14 FEBRUARI 2021

Därför får man ont i magen vid IBS

Det handlar om histamin: Belgiska forskare vid universitetet KU Leuven har för första gången kunnat visa att histamin är en förklaring till varför IBS-patienter får magsmärtor när de äter vissa födoämnen.

Ungefär en av fem vuxna lider av känslig tarm (IBS), ett tillstånd som orsakar magsmärtor efter måltid. Glutenfri kost och den så kallade FODMAP-dieten kan ge lindring[1], men hittills har man inte vetat varför kostförändringarna fungerar. De drabbade brukar inte lida av någon födoämnesallergi och inte heller av celiaki.

– De här patienterna tas inte alltid på allvar av läkarna. Eftersom de inte har några typiska allergiska reaktioner får de ofta höra att det hela sitter i huvudet och att det inte är något fel med deras tarm, säger professor Guy Boeckxstaens som är gastroenterolog vid KU Leuven och huvudförfattare till den nya studien.[2]

Han och hans kollegor har nu upptäckt att magbesvären beror på att immunförsvarets mastceller i tarmen frisätter histamin, ett ämne som kroppen använder för att motverka allergiska reaktioner.

– Med kunskapen från den här nya studien har vi fler bevis för att IBS är en riktig sjukdom.

Så uppstår IBS-smärtor

Eftersom immunförsvaret i en frisk tarm inte reagerar på mat, var det första steget att ta reda på vad som orsakar IBS-besvären.

Många IBS-patienter rapporterar att deras symtom började efter en mag-tarminfektion, till exempel matförgiftning, så därför utgick forskarna från den här hypotesen: en maginfektion som uppkommer medan det finns vissa födoämnen i tarmen gör immunförsvaret känsligt för just de födoämnena. När den drabbade sedan äter dem igen, aktiveras immunförsvaret och histamin frisätts och orsakar då magsmärtor.

Forskarna började med att göra en studie där möss som infekterats med en magbakterie fick äta foder som innehöll äggviteproteinet ovalbumin. När mössen tillfrisknat fick de ovalbumin igen för att se om en intolerans hade uppstått. Och mycket riktigt: proteinet aktiverade frisättning av histamin med buksmärtor som följd.

En kontrollgrupp med möss som också fått ovalbumin, men som inte smittats med magbakterien uppvisade däremot inga magsymtom.

Lokal reaktion typiskt vid IBS

Immunreaktionen uppstod bara i den infekterade delen av tunntarmen, och en sådan lokal reaktion är typiskt för IBS, menar forskarna. Vid vanlig matallergi, däremot, sker en mycket bredare och kraftigare reaktion som bland annat påverkar andning och blodtryck och som kan bli livshotande.

Forskarna gjorde sedan en studie på människor för att se om personer med IBS skulle reagera på ett liknande sätt.

Antigener från vanliga livsmedel som ofta förknippas med IBS-besvär (gluten, vete, soja och komjölk) injicerades i tarmväggen på tolv IBS-patienter. Och de fick snart lokala immunreaktioner som liknade dem hos mössen, medan de friska deltagarna i en kontrollgrupp förblev symtomfria.

Eftersom studien var så liten måste den upprepas med fler deltagare, men resultaten stämmer väl överens med en tidigare undersökning som gjorts av samma forskarlag, där man såg förbättring hos IBS-patienter som behandlats med antihistaminer.

– Detta ger ytterligare bevis på att mekanismen vi upptäckt har klinisk relevans, säger Guy Boeckxstaens. Han och kollegorna har nu startat en större studie om antihistaminbehandling vid IBS.

Naturliga ämnen som minskar histamin

Det finns många naturliga livsmedel och näringsämnen som minskar aktiveringen av mastcellerna och hämmar frisättningen av histamin:

Referenser

[1] McIntosh K, Reed DE, Schneider T, Dang F, Keshteli AH, De Palma G, Madsen K, Bercik P, Vanner S. FODMAPs alter symptoms and the metabolome of patients with IBS: a randomised controlled trial. Gut. 2017 Jul;66(7):1241-1251.

[2] Aguilera-Lizarraga J, Florens MV, Viola MF, Jain P, Decraecker L, Appeltans I, Cuende-Estevez M, Fabre N, Van Beek K, Perna E, Balemans D, Stakenborg N, Theofanous S, Bosmans G, Mondelaers SU, Matteoli G, Ibiza Martínez S, Lopez-Lopez C, Jaramillo-Polanco J, Talavera K, Alpizar YA, Feyerabend TB, Rodewald HR, Farre R, Redegeld FA, Si J, Raes J, Breynaert C, Schrijvers R, Bosteels C, Lambrecht BN, Boyd SD, Hoh RA, Cabooter D, Nelis M, Augustijns P, Hendrix S, Strid J, Bisschops R, Reed DE, Vanner SJ, Denadai-Souza A, Wouters MM, Boeckxstaens GE. Local immune response to food antigens drives meal-induced abdominal pain. Nature. 2021 Feb;590(7844):151-156.

[3] Jarisch R, Weyer D, Ehlert E, Koch CH, Pinkowski E, Jung P, Kähler W, Girgensohn R, Kowalski J, Weisser B, Koch A. Impact of oral vitamin C on histamine levels and seasickness. J Vestib Res. 2014;24(4):281-8. doi: 10.3233/VES-140509. PMID: 25095772.

[4] Baek OS, Kang OH, Choi YA, et al. Curcumin inhibits protease-activated receptor-2 and -4-mediated mast cell activation. Clin Chim Acta. 2003;338(1-2):135-141

[5] Weng Z, Zhang B, Asadi S, et al. Quercetin is more effective than cromolyn in blocking human mast cell cytokine release and inhibits contact dermatitis and photosensitivity in humans. PLoS One. 2012;7(3):e33805.

[6] Safaralizadeh R, Nourizadeh M, Zare A, Kardar GA, Pourpak Z. Influence of selenium on mast cell mediator release. Biol Trace Elem Res. 2013;154(2):299-303.

[7] Roschek B Jr, Fink RC, McMichael M, Alberte RS. Nettle extract (Urtica dioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis. Phytother Res. 2009;23(7):920-926. 

[8] Kaiser P, Youssouf MS, Tasduq SA, et al. Anti-allergic effects of herbal product from Allium cepa (bulb). J Med Food. 2009;12(2):374-382.

[9] Goda Y, Hoshino K, Akiyama H, et al. Constituents in watercress: inhibitors of histamine release from RBL-2H3 cells induced by antigen stimulation. Biol Pharm Bull. 1999;22(12):1319-1326.

[10] Enomoto T, Nagasako-Akazome Y, Kanda T, Ikeda M, Dake Y. Clinical effects of apple polyphenols on persistent allergic rhinitis: a randomized double-blind placebo-controlled parallel arm study.

[11] Chandrashekhar VM, Halagali KS, Nidavani RB, et al. Anti-allergic activity of German chamomile (Matricaria recutita L.) in mast cell mediated allergy model. J Ethnopharm. 2011;137(1):336-340.