Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Så gör du magen glad

Så gör du magen glad

MAGHÄLSA
Visste du att matsmältningen faktiskt börjar i hjärnan? De viktiga matsmältningsenzymerna börjar utsöndras redan när du tänker på en kommande måltid eller när du ser den stå framdukad.

Men varför är det så viktigt att ha en välfungerande matsmältning? Hur påverkas den av faktorer som till exempel stress? Och varför är det en bra idé att tänka lite som en häst när man äter? Allt det här och mycket mer tar vi reda på i poddavsnitt 44 av Hälsa kommer inifrån.


Som praktiserande näringsterapeut sedan många år finns det knappast någon bättre lämpad person än Leif Östberg att guida oss i allt kring matsmältningen. I det här avsnittet tar vår välkända poddgäst med dig som lyssnare och programledaren Petra Månström på en resa från hjärnan, via munhålan, magsäck, tarmar och hela vägen till toaletten. Men varför är då en välfungerande matsmältning så viktig för oss?


- Matsmältningen är A och O för att vi ska kunna fungera normalt och ta upp näringsämnen och de byggstenar som kroppen behöver, säger Leif Östberg.


Magsyran – lika sur som ett bilbatteri


Visste du till exempel att magsyran, eller saltsyran som det ju egentligen handlar om, i magen behöver vara lika sur som ett bilbatteri för att matsmältningen ska fungera? Alla som har fått batterisyra på byxorna vet ju att det fräter hål direkt, men trots det står vår magsäck emot syran och tar hand om den när den har gjort sitt jobb i nedbrytningsprocessen. Det är lätt att förstå vilken oerhört komplex mekanism hela matsmältningsapparaten är.


- Har vi inte tillräckligt med saltsyra så utsöndras heller inte pepsinogenet till pepsin.  Eftersom pepsinet är en så viktig del i den första nedbrytningen av proteiner till aminosyrakedjor, berättar Leif.


Stressad? Ät inte!


Att vara stressad och äta mat är ingen bra kombination enligt Leif. Faktiskt rekommenderar han att inte äta om man är riktigt stressad, utan i stället kanske bara ta något väldigt litet för att stilla den värsta hungern och vänta med den planerade måltiden tills du känner dig lugnare och har ro att sitta ner och tugga maten ordentligt.


- Tyvärr så lever ju många så idag. Man stressäter och trycker in något snabbt på lunchen för att hinna sticka iväg och göra ett ärende, men då tycker jag att man misshandlar kroppen, menar Leif.


Äta som en häst


Saliven innehåller inte bara matsmältningsenzymer utan har också i uppgift att smörja hals och matstrupe för att maten ska glida ner lättare. Är man stressad kan det vara så att det inte utsöndras tillräckligt med saliv, vilket ofta får till följd att man dricker vatten till maten, för att skölja ner maten ordentligt. Något som egentligen inte är fördelaktigt då vattnet spär ut matsmältningsenzymerna.


- Visst kan man dricka litegrann till maten, men några större mängder skulle jag inte rekommendera. Man kan dra paralleller till hur djur gör när de äter. Hästar till exempel, de äter när de äter och dricker när de dricker. Därför är det bättre att äta först och dricka efter maten, menar Leif Östberg.


I avsnittet går Leif också igenom prebiotika, probiotika, postbiotika och smörsyra. Vad är det, hur får man i sig det och hur fungerar dessa som ett stöd till magen och tarmen? Vi tar också upp nyttan med en aperitif innan maten och pratar om syrade grönsaker som fler och fler upptäckt nyttan med på senare år.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic