15 september 2019

Påverkar kaffe din maghälsa negativt?

Vi är många som älskar kaffe och det är ett av svenskarnas livselixir. Vi är också många som på grund av våra magar inte tål att dricka det särskilt bra. Till exempel de med Irritable Bowel Syndrome (IBS). Faktum är att en studie visade att 62 procent av alla som undvek kaffe gjorde det för maghälsans skull.

Har du väl en gång börjat uppskatta kaffe, vet du precis hur härligt det kan vara med en riktigt god kopp. Kanske dagens första, när doften sprider sig i köket från byggaren. Mmm… Lika besvikna blir vi när vi, exempelvis på grund av IBS, måste avstå för att hålla magen lugn.

Kaffe kan trigga IBS

Kaffe är ett av de livsmedel som drabbade av IBS oftast rapporterar triggar deras besvär. Drycken har också i dubbelblinda studier visat sig kunna framkalla symtom av IBS [i]. Bland de som har tarmsjukdomar dricker ungefär två tredjedelar kaffe, många fortsätter göra det trots att de upplever att de får negativa symtom. De flesta som inte dricker kaffe, anger magen som en anledning [ii] . Även du som inte har tarmsjukdom kan säkert känna igen kaffets, låt oss säga, stimulerande effekter på magen.  

Koffein är det verksamma ämnet

I grunden handlar kaffets påverkan på magen om att koffeinet ökar utsöndringen av magsyra och stimulerar tarmrörelserna. Detta kan hos alla men särskilt hos de med IBS, leda till ont i magen, lös avföring och dyspepsi. Dyspepsi är en samling av symtom som inkluderar bland annat illamående, att man blir mätt snabbt och svullen mage. De negativa effekterna kan också vändas till något positivt om du välkomnar tarmrörelser, till exempel vid förstoppning[iii]. Värt att komma ihåg är också att IBS kan förvärras av mjölkprodukter, vanligen är det laktosen i mjölken magen reagerar på. Så har du mjölk i kaffet och får problem – prova utan.


[i] Capili B, Anastasi JK, Chang M. Addressing the Role of Food in Irritable Bowel Syndrome Symptom Management. 2016.

[ii] Christiane Barthel et al., Patients’ perceptions on the impact of coffee consumption in inflammatory bowel disease: friend or foe? – a patient survey, 2015

[iii] https://www.1177.se/Dalarna/sjukdomar–besvar/mage-och-tarm/magsack-och-matstrupe/dyspepsi–kanslig-mage/

DÄRFÖR KAN INTE KAFFE ERSÄTTA EN GOD NATTS SÖMN

HUR KAN KURKUMIN OCH PREBIOTIKA PÅVERKA IBS?