befolkning har laktosintolerans. norra Europa har dock många av oss en genvariant som gör att man även som vuxen kan bryta ner laktos.

Det är ovanligt med laktosintolerans hos små barn. Om de får besvär av mjölkprodukter beror det oftast på en allergisk reaktion mot mjölkproteinet i mjölken, till exempel kasein.

Man kan även ha en sekundär laktasbrist om man har inflammation i tunntarmen, där laktas skall bildas. Det förekommer ofta vid obehandlad glutenintolerans (celiaki).


9

Allergisk och icke-allergisk överkänslighet

Överkänslighet för livsmedel kan delas upp i två kategorier: allergisk och icke-allergisk. Ibland kan det vara svårt att avgöra vilket man lider av eftersom symtomen ofta överlappar varandra. Läs mer

9

Tarmens roll för immunsystemet

Tarmen har en oerhört viktig roll i det man kan kalla ”kroppens fysiologiska integritet”, det vill säga hur kroppen fysiologiskt förhåller sig till omvärlden. Läs mer

9

Laktosintolerans

Att vara laktosintolerant innebär att man har svårt att bryta ner laktos, mjölksocker, som finns i mjölkprodukter. Läs mer

9

Glutenintolerans

Problem med gluten har ökat de senaste åren. Många känner inte till att man kan ha problem med gluten utan att ha glutenintolerans (celiaki). Läs mer

9

Hur kommer jag tillrätta med överkänslighet?

Många som har problem med matöverkänslighet upplever att deras överkänslighet varierar. Ibland tål man och ibland inte. Vad kan det bero på? Läs mer

9

Tips för gladare mage

Många lider av matsmältningsbesvär efter att ha ätit vissa livsmedel utan att de har vare sig allergisk och icke-allergisk överkänslighet. Dessa matsmältningsbesvär kan bero på... Läs mer