24 april 2022

Hur kan man bli av med halsbränna?

En del drabbas av halsbränna efter en måltid lite då och då medan andra kan ha problemet konstant. När man lägger sig ner och sover förvärras ofta problemet. Men vad är egentligen halsbränna och vad beror det på?

Halsbränna är egentligen ångor av magsyra som tränger upp genom övre magmunnen. Magsyra består av bl a saltsyra men också slem och pepsinogen (som ska hjälpa till att bryta ner proteiner).

Orsaker

Varför den övre magsäcksmunnen inte sluter tätt kan bero på flera orsaker.

Saltsyrans betydelse

Att vi har en god tillgång på saltsyra i magsäcken är vitalt för att förhindra patogener att ta sig vidare ner i vår matsmältningsapparat. För att saltsyra ska kunna utsöndras från magsäckens celler behöver pH-värdet i magsäcken vara surt, runt ca 2. Brist på saltsyra kommer att försvåra näringsupptaget i tunntarmen då maten inte bryts ner ordentligt.

Saltsyrabrist kommer också att påverka levern från att släppa ut gallsyror vilket kommer försvåra gallflödet och i sin tur påverka både levern och lymfsystemet att kunna släppa ut lagrade toxiner. Läs mer om den viktiga saltsyran här

Det här kan du göra för att minska halsbränna

För att hjälpa matsmältningen ytterligare kan du under en period ta matsmältningsenzymer som hjälper till att bryta ner kolhydrater, proteiner och fetter, Holistics produkt heter Måltidsenzym.

Relaterade produkter:

Måltidsenzym
Magsyrabalans
Zink

Referenser

Gastric Balance: Heartburn and Gastritis Not Always Caused by Excess Acid | Nutrition Review

Ash M. (2011). The role of HCL in gastric function and health.
clinicaleducation.org/resources/reviews/the-role-of-hcl-in-gastric-function-and-health

English J. (2013). Gastric balance: Heartburn not always caused by excess acid.
nutritionreview.org/2013/04/gastric-balance-heartburn-caused-excess-acid/