
C-vitaminsallad med apelsin- och chilidressing
C-vitamin förknippas ofta med citrusfrukter som apelsin och citron. Men flera livsmedel innehåller betydligt mer C-vitamin än så. I det här receptet har vi samlat flera av dem i den här energigivande salladen, allt ifrån grönsaker och frukt till topping och dressing.
C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin och kan inte lagras i kroppen utan behöver tillföras den dagliga kosten. Vitaminet är en antioxidant och behövs för immunförsvarets funktion, normal kollagenbildning som stärker benstomme, brosk, hud, skelett och tänder. C-vitamin förbättrar även kolesterolvärden, stimulerar fettförbränning, ökar kroppens upptagning av järn och minskar trötthet och utmattning.
C-vitaminsallad:
Mixa, matcha, lägg till och ta bort råvaror som du själv behagar. Toppa salladen med persilja, valfria nötter och apelsindressing. En riktig C-vitaminboost!
Vi rekommenderar att äta salladen färsk och rå då kokning och stekning förstör C-vitaminet. Behöver du hjälpa matsmältningen på traven kan du ångkoka tex broccoli, blomkål och brysselkål lätt.
Grönsaker och frukter:
- Broccoli
- Blomkål
- Röd och grön paprika
- Grönkål
- Brysselkål
- Spenat
- Persilja
- Papaya
- Kiwi
- Jordgubbar
- Ananas
Topping:
- Persilja
- Nötter
- Frön
Apelsindressing med chili:
- 1 dl färskpressad apelsinsaft och rivet apelsinskal av 1/2-1 apelsin
- 1/2 dl olivolja
- 1/2 röd chilifrukt finhackad
- 1 msk Holistic Strandnyponpulver
- 1 krm salt
- Svartpeppar